problem z roślinkami

kwiatek

Post autor: kwiatek »

Jeśli nie to, to jakiego producenta nawozy polecicie?? czy próbować z np. K2SO4 czy symfonią złotą?? zastanawiałem się nad nawozem Planta Gainer. Testy postaram się zakupić jak najszybciej ale nie wszystko na raz bo to sporo kosztuje niestety:(

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Co do testów tez uważam że maja one sens nawet jak nie powiedza nam dokładnie jakie stężenia mikro i makro mamy to przynajmniej informują nas czy dany pierwiastek jest w wodzie czy nie. Na podstawie tego mozemy wywnioskować jak szybko go ubywa.
Co do dawkowania nawozów to powiem tak, na opakowaniach sa dawki "dla dziewczyn" i raczej kazdy powinien sam sobie dobrać odpowiednie do swojego zbiornika.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

kwiatek pisze:Jeśli nie to, to jakiego producenta nawozy polecicie?? czy próbować z np. K2SO4 czy symfonią złotą?? zastanawiałem się nad nawozem Planta Gainer. Testy postaram się zakupić jak najszybciej ale nie wszystko na raz bo to sporo kosztuje niestety:(
Najpierw zadbaj o "właściwe" oświetlenie tego zbiornika,następnie zrób sobie chociaż tą bimbrownię, pożycz od kogoś testy, jeśli nie możesz teraz ich sobie kupić (pH,kH,NO3,PO4,Fe-najbardziej podstawowe),albo poproś by Ci ktoś zrobił pomiary.
Następnie zadbaj o dobre nawożenie kolumny wody,może być seria Planta Gainer,albo seria z
Aquabotaniki(makro,mikro).Dawki trzeba sobie dobrać samemu, poprzez obserwację. Jak już wcześniej wspomniał Krzysiek i ali g, nawozy"gotowce" są zaprojektowane na przeciętne akwarium (pod względem roślinności). Bo większość akwarystów stosujących tego typu nawozy ma jakąś ilość roślin, ale nie jest to busz i obłędna masa,a przecież coś musi "przerabiać" te wszystkie pierwiastki. Ci,którzy mają na prawdę dużo roślin, muszą stosować kilkukrotnie większe dawki tych nawozów, albo przejść na sole (co już jest raczej dla bardziej zaawansowanych, bo trzeba wiedzieć co do czego i jak..) :-)
Dlatego samo K2SO4, to nie jest wyjście z sytuacji,bo musisz mieć pełne makro i mikro, a Symfonię złotą też trzeba uzupełniać i wiedzieć jak to zrobić, bo jest to nawóz ogrodniczy, który nie zawiera wystarczającej ilości żalaza.
Ostatnio zmieniony 2010-02-02, 17:02 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

ja Ci moge zrobić kh ,gh, fe ,no3.po4,nh4,ph ogólne i szczególwe od 6-7.6 prawie wszystkie JBL
przynosisz dwa carsbergi i jedziemy)
Malawi

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

syjon pisze:ja Ci moge zrobić kh ,gh, fe ,no3.po4,nh4,ph ogólne i szczególwe od 6-7.6 prawie wszystkie JBL
O...i taka koleżeńska przysługa się chwali ;-) Ale jak wspomniał Jabol to większość parametrów interesujących akwarystę można wyczytać na stronie wodociągów miejskich. A jeśli ma się własną studnię to również jest wymagane badanie laboratoryjne, więc są i tam takowe umieszczone ;-)

Specu

Post autor: Specu »

Witam, żeby nie powielać tematu przyłączam się do problemu. Mam akwa 450l na spod pod zwirkiem dałem ziemię do kaktusów o ph=5. Oświetlenie to 4 świetlówki t8 4x36W., za filtracje odpowiada JBL EX900 plus spory filtr wewnętrzny.
Parametry wody kh=10 gh=12 ph=7,5-8
obsada rybna to 9 skalarów, 4 bocje wspaniałe,2 brzanki rekinie, 2gurami mozaikowe, 3 żałobniczki, 2 gibicepsy, kilka minorków i ornatusów.
obsada roślinna to: nurzaniec, cabomba, żabienica, anubias, amazonka i tutaj pojawia się właśnie problem, a mianowicie żadna roślina prócz Cabomby nie chce rosnąć, nawet nurzaniec który w takich warunkach powinien mieć w miarę dobre warunki, żabienica wypuszcza nowe liście nawet szybko, ale są one brązowawe i po jakimś czasie robią się dziury. Jeżeli chodzi o nawożenie to stosuję nawóz Serę florena oraz od jakiegoś czasu mam bimbrownię ale jak na taki baniaczek to jest to mało wydajne i w niedługim czasie nabędę butlę. Wie ktoś jaka może być przyczyna braku wzrostu roślin ? Podmianę wody robiłem co tydzień jakieś 15-20%, teraz trochę przestałem aby nazbierało się troszkę resztek i żeby ph spadło. Czy np gruby żwirek może być przyczyną takiego zachowania roślin ? Dodam że woda jest lekko herbaciana i akwarium ma 60 cm wysokości, ale przy 4 świetlówkach chociaż nurzaniec powinien rosnać. Pozdrawiam

