CO2 w płynie

ODPOWIEDZ
Raku

CO2 w płynie

Post autor: Raku »

witam,

mam akwarium 240litrow (brutto), w ktorym zamontowalem oswietlenie 2X30W oraz 1X54W
W zwiazku z tym, iz rosliny calkiem niezle sie rozrastaja, zrobilem przycinke.
Niestety moczarka po przycince nie rozrosla mi sie, a w miejscach w ktorych ja przycinalem jest czarny odcinek na lodydze dlugosci 0,5cm.
Dodatkowo moczarka ma bialy nalot, z informacji jakie wyczatalem to jest spowodowane brakiem co2 w akwarium, tzn. niska zawartoscia co2.

W akwarium przypada mi niecale 0,5W/1l oswietlenia.

Czy przy takim oswietleniu mozna juz zastosowac zestaw co2?

Zastanawialem sie czy na samym poczatku zastosowac ten preparat
Easy-life-easycarbo:
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 04499.html

Czy ktos go stosowal?Czy ktos slyszal ze pomaga?
Dodatkowo slyszalem ze pomaga on w walce z glonami...a mam sporo nitkowatych...

Z gory dziekuje za opinie.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Witam . Może zamiast tego preparatu zrób sobie bimbrownie lub zainwestuj w butlę co2.
Raku pisze:Czy przy takim oswietleniu mozna juz zastosowac zestaw co2?
Możesz zacząć stosować co2 przy tym oświetleniu.
Raku pisze:Dodatkowo slyszalem ze pomaga on w walce z glonami...a mam sporo nitkowatych...
Myślę że ten preparat nie pomoże ci w walce z glonami .

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Niektórzy bardzo sobie chwalą CO2 w płynie, ponoć na zachodzi są to dość popularne preparaty, ale masz dość duży litraż, nie wiem, czy Ci się to finansowo skalkuluje. Z tym preparatem trzeba uważać, żeby nie przedawkować, jak z każdą chemią zresztą. W dawkach wskazanych przez producenta to on raczej spowalnia wzrost glonów, stosowany przez dłuższy czas zresztą. Jak masz kulki gałęzatki, to raczej średnio jej to przypadnie do gustu.

Tu dość ciekawa dyskusja:

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=24639

Jeśli się zdecydujesz, to podziel się "wrażeniami".
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 17:03 przez Pigul71, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Witam
Ja od kilku miesiecy uzywam co2 easycarbo
uzywam go razem z dawkowaniem co2 z butli
poza dobrymi efektami w zwalczaniu krasnorostow ciezko mi cokolwiek powiedziec wiecej.
ja uzywam od 3 miesiecy 3 krotne dzienne dawki w akwarium 150 litrowym wlewam dziennie 10ml, i nie zauwazylem skutkow ubocznych ani na roslinach ani na zwierzetach, aczkolwiek w 60 litrach 3 krotne dzienne dawki wedlug mnie maja negatywny skutek na malego henka.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

ja również stosuję EC. leję około 2-3x zalecana dawka, Zależy jak mi się wleje. Skutków ubocznych żadnych. Bardzo dobre na walkę z glonami, jak i zapobiega pojawianiu się glonów.

Co do LT to jest to preparat jak najbardziej na miejscu. Ale przy dużych akwariach mało się kalkuluje. Jak więcej światła to już sam EC nie pomoże.

Ogólnie polecam ten preparat. więcej pożytku niż szkody...

Raku

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Wywnioskowałem, iż co2 w plynie niestety nie zastapi butli co2...
...niestety czas jest bardzo wazny w moim przypadku i chyba narazie kupie co2 w plynie a z czasem bede musial pomyslec o butli.

Na pewno podziele sie spostrzezeniami....mam nadzieje ze cos mi to pomoze...

Mam jeszcze pytanie odnosnie stosowania tego preparatu. o jakiej porze dnia stosujecie easycarbo?
Wyczytalem na jednym z forum, iz nalezy stosowac zaraz przed wlaczeniem oswietlenia?
Mi troche to nie odpowiada...poniewaz nie ma mnie juz w domu 5h przed wlaczeniem swiatla
Ostatnio zmieniony 2009-12-29, 22:17 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.

Raku

Przeczytalem na jednym z forum, iz easy carbo szkodzi vallisnerii spiralis?
Jesli tak faktycznie jest to szkoda mi mojej spiralis.
Czy stosowalisci easy carbo majac w akwa vallisneria spiralis?

mkslonik

Post autor: mkslonik »

spotkałem się z tym problemem przeglądając również rożne watki w necie na jego temat i niestety mogą wystąpić skutki uboczne u niektórych roślinek najważniejsze jest to aby tego preparatu nie przedawkować bo wtedy będziesz miał ambe Fatimę

Raku

mkslonik pisze:spotkałem się z tym problemem przeglądając również rożne watki w necie na jego temat i niestety mogą wystąpić skutki uboczne u niektórych roślinek najważniejsze jest to aby tego preparatu nie przedawkować bo wtedy będziesz miał ambe Fatimę
No dokladnie, wiekszosc osob stosowala potrojna dawke w celu wyniszczenia krasnorostow, wiec nie dziwne ze niektore rosliny mialy efekty uboczne.

Ciekawy jestem czy nie zaszkodzi vallisnerii spiralis, ten preparat jesli bede dawal 4ml dziennie na 240litrow brutto.

Matrixowo

4ml to bardzo mało na 240l. ja podaje około 5-8ml na 128l brutto z czego jest około 100l netto

Raku

Matrixowo pisze:4ml to bardzo mało na 240l. ja podaje około 5-8ml na 128l brutto z czego jest około 100l netto
Ja mialem taki plan zeby stosowac zgodnie z zaleceniami producenta, dzieki temu moze nie zaszkodzilbym vallisnerii spiralis.

Ale wiesz lepiej, w koncu to stosujesz.

W jakich porach dnia to podajesz?W trakcie swiecenia, czy przed?
Jesli przed to jak dlugo przed?30minut?5h?jakie sa zalecenia producenta?

Matrixowo

według nieoficjalnych informacji jakie wyczytałem EC w akwarium rozkłada się po około 8h. Tak więc najlepiej jest to podawać rano przez zapaleniem światła.

Ja leję zawsze przed 8:00 jak wychodzę do pracy mimo, że światło zapala się dopiero o 13:00

Jeśli podajesz CO2 z butli lub bimbrowni to 4ml to spoko, ale jeśli bez to może być mało. Ale masz duże akwarium tak więc większe dawki nie odczujesz za bardzo. Patrz na rośliny co się z nimi będzie działo, wówczas sam wywnioskujesz czy wystarczająco go podajesz czy za dużo.

Raku

Matrixowo pisze:według nieoficjalnych informacji jakie wyczytałem EC w akwarium rozkłada się po około 8h. Tak więc najlepiej jest to podawać rano przez zapaleniem światła.

Ja leję zawsze przed 8:00 jak wychodzę do pracy mimo, że światło zapala się dopiero o 13:00

Jeśli podajesz CO2 z butli lub bimbrowni to 4ml to spoko, ale jeśli bez to może być mało. Ale masz duże akwarium tak więc większe dawki nie odczujesz za bardzo. Patrz na rośliny co się z nimi będzie działo, wówczas sam wywnioskujesz czy wystarczająco go podajesz czy za dużo.
Ok, dzieki wielkie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”