Proszę o pomoc kłopot z roślinami

ODPOWIEDZ
radoslaw6363

Proszę o pomoc kłopot z roślinami

Post autor: radoslaw6363 »

Mam ok.100 litrowe akwarium i nie mogę od lat doczekać się ładnych roślin w moich poprzednich akwariach wszystko było OK.Przez wiele m-cy przebywałem poza domem ale teraz postanowiłem zadbać o zbiornik.Oświetlenie to świetlówki 2X18wat. wysokość zbiornika 40cm. Obsada 2XSkalar 3XHokejówka 2xBystrzyk Pereza 1x mieczyk 1xBocja tygrysia.Filtr wewnętrzny dość silny 650l/h .Rośliny wypuszczają nowe liście ale szybko porastają ciemnymi glonami podłoże przy przedniej szybie podobnie.Kilka dni temu umieszczony w baniaku mech jawajski pokrył się brunatnym nalotem.Kiedy nie było mnie w domu przez kilka tygodni w akwarium nie było oświetlenia i problem ustąpił .Ale i rośliny nie rosły .Podobają mi się kabomby ale tak jak mech pokrywają się szybko brunatnym nalotem .Szyby akwarium również zarastają .Gdzie leży błąd ?Podmiana 20%wody co 2 tyg.Roślin nie nawożę.
Czy filtr jest za silny ?
Oświetlenie za słabe ?
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 13:49 przez radoslaw6363, łącznie zmieniany 3 razy.

nemrod

Re: Proszę o pomoc kłopot z roślinami

Post autor: nemrod »

radoslaw6363 pisze:Gdzie leży błąd ?
Z zamieszczonego opisu trudno jednoznacznie wyłapać błąd. Podmiana wody lepsza byłaby cotygodniowa, po 10%. Zwierz i roślina bardziej to lubią, ale i tu nie widzę związku z niechcianymi gośćmi.

Dosyć skutecznym, a przy tym względnie tanim i naturalnym sposobem powinno być zatrudnienie ekipy sprzątającej. Mam na myśłi krewetki, najlepiej amano. Na zbiornik tej pojemności osiem do dziesięciu powinno wystarczyć. Nie rozmnożą się, tłok krewetkowy nie grozi. To żarłoki, najlepiej pracują, gdy nie dostają do przegryzania nic oprócz glonów wyszukanych w zbiorniku.

Przy obsadzie, jaką masz, jedzeniem można gospodarować oszczędnie. Amanki będą konkurowały z rybami o każdy podawany pokarm, nawet suchy. Jeśli zdecydujesz się na amano, a przy tym pogodzisz z wprowadzeniem diety odchudzającej dla ryb, najdalej w ciągu dwóch tygodni powienieneś mieć zauważalną zmianę.

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

Witam, z całą pewnością brunatny nalot to okrzemki. Nie podałeś żadnych szczegółów jak parametry wody, jakie podłoże, ile i jakie rośliny, kiedy akwarium zostało założone?
Gdzie leży błąd? 2x18 wat to trochę mało, jak na 100 litrów, spróbuj dołożyć chociaż jeszcze jedną świetlówkę, a najlepiej dwie 18W. Dalej piszesz, że nie nawozisz, a pewnie powinieneś zacząć, roślinki głodują. Co do filtra to na pewno nie jest za duży, co to za filtr? Co do okrzemek to same przyszły i same odejdą, ale trzeba im troszeczkę pomóc np. przez nawożenie roślinek, zwiększenie oświetlenia,dostarczenie co2, cotygodniowe 20-25% podmiany wody.

radoslaw6363

Post autor: radoslaw6363 »

Dzięki za rady .Akwarium ma ponad rok podczas mojej nieobecności nikt nie zmieniał wody nie czyścił filtra .Myślałem o poprawie oświetlenia pod pokrywą mało miejsca .Może dołożę jedną świetlówkę ale T5 jest podobno wydajniejsza.Filtr wewnętrzny dosyć pomysłowy Hydor
Czy osad powstały w kilka dni na mchu jawajskim nie został naniesiony przez zbyt silny prąd wody!
O krewetkach myślę od dawna ale jest jeden problem !
Najstarszym mieszkańcem akwarium jest Bocja tygrysia nic jej się nie ima żadne problemy zdrowotne !Żyje u mnie już kilka lat.Silna ryba obawiam się że raz dwa rozprawi się z krewetkami !Czy powinienem się jej pozbyć?
O nawożeniu CO2 na razie nie ma mowy co stosować ?Nawóz płynny ?
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 21:43 przez radoslaw6363, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”