Czy to są glony, czy jakiś niedobór? Powiedzcie

Awatar użytkownika
asusa7

Post autor: asusa7 »

Ja stosuję coś takiego: link
Może być? :)
Ostatnio zmieniony 2010-10-25, 10:35 przez asusa7, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
asusa7

Dzisiaj zrobiłem test na Fe zooleka i wyszło mi że mam 0,0 ! Podałem dawkę 4 ml. Brightwell Aquatics Florin-FE zobaczymy co się stanie :)

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Też miałam to samo. I też w teście zooleka wyszło mi 0,0. Dodawałam Fe dołączone do testu co kilka dni jedną tabletkę i zauważyłam poprawę. Po tygodniu Hygroplila wyraźnie zzieleniała, pozostałe trochę mniej. Po tygodniu zrobiłam test i znów 0,0. Czekam teraz aż mi przyślą nawóz...

Awatar użytkownika
asusa7

A jaki masz zbiornik? Bo jedna tabletka (te dołączone w zooleku) jest na 25l. wody.
Dziś po zrobieniu testu wyszło mi FE-0,1, PO4-0,2 więc znów podam 4ml. Florin-FE to jutro powinno w teście wyjść ~0,2, teoretycznie ;-)

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Mam 112l. Zaczęłam tak dawać na oko, bo czekam na właściwy nawóz (kupiłam na allegro taki do rozpuszczenia - Fe i wieloskładnikowy makro i mikro). Wczoraj też dodałam jedną tabletkę z zooleka to nawet zaczęły bąbelkować niektóre. W najgorszym stanie jest rotala - jeszcze nie ruszyła. Ale co się dziwić, akwarium ma 4 miesiące i nie było wcale nawożone.

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

to i ja się podczepię, żeby nie zakładać nowego tematu, zwłaszcza że wydaje mi się że mam ten sam problem...

krewetkarium, 11 W na 12 litrów, kranówa, bazalt, easycarbo i aquaflorin potassium, z tydzień temu się zaczęło robić to co widzicie na zdjęciu(akurat pewien czas od kiedy podaję potas). Przypomina te takie glony co pojawiają się czasem na szybach, tylko że ostatnio na szybach nie ma ich prawie w ogóle.

Tylko na mikrosorium liściach, ale widzę że duży heniek żółcieje delikatnie na starszych listkach(chloroza?). Krewetek jest sporo, więc makro chyba jest w miarę, akwarium już się na tyle ustabilizowało(jeżeli przy 12 litrach można o tym mówić), że glonów prawie nie ma.

Obrazek

brak żelaza ? czy trudno powiedzieć ? (wiem że bez testów to można dumać...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”