Vendredi
Moderator

Specu, adawno zakładałeś zbiornik?? bo jeśli nie to roślinki potrzebuja troche czasy żeby sie dobrać do tej ziemi i z niej czerpać. Ja u siebie czekałem około 1,5-2 miesiące zamin zaczęł napradę ładnie rosnąć i mowa tu m.in. o nużańcu.
Ja podmiany bym robił na twoim miejscu i tak tylko poprostu nie odmulaj dna. Swiatłą masz 0.3 W/L pomimo tego, że nie masz zbyt wymagających roślin to moze mają za mało światła, jak jeszcze masz herbaciana barwę wody.

Specu

Dzięki, ali g, właśnie wiem że przez tą herbacianą wodę to światło nie dociera w takiej ilości w jakiej powinno, akwarium jest juz z 2 miesiące. Będę dalej robić podmiany, bo woda staje się coraz bardziej przejrzysta za każdym razem. Świetlówki nie mam już za bardzo gdzie założyć, jak nie będą dalej chciały rosnąc to będę musiał zmienić jedna t8 na dwie t5 54W. Moze cos pomoze :)

zami84

Post autor: zami84 »

Zrob zdjecie pokrywy "od spodu"
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Vendredi
Moderator

coś mi sie nie wydaje że przy 450L nie da sie wsadzić więcej niz 4 świetlówek w pokrywe :) ja mam 112 i mam tam 3 sztuki :)

Specu

Wstawiam zdjęcie oświetlenia 3 świetlówki są nowe, dwie jasne jedna day san i 1 Sylwani Gro Lux która ma już z 6 miesięcy. Mógłbym dać jeszcze jedną z samego przodu, ale niestety nie wejdzie, bo akwarium ma wzdłużne wzmocnienia i jedno poprzeczne przez środek, jakbym dał z przodu to świetlówka praktycznie opierała by się na wzmocnieniu, fakt że jest to szyba i że jakieś promienie by przelatywały ale byłoby to raczej niezbyt efektywne. Tam przez środek w obudowie idzie takie wybrzuszenie w którym seryjnie zamocowany jest statecznik do świetlówek i na tym nakleiłem pasek z ledami na oświetlenie nocne na 12V, ale dałem rezystor ceramiczny bo za jasno świeciły. Na jednej świetlówce jest odbłyśnik na innych niestety tylko folia aluminiowa, chociaż powiem że i tak jest spora różnica między zwykła folią, a jej brakiem.
Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-02-12, 12:33 przez Specu, łącznie zmieniany 2 razy.

kwiatek

Post autor: kwiatek »

Po długiej przerwie uaktualniam mój temat. Udało mi się zrobić testy na Gh-18 Kh-5 pH-7,2 NO3-5 i PO4-4;/ ten ostatni wynik mniej najbardziej martwi:/ teraz akwa nawożę Planta Gainer Macro i Ferro+ roślinki trochę ruszyły ale pojawiło się dużo nitek walczę z nimi że tak powiem ręcznie. akwa zasilam bimbrownią. na dnie zbiera się trochę szlamu już i stoję przed dylematem czy zacząć odmulać dno?? no i czy to PO4 nie jest za wysokie? jeśli tak to jak obniżyć?? wodę ciągle podmieniam 10litrów raz na tydzień. Obsada się trochę zmieniła nie ma molinezji jest 12 rasbor plamistych. Zastanawiam sie nad wymianą podłoża, tylko nie chciał bym robić restartu baniaczka ponieważ stoi on od stycznia dopiero. Zastanawiałem się czy by podczas podmiany wody nie wyjąć żwirku z jednej części akwarium i zamienić na jakieś podłoże dla roślin tylko czy uda sie to bez spuszczania wody z akwa??

Ps. pytnia do Specu
czy ta pokrywa jest wyłożona zwykłą folią aluminiową?? nie dzieje się z nią nic złego?? słyszałem opinie że może się zrobić czarna a woda która sie skrapla jest zanieczyszczona i szkodzi rybom:/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”