Cyjanobakterie :(
Cyjanobakterie :(
Witam
Ostatnio zauważyłam, że w moim 25l akwarium pojawiły się cyjanobakterie. Czy zna ktoś dobry pomysł jak się ich pozbyć?
Ostatnio zauważyłam, że w moim 25l akwarium pojawiły się cyjanobakterie. Czy zna ktoś dobry pomysł jak się ich pozbyć?
- megalomaniacc
- Moderator
- Witek Miszczak
Re: Cyjanobakterie :(
chemicleantigraa pisze:Witam
Panowie,to można jeszcze dorzucić erytro, jak już tak ma być na skróty,a przyczyna to co?
.
tigraa-mierzysz NO3 i PO4?, moim zdaniem robisz za małe podmiany tygodniowe, a jak wiadomo, sinice lubią nadwyżki organiki.

tigraa-mierzysz NO3 i PO4?, moim zdaniem robisz za małe podmiany tygodniowe, a jak wiadomo, sinice lubią nadwyżki organiki.
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 17:24 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
- Witek Miszczak
przetestowałem 10 x mocniejszą dawkę i sinica padła, 300 galaxy i krewetki też, ale na drugi dzień (ikra przeżyła i znowu mam 300 galaxy). Taka dawka jest na pewno bezpieczna.tigraa pisze:Ale czy to jest bezpieczne dla ryb i krewetek ? Czy trzeba odłowić ?
Zabawa z antybiotykami jest trudniejsza i w wykonaniu i dla zbiornika, a jeżeli już to polecam penicyline w zawiesinie.
- Witek Miszczak
Re: Cyjanobakterie :(
tigraa pisze:Witam
btw... zapodaj fote tych "sinic" bo czasami rzeczone sinice moga okazac sie zielenicami
PS
No3 na zero to juz moze byc sygnal alarmowy. tworzy sie tzw bloker = brak skladnika X powoduje nie pobieranie (i sila rzeczy gromadzenie sie) skladnika Y . w Twoim przypadku moga to byc fosforany
- Witek Miszczak
Słuszna uwaga. Po zniszczeniu sinic nastąpi ich rozkład co podbije azotany, ale nie usunie przyczyny niskiego azotu. Wygląda na to, że masz dużą produkcję roślinną, która zużywa cały zaot (reszty nie wiadomo, bo nie mierzysz). Dlatego po tygodniu można podmienić wodę, ale trzeba dodawać azot. Ja preferuję metodę Estimative Index Toma Barr'a, bo jest prosta i nie wymaga mierzenia czegokolwiek.jabol pisze:No3 na zero to juz moze byc sygnal alarmowy. tworzy sie tzw bloker = brak skladnika X powoduje nie pobieranie (i sila rzeczy gromadzenie sie) skladnika Y . w Twoim przypadku moga to byc fosforany
Ostatnio zmieniony 2010-03-19, 18:41 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.