Pielęgnacja roślin w akwarium - mchy

ODPOWIEDZ
spike1975

Pielęgnacja roślin w akwarium - mchy

Post autor: spike1975 »

Jak to się robi? u mnie mchy wprawdzie rosną, ale daleko im do ładnych, gęstych trawników. na początu wygląda to nieźle - gdy nowe gałązki mojego tajwan moss płożą się i przyrastają do kokosa czy badyla. ale za chwilę zaczynają wyrastać długie nitki i robi się taka bezsensowna plątanina nitek a nie trawnik.
na "novina.pl" znalazłem coś takiego:
Jeżeli już zdecydujemy się na trzymanie mchów w swoim akwarium musimy pamiętać o ich pielęgnacji. Jest to bardzo ważne, gdyż zaniedbane mchy są brzydkie i potrafią szybko obumierać. Idealnymi czyścicielami są krewetki, które wygrzebują odrobiny pokarmu z naszych podopiecznych. Oczyszczają dodatkowo z zalążków glonów i utrzymują mech w czystości.

Mchy rosną w różnym tempie i przycinkę powinniśmy dostosować do tempa wzrostu. Warto systematycznie przycinać mchy, aby wzmóc ich wzrost. Dzięki temu mchy będą gęstsze i ładniej wybarwione. Można również wyrywać nadmiar gałązek ale wtedy naruszamy całą darń i przez to można zachwiać wzrost i ewentualnie formowanie mchu.

Warto co jakiś czas zerwać całą darń z korzenia i wyczyścić całość poprzez przepłukanie. Tak wyczyszczony mech powinniśmy podzielić na mniejsze porcje i od nowa rozsadzić na korzeniach. Dzięki temu zabiegowi możemy podwoić lub nawet potroić ilość naszego mchu, który będzie mógł dalej się rozrastać.
na czym polega to "przycinanie"? mam ucinać stożki wzrostu, te "wychylające się" nitki?
proszę oczywiście o opinie, własne doświadczenia, rady i inne takie duperelki. ;)

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Krótko i na temat :mrgreen: Rżniesz jak trawnik przed domem kosiarką. Na taka długość jaką chcesz i w takie wzorki jakie chcesz :mrgreen: (sześcian, trapez, kula albo inne wzory niegeometryczne). I to jest serio napisane. Oczywiście z tymi sześcianami to już trochę trudniej niż normalnie, ale chciałem zobrazować co z mchu można zrobić. Przycinasz tak, żeby ci się podobało po przycięciu. Tniesz i stare i młode pędy. Mech jest wtedy gęstszy i bardziej soczysty. Resztę porad sam zacytowałeś.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”