CO2 z puszki

ODPOWIEDZ
maurro

CO2 z puszki

Post autor: maurro »

Witam,

proszę Was o podpowiedź i informację czy ktoś coś takiego stosował i czy to w ogóle ma jakikolwiek sens.
Jako że zbytnio nie mam możliwości zamontowania CO2 w akwa szukam alternetyw, ale też nie chcę popełnić gafy.
Czy ktoś z Was to stosował ?
Czy ma to jakikolwiek sens ?
Na ile ten wynalazek wystarcza ?
Link

Chyba że możecie coś zaproponować jakiś mały nie drogi zestaw do CO2 który zajmuje mało miejsca. Z uwagi na mieszkanie nie mam możliwości trzymania butli w szafce jedynie za akwarium ale tam jest mało miejsca...
Ostatnio zmieniony 2014-10-18, 15:27 przez maurro, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Czy chodzi o Plant Growth System 60 - Tropica?

https://www.youtube.com/watch?v=HwXZthY1Oew

W sumie też ciekaw jestem czy ktoś to stosował i jak się sprawowało.

Pierwsze trzy minusy jakie zauważyłem to
- Dość duża ilość miejsca jakie zajmuje ten zbiorniczek w akwarium
- Brak możliwości precyzyjnego ustalenia ilości dozowanego gazu (chyba, że ta śrubka daje jakieś takie możliwości ale na zaworek iglicowy nie wygląda :-) )
- Cena

Nie lepiej zastanowić się nad jakimś LT? Andrzej Vader prowadzi bardzo ładne akwaria bez CO2.

maurro

MichałG pisze:Nie lepiej zastanowić się nad jakimś LT?
LT tzn?, przepraszam może za głupie pytania ale jestem laikiem.

Czytałem posty Pana Andrzeja, brałem kiedyś od niego nawet rośliny jednak próba "skopiowania" pomysłu Pana Andrzeja okazała się w moim przypadku porażką :( chyba nie jestem na tyle zdolnym "akwarystom"

Jeżeli chodzi o miejsce u mnie w baniaku to powiedzmy że taki pojemnik mnie nie przeraża, gorzej właśnie z miejscem w okolicach akwarium żeby zastosować CO2 typowe.

Twoją Matkę Też

Post autor: Twoją Matkę Też »

LT? Akwaria Low Tech, bez wielkiego oświetlenia i nawozów, w tym CO2, ale o tym już sobie poczytaj szerzej.
Nie wiem ile masz tego miejsca za akwarium, ale ja CO2 podaję od ponad roku z bimbrowni trzymanej na półce właśnie za akwarium - miejsca do ściany jest tam tyle co na butelkę i to w zupełności wystarcza. Zdania o bimbrowni są różne, ale to najprostszy, domowy sposób na CO2 za grosze - mnie na 2 tygodnie wynosi jakieś 2 zł i póki co nie znudziło mi się robienie zacieru.

maurro

no wlasnie u mnie problem polega na tym ze oswietlenie jest mocne a wrecz bardzo mocne i jestem na etapie kombinowania jak je stłumić. mam 0,88W/L

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Jak chcesz to spróbuj i zdasz relację czy warto :-) A znaczenie skrótu LT przedstawił mój przedmówca. Może akwaria na ziemi są trudne, może nie - wydaje mi się, że dałbyś radę. Każde akwarium może być ładne. Zależy tylko ile czasu będziesz mu poświęcał :-)
jestem na etapie kombinowania jak je stłumić. mam 0,88W/L
Może zmniejsz moc świetlówek? :-)
Ostatnio zmieniony 2014-10-18, 16:53 przez MichałG, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”