Dyfuzor CO2

ODPOWIEDZ
fracassant

Dyfuzor CO2

Post autor: fracassant »

Witam!
Zainstalowalem sobie bimbrownie i zastanawiam sie nad dyfuzorem, takim ktory odpowiednio rozpusci CO2. Obecnie instalacja podlaczona jest do kamienia napowietrzajacego i babelki z wezyka wydobywaja sie z kamienia malymi pecherzykami. Przypomina to babelki wydobywajace sie ze szklanego dyfuzora. tylko czy taki sposob podawania pozwala na dobre rozpuszczenie sie dwutlenku? dajcie jakies rady :)
- 150 -

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Zadbaj o odpowiednią cyrkulacje w akwarium do rozprowadzenia tego co2 i będzie dobrze .

jabol

Re: Dyfuzor CO2

Post autor: jabol »

fracassant pisze:Witam!
Zainstalowalem sobie bimbrownie i zastanawiam sie nad dyfuzorem,
sprobuj z kostka lipowa. innych dyfuzorow typowych do co2 raczej nie polecam (chodzi o te ze spiekami) bo cisnienie bimbru jest o NIEBO mniejsze niz z butli co2 - zwyczajnie gaz moze sie nie przepchac. ale mozesz pomyslec o drabince nutrafina lub slimacznicy jbl-a

fracassant

mam kostke lipowa, tylko ze z niej lecialy wieksze babelki niz z tego mojego kamienia i podlaczylem tam. babelkow leci sporo, ale to moze tylko na poczatku tak :) czy takie babelki wydobywajace sie ku gorze, dobrze sie rozpuszcza? czy lepiej gdzie blisko wylotu filtra polozyc kamien, zeby bable wpadaly bezposrednio pod strumien wody?
Obrazek

na zdjeciu widac kamien troche dalej od pompki, ale znowu strumien wody tez nie jest taki silny zeby babelki dolecialy az do konca akwa, przeciez one brnął ku górze i wydostana sie na powierzchnie dosc szybko. chcialbym wiedziec cze wydostajac sie z kamienia w tym miejscu co teraz, CO2 tez sie dobrze rozpusci i roslinki beda mialy co pobierac?
Ostatnio zmieniony 2010-11-28, 10:30 przez fracassant, łącznie zmieniany 1 raz.
- 150 -

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Tak w ogóle,to napiszę asekuracyjnie gdyby ktoś tego nie napisał,to by stosować CO2 w akwarium musisz spełnić pewne warunki.

1. Światło,którego w zasadzie Ty nie posiadasz ( oscyluje się natężenie od 0,6W/L )
2. Nawożenie roślin do słupa wody,którego nie stosujesz.

A tak na marginesie ja Cię poproszę byś pisząc swoje posty zachowywał poprawną pisownię języka polskiego.
Ostatnio zmieniony 2010-12-02, 12:43 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

fracassant

1- fakt oswietlenia odpowiedniego nie mam, ale jest ono wystarczajace dla tej grupy roslin.
Za tydz bede mial dwie swietlowki, ktore zaspokoją taka ilosc roslin, ale Ty nie czytasz co pisze. Bo wedlug Ciebie to powinienem wydac 2000zl na super sprzet, kupic najbardziej wymagajace rosliny i wtedy moge mowic, ze mam akwarium. Chyba zyjemy w roznych swiatach.
2- nie wiem skad wiesz, ze nie stosuje? akurat sie mylisz
3- pisze po polsku, chyba, ze nie widzisz
4- jesli widzisz, ze ktos robi cos zle, wytlumacz mu "co i jak"

ps. nie bede odpowiadal na glupie pytania 8-)
- 150 -

Lukiki

Post autor: Lukiki »

