Witam serdecznie.
Proszę o wypowiedzi osób z doświadczeniem i mającym podłoże dla roślin w akwa.
Pytanko moje brzmi:
1. Jakie zastosować podłoże, aby przede wszystkim można było zrobić restart wstawić ziemię oraz zalać wode i wpuszczać rybki bez okresu przejściowego na ustabilizowanie.
2. Ziemia nie dawała zmętnienia w momencie przegrzebywania dna przez np. kiryski.
3. Jak czyści się dno w przypadku gdy się posiada podłoże (normalnie się odmula odmulaczem...czy nie robi się straszny bałagan .. zmetnienie itp)
4. Czy przykryć jakimś żwirkiem
5. Czy podawać Co2
Jak coś napisałem niezrozumiale proszę o pytanka:;]
Pozdrawiam
Podłoże na restart?
Jeżeli chcesz zrobić restart i od razu wpuszczać rybki to najlepsze bedzie poprostu dojżałe podłoże, do tego dojżały filtr i woda z ustabilizowanego baniaka i tyle, aczkolwiek ja na twoim miejscu wstrzymałbym sie chociąż 2 dni z rybami.
Jeżeli chcesz mieć akwa na ziemi to musisz ją poprostu mocno uklepać i przysypać dość grubą warstwą najlepiej drobnego żwirku, jeżeli bedzie go dostatecznie dużo to nawet kiryski nic nie narozrabiają.
Jeżeli chcesz ziemie to nie musisz dodawać do niej żadnych substratów ani specjalistycznego podłoża dla roślin, a jak zamierzasz zainwestować w takie podłoże to ziemia bedzie zbędna.
A co do odmulania ja osobiście jestem zwolennikiem jak najżadszego odmulania dna, u siebie nie odmulam wcale, no moze co 3 miesiące trochę sciągnę wężem.
Jeżeli chcesz mieć akwa na ziemi to musisz ją poprostu mocno uklepać i przysypać dość grubą warstwą najlepiej drobnego żwirku, jeżeli bedzie go dostatecznie dużo to nawet kiryski nic nie narozrabiają.
Jeżeli chcesz ziemie to nie musisz dodawać do niej żadnych substratów ani specjalistycznego podłoża dla roślin, a jak zamierzasz zainwestować w takie podłoże to ziemia bedzie zbędna.
A co do odmulania ja osobiście jestem zwolennikiem jak najżadszego odmulania dna, u siebie nie odmulam wcale, no moze co 3 miesiące trochę sciągnę wężem.
Tylko sprostuje czyli dodam do mojego pytanka.
Restart mam na myśli czyszczonko bo akwa biega sobie juz rok a przy okazji coś bym dodał np. na myśl mi naszła ziemia/podłoże aby roślinki były zieleńsze ;]
I do dam kolejne pytanko
Czy każde podłoże można przysypać żwirkiem (przypominam o kiryskach ;) )... tak czytając mnie interesującą tematykę to niektóre podłoża nie można przysypywać??
Restart mam na myśli czyszczonko bo akwa biega sobie juz rok a przy okazji coś bym dodał np. na myśl mi naszła ziemia/podłoże aby roślinki były zieleńsze ;]
I do dam kolejne pytanko
Czy każde podłoże można przysypać żwirkiem (przypominam o kiryskach ;) )... tak czytając mnie interesującą tematykę to niektóre podłoża nie można przysypywać??