zachcialo mi się zmienić oświetlenie w akwarium. zamiast normalnych świetlowek kazalem sobie zalożyć w pokrywie świetlowki sylvania 28W.
no i zaczęły mi na potęgę rosnąć glony. nie pomagają podmiany wody, usuwanie tego, rośliny rosną bardziej czerwone niż wcześniej ale rosną znacznie wolniej. natomiast rośnie masa glonow.
nie mierzę żadnych parametrow wody, nigdy nie mierzylem i zawsze wszystko bylo OK. ilość glonow byla minimalna. teraz jest tragedia, jak wyjechalem na tydzień to po powrocie zastalem masakrę. rośliny oblepione kożuchem z glonow. jak mniej świecę to ilość glonow wprawdzie maleje ale rośliny też ledwo zipią.
ma ktoś ze specjalistow od uprawy roślin w akwa jakąś radę?
co z tymi glonami po zmianie oświetlenia?
co z tymi glonami po zmianie oświetlenia?
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Jedynie co mozesz zrobic to chyba zmienic oswietlenie... zostaw sobie jedna swietlowke ta co masz a druga wrzuc jakas 865 moze to pomoze... Mam podobnie z tym ze 2x 30 w 840 i 865 i do tego dolozylem sera color i jednak jak swiece wszystkimi na raz po 12 h to zaczynaja sie glony pojawiac... wiec trzeba sere pod osobny wlacznik zrobic...