Bimbrownia i woda w akwa dziwny osad

ODPOWIEDZ
maurro

Bimbrownia i woda w akwa dziwny osad

Post autor: maurro »

Witam,

moze zadam glupie pytanie ale troche zaczyna mnie to nie pokoic. Od niedzieli uruchomilem bimbrownie, zakupilem mikro i makro u Zafiry no i zaczelo wszystko dzialac. Rosliny babluja :) i zobaczymy czy wsystko wroci do normy.
Moje pytanie jest czy jest to normalne ze na tafli wody mam prawie cala powierzchnie pokryta babelkami i woda ma na sobie powiedzmy jakis osad.

Robilem testy paskami JBL wszystko wychodzi ok wg tych testow procz KH, czy moze to byc przyczyna powstawania dziwnego osadu?
No i czy to normalne ze cala tafla pokryta jest bablami.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Pokaż jakies zdjecie to bedzie latwiej ocenic ten osad ;)

maurro

dopiero wróciłem i mogłem zrobić fotki

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Twoją Matkę Też

Post autor: Twoją Matkę Też »

Na moje oko to masz bardzo słaby ruch tafli wody, albo wcale on nie występuje (przynajmniej w tym miejscu), przez co woda stoi i na jej powierzchni tworzy się biofilm, do którego przyczepiają się bąbelki z roślin. Moja rada taka: wpierw zbierz ten kożuch, zanurzając kubek parę milimetrów pod taflą wody, tak by biofilm sobie spłynął, a dalej pokombinuj z lepszym ustawieniem filtra dla lepszej cyrkulacji wody. Jeśli ci się nie uda, to zostaje z raz w tygodniu bawić się kubkiem. Oczywiście mogę się mylić, bo żaden ze mnie expert.

Awatar użytkownika
dabur85

dziwny osad

Post autor: dabur85 »

witam to co masz na lustrze wody to nazywa się:Kożuch bakteryjny,miałem to samo co ty też walczyłem z tym trochę czasu.
Najlepszym sposobem jest zamontować Skimmer i po chwili kożuch zostanie wesany :lol: i głowa spokojna :-D
"Jak coś robisz, rób to dobrze, albo nie rób tego wcale"

maurro

No dobrze a powiedzcie mi jak cos takiego sie pojawia to cos zle robie ? teraz ustawilem dysze filtra w strone tafli wody wiec cala tafla "wiruje" i to co moglem to zebrałem małym naczyniem.

Awatar użytkownika
dabur85

dziwny osad

Post autor: dabur85 »

ja też ustawiałem filtr i cudowałem z tym kożuchem zbierałem go codziennie i nic niepomagało aż w końcu zamontowałem Skimmer i osad znikł teraz po zdjęciu Skimmera osadu już niema sam nie wiem skąd to się wzięło ale grunt że odpuściło ba naprawdę fatalnie to wygląda :lol:
"Jak coś robisz, rób to dobrze, albo nie rób tego wcale"

chwialek

Post autor: chwialek »

Może głupie pytanie ale... czy masz bimbrownię zbudowaną w oparciu o dwie butelki z czego druga robi za filtr? Czy może masz tak: butelka z zacierem i urobek bezpośrednio podpięty pod dyfuzor?

maurro

nie no bimbrownia z drugą butelką która filtruje :) inaczej by już rybki zygzakiem pływały :P

chwialek

Post autor: chwialek »

Tak jak koledzy napisali jest to korzuch bakteryjny.
Proponował bym zamontować skimmer do filtra.
Lub użyj falownika chociażby JVP ustawionego na taflę wody. Powinien skutecznie ruszyć powierzchnią. I korzuch zostanie rozbity. Opcja ze skimerem jest wg mnie lepsza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”