Co zrobić by rośliny dobrze rosły ? ehh
Co zrobić by rośliny dobrze rosły ? ehh
Witam posiadam akwarium 200 l podłoże mam ze żwiru oświetlenie seryjne 2x30W na T-8 plus dołożone 2X39W T5 na osobnym stateczniku. Kupiłem butle z CO2 i ten nawóz http://www.akwanawozy.republika.pl/Akwanbasicplus.html i ten http://www.akwanawozy.republika.pl/Akwanmacro.html leje je bo nie umiem się obchodzić z solami testów do wody nie mam i to jest dla mnie czarna magia. Rośliny bąbelkują ale w ogóle nie rosną nawet Rotalia rośnie tak mizernie że szok, już nawet nie mówię o mchach bo jest tragedia :/ i nie wiem właśnie czy przypadkiem nie zrobić restartu i pod żwir coś dać ?? ale co ?? w jednym akwarium dla krewetek mam ADE jako podłoże na start zbiornika dałem rośliny to rosły jak oszalałe.. ale nie będę do 200-tki kupował ADY bo wydam z 700 zł. Może macie jakieś pomysły ??
roślinne 200l , krewetkarium 25l i 45l
Re: Co zrobić by rośliny dobrze rosły ? ehh
No to nie wiem czemu się dziwisz, że rośliny Ci nie rosną. Zapewne lejesz te nawozy w złych proporcjach albo coś robisz nie tak. Więc albo się nauczysz "czarnej magii", albo odpuść sobie akwarium roślinne. Ewentualnie wpakuj ziemię pod żwir i zrób lowtecha. Poczytaj i sam zdecyduj co Ci odpowiada.waldii pisze: leje je bo nie umiem się obchodzić z solami testów do wody nie mam i to jest dla mnie czarna magia.
tutaj masz jeden artykuł.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=2139
więcej znajdziesz na innych forach itd.
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=2139
więcej znajdziesz na innych forach itd.
To tak kupiłem testy ale potrzebuje pomocy co dalej N03 - 20 mg/l PO4 - 1,8 mg/l pH 7 ale zbije przy pomocy CO2 oświetlenie mam 0,7 W/L ale obecnie palę 0,5 W. Wchodzi mi obecnie glon nitki. ale co ciekawe jak nie pale światła przez 3 dni glon znika i nawet bez światła rośliny rosną co jest grane ?? a i podłoże zwykły żwir kupiłem tam jakieś tabletki tetry żeby go ponawozić ale glon już wcześniej wchodził.. Pozdrawiam
- krzych0062
Więc tak ... w prawym rogu na dole z tyłu mam zamontowany dyfuzor i jak lecą z niego bąbelki skierowany na nie jest wylot filtra zewnętrznego wiec dokładniej są rozbijane mało tego z lewej strony jest filtr wewnętrzny aqela ten średni. CO2 dozuje ok 11 h dziennie. Dziś nie zapalam światła wcale bo widzę że to nie ma sensu. Łukasz ale boje się glonów ja obecnie nie mam też akwarium na maksa zarośniętego tylko w 30 %
- krzych0062
No ale nadal nie wiemy, czy CO2 leci jedna, dwie a może 3b/s?
Odnośnie nawozów... Pierwszy to podróba Tropica, pełne mikro i makro, więc po co ten drugi nawóz? Nie wiem jak je dozujesz, ale być może jest zachwiany stosunek mikro do makro? Może... Ja proponowałbym Ci stosować ten pierwszy a dodatkowo dodać potas. Oczywiście CO2 i światło na "pełnych obrotach"... Oczywiście dostosowane do obsady ryb, aby tak jak napisał Matrixowo
Odnośnie nawozów... Pierwszy to podróba Tropica, pełne mikro i makro, więc po co ten drugi nawóz? Nie wiem jak je dozujesz, ale być może jest zachwiany stosunek mikro do makro? Może... Ja proponowałbym Ci stosować ten pierwszy a dodatkowo dodać potas. Oczywiście CO2 i światło na "pełnych obrotach"... Oczywiście dostosowane do obsady ryb, aby tak jak napisał Matrixowo
Matrixowo pisze:trzeba poczekać i patrzeć na stworzenia w akwa czy nie mają przyduchy...
