Bimbrownia i woda w akwa dziwny osad
Bimbrownia i woda w akwa dziwny osad
Witam,
moze zadam glupie pytanie ale troche zaczyna mnie to nie pokoic. Od niedzieli uruchomilem bimbrownie, zakupilem mikro i makro u Zafiry no i zaczelo wszystko dzialac. Rosliny babluja :) i zobaczymy czy wsystko wroci do normy.
Moje pytanie jest czy jest to normalne ze na tafli wody mam prawie cala powierzchnie pokryta babelkami i woda ma na sobie powiedzmy jakis osad.
Robilem testy paskami JBL wszystko wychodzi ok wg tych testow procz KH, czy moze to byc przyczyna powstawania dziwnego osadu?
No i czy to normalne ze cala tafla pokryta jest bablami.
moze zadam glupie pytanie ale troche zaczyna mnie to nie pokoic. Od niedzieli uruchomilem bimbrownie, zakupilem mikro i makro u Zafiry no i zaczelo wszystko dzialac. Rosliny babluja :) i zobaczymy czy wsystko wroci do normy.
Moje pytanie jest czy jest to normalne ze na tafli wody mam prawie cala powierzchnie pokryta babelkami i woda ma na sobie powiedzmy jakis osad.
Robilem testy paskami JBL wszystko wychodzi ok wg tych testow procz KH, czy moze to byc przyczyna powstawania dziwnego osadu?
No i czy to normalne ze cala tafla pokryta jest bablami.
-
Na moje oko to masz bardzo słaby ruch tafli wody, albo wcale on nie występuje (przynajmniej w tym miejscu), przez co woda stoi i na jej powierzchni tworzy się biofilm, do którego przyczepiają się bąbelki z roślin. Moja rada taka: wpierw zbierz ten kożuch, zanurzając kubek parę milimetrów pod taflą wody, tak by biofilm sobie spłynął, a dalej pokombinuj z lepszym ustawieniem filtra dla lepszej cyrkulacji wody. Jeśli ci się nie uda, to zostaje z raz w tygodniu bawić się kubkiem. Oczywiście mogę się mylić, bo żaden ze mnie expert.
dziwny osad
witam to co masz na lustrze wody to nazywa się:Kożuch bakteryjny,miałem to samo co ty też walczyłem z tym trochę czasu.
Najlepszym sposobem jest zamontować Skimmer i po chwili kożuch zostanie wesany
i głowa spokojna 
Najlepszym sposobem jest zamontować Skimmer i po chwili kożuch zostanie wesany

"Jak coś robisz, rób to dobrze, albo nie rób tego wcale"
dziwny osad
ja też ustawiałem filtr i cudowałem z tym kożuchem zbierałem go codziennie i nic niepomagało aż w końcu zamontowałem Skimmer i osad znikł teraz po zdjęciu Skimmera osadu już niema sam nie wiem skąd to się wzięło ale grunt że odpuściło ba naprawdę fatalnie to wygląda 

"Jak coś robisz, rób to dobrze, albo nie rób tego wcale"