fracassant pisze:fakt oswietlenia odpowiedniego nie mam, ale jest ono wystarczajace dla tej grupy roslin.
Oświetlenie nie ma być wystarczające tylko dla grupy roślin,ale i do nawożenia CO2.
fracassant pisze:ps. nie bede odpowiadal na glupie pytania 8-)
Moje pytanie nie są głupie,tylko Ty je chcesz głupie w swoim odbiorze.
fracassant pisze:pisze po polsku, chyba, ze nie widzisz
Nadal twierdzę,że nie i jeśli się do tego nie ustosunkujesz będziesz miał nadawane przez to ostrzeżenia.
fracassant pisze:jesli widzisz, ze ktos robi cos zle, wytlumacz mu "co i jak"
Właśnie to robię,ale ty przesz w zaparte,że zniechęcam.
fracassant pisze:wedlug Ciebie to powinienem wydac 2000zl na super sprzet, kupic najbardziej wymagajace rosliny i wtedy moge mowic, ze mam akwarium
Źle rozumiesz,co piszę i interpretujesz moje wypowiedzi tak jak Ty chcesz,a nie tak jak brzmieć powinny.
fracassant pisze:Za tydz bede mial dwie swietlowki, ktore zaspokoją taka ilosc roslin
Oświetlenie nie ma na celu zaspokajania ilości roślin,tylko stawia wymogi dla poszczególnych ich gatunków.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Nie masz po co podawać co2 w takich warunkach. Nic to nie da, za mało masz światła, rośliny nie poczują różnicy bo zapewne nie co2 jest ich ogranicznikiem wzrostu. Poczekaj aż rośliny trochę ruszą, staraj się zwiększyć ich ilość, bo muszą natleniać podłoże. To przecież miał być Low Tech, więc cierpliwości.
Ostatnio zmieniony 2010-12-02, 12:44 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

fracassant

Okej, podaje CO2 moze bez potrzeby, ale tak wlasciwie chcialem sprawdzic jak to bedzialac, zbudowalem bimbrownie, ktora prawie nic nie kosztuje(zrobiona z domowych zapasow) i chcialem sparwdzic czy bedzie dzialac. Czy ten moj kamien sie nada i jak to ogolnie pracuje. Nie lubie suchej wiedzy, tylko praktyke i szczerze na bledach sie ucze ciagle. Jeżeli robie zle mozna to spokojnie wytlumaczyc i byc uprzejmym. Widzialem ze Lukiki ma do sprzedania oswietlenie, gdyby byl "normalnym" forumowiczem wytumaczylby mi ze musze spelniac kilka warunkow do stosowania CO2 i zaproponowal by mi np: kupno oswietlenia bo moje jest malo wystarczajace. Ale dlaczego tak nie potrafi? Widzialem inne jego posty i chyba taki juz z niego "dziwny" czlowiek, ciezko mu udzielic dobrej rady i zgodzic sie z kims innym. Co do zbiornika, to nie do konca takie low-tech. A jesli robie bledy ortograficzne, to juz mam tak od dziecinstwa(posiadam jakas tam dysortografie), co do znakow "ą" i "ę" to nigdy nie nauczylem sie ich stosowac :) jesli to wyklucza mnie z bycia forumowiczem to przepraszam, ale nie zmienie się juz chyba ;p
- 150 -

barttru

Post autor: barttru »

Wszyscy piszecie że podawanie CO2 przy nieodpowiednich parametrach nic nie daje.
Ja też miałem kiepskie światło i zacząłem stosować CO2 w sprayu, później bimbrownie( chodzi aż do dzisiaj) , i ja zawsze widziałem poprawę wyglądu roślinek. Może nie rosły znacznie szybciej ale zawsze nabierały intensywniejszych barw i wydawały się zdrowsze.
Ale to tylko moje prywatne odczucie.
Ostatnio zmieniony 2010-11-29, 15:45 przez barttru, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bartek

fracassant

Jeśli pisałeś o mnie, to niczego nie zazdroszczę, bo nawet nie wiem jak wygląda Twój zbiornik. Mam nadzieje ze następnym razem będziemy w stanie się dogadać i pomożesz jeśli czegoś będę potrzebował tzn. porady oraz jaśniej przedstawisz swoje racje :) Wydaje mi się także, że na tyle tego tematu ;p
- 150 -

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”