CO2 i atak glonów

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

np od Zafiry :mrgreen:
Proporczykowiec błękitny - Fundulopanchax sjoestedti
Proporczykowiec Walkera - Fundulopanchax walkeri
Proporczykowiec Chromaphyosemion melanogaster Ebome CAM-0312-CI
Szczupieńczyk Karłowaty - Epiplatys Annulatus
Krewetki - różne heteropody ;-)

Awatar użytkownika
lucypper

Post autor: lucypper »

kiedyś stosowałem paleczki nawozowe i efekt był super :) na RA też jes poruszony ten temat :)
Obrazek

pawel021

Post autor: pawel021 »

czyli jak bedzie nawożenie w dnie to nie trzeba juz do słupawody? czy i tu i tu? te pałeczki to w jakich ilościach? ile pałeczek na 1cm kwadratowy...

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Wszystko zależy od podłoża, ilości światła, podawania CO2 i rodzaju roślin.

Ja w akwa bez co2 z małym/średnim światłem, nie wymagającymi roślinami i jałowym podłożem stosuje tylko w/w kapsułki (w bardzo ograniczonym zakresie), ale w akwarium z dozowaniem gazu i wymagającymi roślinami (w przypadku jałowego podłoża ) należy nawozić i tu i tu. Jeśli masz aktywne podłoże tylko słup wody.

Stosowanie pałeczek zostało opisane dość szeroko w necie. Jest wielu zwolenników i przeciwników.
Jednym ze skutków nawożenia nimi może być wysyp glonów. Nie wszystkie firmy podają ich skład oraz stosunek NPK. Pałeczki zostały stworzone dla innych roślin, nigdy nie wiesz jak zachowają się w akwa, czy nie rozpuszczą się za szybko robiąc dodatkowe kłopoty, ile pałeczki podać aby było bezpiecznie (całą czy tylko pół).

Z drugiej strony są osoby które je chwalą i nie mają problemów z glonami. Może niech oni opiszą jak i w jakich proporcjach je stosują.

Osobiście wolę kapsułki czy też kulki gliniane bo są tworzone specjalnie pod akwarystykę i mają (albo powinny mieć odpowiedni skład i stosunek NPK)
Proporczykowiec błękitny - Fundulopanchax sjoestedti
Proporczykowiec Walkera - Fundulopanchax walkeri
Proporczykowiec Chromaphyosemion melanogaster Ebome CAM-0312-CI
Szczupieńczyk Karłowaty - Epiplatys Annulatus
Krewetki - różne heteropody ;-)

pawel021

Post autor: pawel021 »

Dodałem te pałeczki nawozowe w podłoże jakieś 5 pałeczek tydzień temu i powiem że zaczyna być widoczna różnica w kondycji roślin. Niestety glony również rosną ale jakby wolniej. Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”