dodatkowe oswietlenie

padrem

dodatkowe oswietlenie

Post autor: padrem »

Witam planuję dołożyć jeszcze jedną świetlówkę do mojego akwa 240 L
obecnie posiadam 2 x 54W T5 sylvania grolux oraz sylvania aquastar 10000 k
czy dołożenie jeszcze jednej świetlówki glolux będzie rozsądnym posunięciem ?
naddam tu, że posiadam Co2 z butli świetlówkę chcę dołożyć żeby więcej światła wpadało na dno akwarium ponieważ rośliny niskie bardzo podupadają na zdrowiu
czy moglibyście coś doradzić ?
jeśli ktoś zechce wiedzieć czy podaje mikro i makro elementy to odpowiadam od razu ze tak :) oprócz CO2 mikro i makro nic więcej nie podaje, żwirek bazaltowy granulacji 1-4 mm koloru czarnego ;) a temperatura wody podczas oświetlania akwarium wynosi max 28 st a min. 26 st w zbiorniku mieszkają harem 1+2 agassizy jedna neonka jedna ramirezka ( do oddania samiczka ) jeden glonek lamparci i 2 grubowargi syjamskie do tego 2 ampularie gdzies sie błąkają
pozdrawiam
padrem
Ostatnio zmieniony 2011-11-13, 19:15 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Dodaj sylvanie 865 <6500K> bo kolejny grolux to już raczej przesada <pod względem barwy-przecież to już będzie jeden wielki róż w akwarium>
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

albo osrama o takiej samej temp. barwowej - będzie ciut tańszy

padrem

no ten roz to wydaje mi sie chyba ze to jest na roslinki ;) dlatego taka chce

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Na roślinki,to jest suplementacja.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

padrem

co chcesz przez to powiedziec ? ze dodatkowa swietlowka mi nie potrzebna ?
Ostatnio zmieniony 2011-11-08, 22:05 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Tego,to ja nie wiem czy Ci potrzebna,nie znam Twoich potrzeb i oczekiwań,co do roślin.
Ja tylko napisałem,że światłem roślin nie nakarmisz.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

Lukiki pisze:Ja tylko napisałem,że światłem roślin nie nakarmisz.
Zwiększysz światło to wzrosnie zapotrzebowanie na wszystkie inne składniki.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

padrem

Lukiki pisze:światłem roślin nie nakarmisz.
czytac ze zrozumieniem nie umiesz ? zapraszam do zapoznania sie z postem nr 1 w tym temacie

rosliny ktore sa niskie nie maja dostatecznego swiatla i widac to po ich zachowaniu
jednym slowem obumieraja jednak rosliny ktore sa wysokie maja sie wspaniale, wszystkie niskie roslinki gnija typu trawki czy niskie mchy, potrzebuje swiatla ktore dotrze do dna zbiornika i pozwoli rosnac roslinom najnizej usytuowanym, przypomne ze wymiary zbiornika to 120x40x50

Lukiki

padrem pisze:czytac ze zrozumieniem nie umiesz ?
Umiem,tylko Ty masz problemy z przyjęciem czegoś do świadomości.

Zobrazuje ,to na przykładzie mojego obecnego zbiornika.

Oświetlenie trochę ponad 0,7W/L.
Roślina-Hemianthus callitrichoides rośnie w różnych partiach zbiornika,zacząwszy od 12cm od tafli wody po przez dno,a skończywszy na miejscach bardzo zacienionych,gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu ze światłem.
Do czego zmierzam?
Do tego,że roślina nie gnije z braku jakiegoś dostatecznego światła,a jedynie spowolnione jest jej tempo wzrostu.
padrem pisze:rosliny ktore sa niskie nie maja dostatecznego swiatla
Zrób zdjęcie od frontu i całkowicie z boku,zobaczy się o jakiej zabranej przestrzeni światła jest mowa.

