Czy to glony czy mech ?

ODPOWIEDZ
Grzybek

Czy to glony czy mech ?

Post autor: Grzybek »

Witam miałem w baniaku kulę mchu ale po jakimś czasie się rozpadła kawałki zaczęły pływać po całym zbiorniku teraz pojawiło mi się mnóstwo nitek nie są czarne.
Co z tym zrobić, można to jakoś opanować jak złapię kilka nitek to mogę je spokojnie zwijać w kłębek są bardzo wytrzymałe potrafią wyrwać roślinę z korzeniami.
Ostatnio zmieniony 2010-12-07, 09:45 przez Grzybek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Cyknij foty i powiedz cos wiecej o baniaku.ja obstawiam wlasnie nitki poczytaj sobie w necie o nich.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Miałem podobny przypadek - chciałem zrobić dobrze krewetkom i zrobiłem im trawniki z gałęzatki (Cladopora). Po 2 miesiącach wszystkie rośliny poprzerastały nitki podobne do gałęzatki, ale też długie glony. Sytuacja powtórzyła sie w kilku innych zbiornikach, więc przypuszczam, że w takiej kulce siedzą jakieś zarodki różnych glonów.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

wydaje mi się, że Gryzbek pisze o skrętnicy (spirogyra).

Ja to przyniosłem dawno temu jako kłąb mchu ze startu od jednego gościa jak kupowałem krewetki. Powiedział mi, że to mech. Niestety potem zacząłem mieś nitki w innych roślinach, a przy przesadzaniu to rozniosło mi się do innych akwariów.

Prawdziwe utrapienie. Mechanicznie, to trudno usunąć do zera. Po prostu trzeba by walczyć z tym jak z glonami. Albo ktoś to zje (słyszałem, że molinezje mogą tu pomóc) albo jakimiś nawozami dla roślin, które nie są tolerowane przez ten glon.

Tradycyjnie chemię odradzam.

Grzybek

Post autor: Grzybek »

Kulę miałem już z dwa lata, rozpadła mi się jakieś cztery miesiące temu jak do tej pory nie miałem takich nitek ( czarne glony miałem i wiem jak wyglądają) są zieloniutkie i jakby poszarpane. Kupiłem cztery kosiarki i mam dwie molinezje ale one nie wykazują zainteresowania tym czymś.
Fotki wrzucę jak tylko zrobię.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-12-07, 12:56 przez Grzybek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Cladophora glomerata
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”