Ostatnio zmieniony 2010-06-22, 08:55 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
z tego co rozmawialiśmy, to nawozy lej tak jak podałem ci zgodnie z metodą EI. Dawaj co2 full na maksa, powinny ci rośliny bomblować pod koniec dnia (świecenia) lub i wcześniej. Zrób 50% podmiany w tym tygodniu później normalnie 30%. musisz uzbroić się w cierpliwość bo efektów nawożenia nie zobaczysz z dnia na dzień. musisz walczyć z glonami 2-3 tygodnie i zobaczysz czy po tym czasie będą ustępowały. Ja w krewetkarium walczyłem 5 tygodni z nitkami aż ustąpiły. a w pierwszym aranżu z glonami ponad 3 miechy zanim doszedłem do tego co i jak. NPK ma sporo jak i micro intermagu. Więc po prostu trzeba poczekać, aż rośliny się przystosują do ilości pokarmów itd. Pamiętaj, co2 musi być na wysokim poziomie, ewentualnie możesz dać jakiś wylot z filtra tak, aby dawał więcej tlenu dla ryb, mimo, że będzie wytrącał co2 ale za to ryby będą miały lepiej. Ogólnie trzeba obserwować co się dzieje w akwarium, ryby, rośliny itd. Nitki usuwaj mechanicznie ile się da. Do tego stado Amanek powinno pomóc :)
Pozdro.
Pozdro.
trochę mącicie chyba człowiekowi w głowie. bo skoro polecacie nawożenie EI to odradźcie kupowanie testów. nie żebym był specjalistą ale ten gość od EI twierdzi chyba że testów w ogóle nie warto robić bo są tak niedokładne że ich robienie nic nie daje. należy dużo świecić, nawozić, dawać co2 i robić duże podmiany wody.
właśnie zauważyłem że włażą mi nitki. ciekawe od czego? czegoś chyba brakuje w wodzie bo nowe liście są jakieś takie rachityczne. większość roślin rośnie ładnie ale na niektórych widać że czegoś im brakuje. może za dużo lałem wody dejonowanej czy jak to się tam nazywa (nie RO ale przez kationit przepuszczaną).
tyle że ja nie stosuje EI, nie podaje co2, na 112l brutto mam 2x18 watt światła + słońce ile od okna wpadnie (akwarium nie stoi przy samym oknie) więc chyba rady pomagające w takich hi-techach to nie dla mnie. coś musze wykombinować bo w zasadzie glonów to nie miałem z 2 lata ale ostatnio trochę w akwa narobiłem "rewolucji". wpuściłem więcej ryb, zacząłem robić większe podmiany. i pojawiły się nitki. na razie ledwo na kilku liściach więc usuwam paluchami. no ale nie poprawia się.
właśnie zauważyłem że włażą mi nitki. ciekawe od czego? czegoś chyba brakuje w wodzie bo nowe liście są jakieś takie rachityczne. większość roślin rośnie ładnie ale na niektórych widać że czegoś im brakuje. może za dużo lałem wody dejonowanej czy jak to się tam nazywa (nie RO ale przez kationit przepuszczaną).
tyle że ja nie stosuje EI, nie podaje co2, na 112l brutto mam 2x18 watt światła + słońce ile od okna wpadnie (akwarium nie stoi przy samym oknie) więc chyba rady pomagające w takich hi-techach to nie dla mnie. coś musze wykombinować bo w zasadzie glonów to nie miałem z 2 lata ale ostatnio trochę w akwa narobiłem "rewolucji". wpuściłem więcej ryb, zacząłem robić większe podmiany. i pojawiły się nitki. na razie ledwo na kilku liściach więc usuwam paluchami. no ale nie poprawia się.