Nie unoś się,jak czegoś nie rozumiesz,to poproś,o inną interpretację,bo nikt na próżno w klawiaturę nie n........a
Ostatnio zmieniony 2011-11-08, 23:42 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy

padrem

Lukiki zalecam Ci poczytanie ksiazek nie tylko to co w sieci sie znajduje

widze ze jednak trzeba odwiedzic inne forum z tym zapytaniem bo w kazdym moim zreszta i nie tylko moim temacie potrafisz prowadzic obszerna krytyke a tak dla przykladu zajrzyj w ksiazke akwaria roslinne w stylu holenderskim autora Andrzeja Sieniawskiego i zobacz w ilu przypadkach nie masz racji
Wydaje Ci sie ze pozjadales wszystkie rozumy, ale jestes w bledzie, gdzie nie spojrzec na forum wypowiadasz sie w sposob lakoniczny.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

padrem pisze:rosliny ktore sa niskie nie maja dostatecznego swiatla
padrem pisze:no ten roz to wydaje mi sie chyba ze to jest na roslinki ;)
Dodając jeszcze jedną świetlówkę oczywiście zwiększysz ilość światła w akwarium. Jednak dodając kolejnego Groluxa lub jemu podobną będziesz miał światło "landrynkowe", jak ja to określam ;-) Owszem jest ono-to światło-"na roślinki", jednak powinno być uzupełnione innymi o innym paśmie. Przecież światło słoneczne to "mieszanina fal" o różnej temperaturze barwowej i ideałem jest stworzenie "czegoś" podobnego w naszych baniaczkach. Temat oświetlenia "przerabiam" od kilkunastu lat i z mych obserwacji wynika, że roślinki najlepiej się czują i wyglądają, gdy światło jest różne. Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest dołożenie do tych świetlówek co masz(Aquastar, Grolux) jakiejś o temperaturze barwowej 6500K. Poprawi to oddawanie barw, po prostu z akwa nie będzie bił po oczach kolor różowy. A chyba chodzi Ci również o naturalne barwy a nie takie "przebarwione" czerwienią ;-) Gdybyś podjął decyzję na "tak" to kup świetlówkę Osram 965, ma najlepszy współczynnik oddawania barw(RA 98-bodaj) i emituje dość sporo światełka, które dotrze do tych roślinek "na dole" ;-)

Możesz podać na jakim poziomie trzymasz N,P,K , mikro i CO2?
Ostatnio zmieniony 2011-11-09, 07:34 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Kolega padrem, mam nadzieje, sie nie obrazi jak podepne sie pod temat oświetlenia i świetlowek. Mam baniak 48 l netto, z przodu 24 w aquastar 10000k plus odblysnik z tylu 15 w 6500k. Ja radzicie, czy z przodu powinno byc 6500k a z tylu wzglednie 10000. Czy zamienic ta 24 aquastara na 6500 i wowczas w baniaku beda dwie 6500k?? Co bedzi elepsze dla roslinek. Nawoze solami jako tako i podaje carbo, rosliny srednio wymagajace.
Łukasz

padrem

krzych0062 pisze:Możesz podać na jakim poziomie trzymasz N,P,K , mikro i CO2?
N- na poziomie 20-40 mg/l
P- nie mierze
K-nie mierze
CO2- 15-20 mg/l
mikro- podawalem z poczatku 1/4 dawki natomiast teraz podaje polowe wg zalecen P.Piotra ze startu

dowiadywalem sie o ta swietlowke w sklepie i jedyne rosadne rozwiazanie aby nie kupowac nowego statecznika a wykorzystac statecznik nie uzywany jest takie, aby zakupic swietlowke o mocy 36 W Osram posiadam jedynie cale pudlo statecznikow 2x58W phlipsa osrama i kilka mniejszych o mocy (1X36, 2x18) zapewne ta swietlowka bedzie krotsza co pozwoli mi na to abym ja wsadzil pod pokrywe, daje mi to wtedy swiatlo 0,6W/L ale pozostaje jeszcze jedna kwestia czy zakupiona swietlowke osram o barwie 965 mam dac na przod akwarium po srodku czy na tyl, mysle jednak zeby dac ja na przod ;)
Ostatnio zmieniony 2011-11-09, 12:32 przez padrem, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Troszki za dużo azotu.
965 dałbym na przód bo ładnie podkreśla kolory.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”