Gdzie w Łodzi czysty potas? nie ogrodniczy

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Matrixowo pisze:A ja mam do was pytanie: Dodajecie do Akwarium KNO3??? Jeśli tak, to po co wam K2SO4???

W KNO3 jest go tak duże, że rośliny i tak tego nie zjedzą.
Naturalnie mam NO3 około 30 więc jedyne co leję to K2SO4
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

to w takim razie sprawa rozwiązana, a PO4??

imrasil
Moderator

Nie podaję w żadnej postaci - chyba że pytasz o dostępność na brukowej, tego nie wiem.

P.S. Widzę że w ciągu kilku tygodni zrobił się z Ciebie ekspert :-) To nie zarzut, a raczej komplement - oby tak dalej :-D
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 01:34 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

hehe dzięki :) wiesz bardzo dużo czytałem, o samej metodzie EI i wielu innych informacji związanych z nawożeniem w tej metodzie i wciągnąłem ogromną ilość wiedzy. Oczywiście dużą część tej wiedzy przerobiłem na własnej skórze i własnym akwarium. A co do eksperta to już nie przesadzajmy, bo do niego to mi jeszcze bardzo dużo brakuje. Żałuję, że nie znam angielskiego aby poczytać strony amerykańskie i angielskie, gdzie jest ogromna masa dokumentów badawczych i innych takich prac naukowych związanych z tą dziedzina. Ale cóż, staram się tyle ile mogę:) chociaż już mi czasu brakuj :D

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

syjon pisze:no dzięki imrasil...postanowiłem zadzwonic tam i gwoli informacji podam ceny..
tj KNO3 100g- 10,61zl ,K2SO4 1kg-czyli 1000g koszt 23 złote i tu dochodzimy do sedna sprawy że ta ostatnia sól jest biała nie szara jak ta ogrodnicza....pozdrawiam
Pisałam już gdzieś, że mam 2 kilogramy KNO3 z ogrodnika i nie jest to szary proszek, tylko właśnie biały. Stosuję już bardzo długi czas i nie zauważyłam skutków ubocznych. A cena to ok.15 zł.za 2 kilogramy :-).

imrasil
Moderator

Zafira pisze:Pisałam już gdzieś, że mam 2 kilogramy KNO3
Tylko że u mnie NO3 jest na takim poziomie że nie mogę już dodawać - stąd K2SO4.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Zafira

imrasil pisze:
Zafira pisze:Pisałam już gdzieś, że mam 2 kilogramy KNO3
Tylko że u mnie NO3 jest na takim poziomie że nie mogę już dodawać - stąd K2SO4.
No to jest rzecz oczywista,że w takim wypadku nie potrzeba.Masz pełną linię produkcyjną darmowego azotu :-).
Chodziło mi jedynie o sprostowanie,że nie wszystkie KNO3 z ogrodnika są szare.Moje KNO3 jest miałkie i białe,przed chwilą robiłam sobie makro, używając tej saletry ;-).

Awatar użytkownika
raadi

Post autor: raadi »

podłącze się zamówiłem właśnie w chemii na brukowej k2co3 ok 19 zł za 1kg cz. podobno bridge k jest oparte na węglanie potasu.

lopuch

Post autor: lopuch »

Zafira a gdzie dokładnie na kurczakach jest ten sklep ogrodniczy możesz podać adres?

Awatar użytkownika
Zafira

To jest mały sklepik ogrodniczy na Kurczakach,niedaleko od przystanku 52 i sklepu z gazetami,chemią.Jak się skręci w Kurczaki ze Rzgowskiej,to trzeba jechać dosłownie kawałek i po prawo jest ten sklepik,przy samej ulicy.Sklep jest zielony i ma szklane drzwi.Jest na nim reklama,coś w rodzaju"SKLEP OGRODNICZY".

lopuch

Ok dzięki chyba znajdę. A jeszcze takie dodatkowe pytanie jest on może otwarty w soboty?

Awatar użytkownika
Zafira

Oj,tego to już nie wiem i teraz nawet nie sprawdzę,bo jestem chora,z domu się nie ruszam:-).

lopuch

Dzieki znalazlem, co prawda nie miala ta Pani 2kg saletry potasowej, byla w 5kg opakowaniach ale wzbogacona jeszcze o siarczan potasu i niewiele siarczanu magnezu. Dziekie temu nie musialem kupowac dodatkowo siarczanu potasu i przy okazji kupilem sobie siarczan magnezu:).

PS do marca ten sklep jest czynny tylko w soboty od 10 do 14 chyba

Specu

Post autor: Specu »

Mam pytanie, jak myslicie będzie K2SO4 w castorami albo w OBI ew. w Traczu ? Może ma ktoś na zbyciu nadmiar bo rośliny mi dziurawieją i myślę że z braku potasu.

zami84

Post autor: zami84 »

Napewno bedzie w churtowni CHEMIA na brukowej
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”