Przeróbka pokrywy Aquaela II - 40cm x 25cm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blue3003

Przeróbka pokrywy Aquaela II - 40cm x 25cm

Post autor: blue3003 »

Jakiś czas temu zakupiłem od jednego z forumowiczów akwarium 30l z pokrywą. Z racy że była tam tylko zwykła żarówka postanowiłem ją przerobić na świetlówki 2x8w (takie akurat miałem pod ręką). Pomysł znalazłem na innym forum. Pomyślałem że pochwalę się Wam. Całość prac (po zebraniu wszystkich materiałów to ok 1,5h ;-)).

Aby ograniczyć koszty zakupiłem 2 żarówki energooszczędne w TESCO (po 5zł szt.)

Obrazek

Z żarówki delikatnie wyjąłem układ elektroniczny
Obrazek

(należy uważać na delikatne druciki - można je wylutować i zastąpić lepszymi ale ja nie miałem na to czasu).
Obrazek

Obrazek

Na wszystkie druty założyłem kostki łączeniowe
Obrazek

następnie połączyłem cały układ i sprawdziłem czy działa.
Obrazek
Obrazek
Czynności te powtórzyłem dla drugiego układu.
Mając sprawne oświetlenie zabrałem się za pokrywę. Oczyściłem ją, usunąłem mocowanie starej żarówki
Obrazek

przykleiłem folię odblaskową i zamontowałem świetlówki.
Obrazek
Układ elektroniczny umocowałem w pudełku i wysokim IP ;-)
Obrazek
Z racji że akwa to nie stoi w żadnym reprezantacyjnym miejscu - akwa hodowlane - pudełko nie jest zbyt wyszukane.
Obrazek
Ważne że wszystko gra , znaczy świeci ;-)

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

już wiem co zrobię w przyszłą niedzielę :P widziałem już podobne twory, ale twój opis jest chyba najbardziej czytelny :)
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Witam pomysł fajny chociaż bałbym się tego trzymać w tym pudełku po sałatce porowej:) chociaz podobno sie to nie grzeje, ale mimo wszystko. Słyszałem, o przypadkach przepalania sie tych ukłądów, mam nadzieje u Ciebie zagra to wszystko bezproblemowo. Pozdrawiam

PS: ciekawy pomysł i po kosztach
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze: bałbym się tego trzymać w tym pudełku
Ale bez obaw...sam kilka lat temu wymieniłem "elektronikę" w belce na tą odzyskaną z żarówek energooszczędnych i wszystko jest oki...nic się nie grzeje, nie brzęczy, nie mruga...Polecam takie przeróbki, ale oczywiście należy zachować ostrożność, bo z prądem nie ma żartów ;-) :-)

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Pomysł ciekawy i warty naśladowania jeżeli oczywiście ma się taką potrzebę,
z jedną małą uwagą:

Zamiast pokazanego pudełka zainwestowałbym w jednak puszkę hermetyczną z odpowiednimi dławikami dla wyprowadzenia przewodów z następujących powodów:
- mam w domu małe dzieci i często odwiedzają mój dom "hordy" koleżanek i kolegów, i muszę uważać, żeby żadne czegoś nie zbroiło, a o uszkodzenie w tym przypadku naprawdę jest łatwo, o konsekwencjach nie muszę pisać,
- pudełko nie ma zakończeń hermetycznych a w przypadku nawet nieumyślnego zalania przy czynnościach pielęgnacyjnych o konsekwencjach też nie muszę chyba pisać,

a jako elektryk jestem wyczulony na takie proste drobiazgi..,

pozdrowienia :-)

P.S. Więc imho lukaszLDZ pisząc o obawach ma rację..

Awatar użytkownika
blue3003

:-D tak myślałem że to pudełko wzbudzi wasze zainteresowanie.
Fotki robiłem jakiś czas temu.
Co do temperatury to kilkugodzinne świecenie nie powoduje nagrzania się całego układu.
Przejścia kablowe w pudełku zostały zabezpieczone silikonem, ponadto kable od oprawek są bardzo długie i całe ustrojstwo jest zamontowane odpowiednio wyżej niż akwarium.
Co do estetyki to pisałem, że to akwarium hodowlane i stoi w miejscu nie przeznaczonym dla "zwiedzających".

Z racji że podobnie jak mario150375 jestem powiązany z branżą elektryczną wasze uwagi są jak najbardziej słuszne. Pudełko to forma przejściowa (układ działa ok 3 dni) - w trakcie tej realizacji brałem co było pod ręką. Docelowo zamierzam umieścić je w puszkach łączeniowych.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

blue3003 pisze:Docelowo zamierzam umieścić je w puszkach łączeniowych.
Zmień, zmień... Chociaż hehe tak między nami prowizorki bywają wieczne. Wiesz przecież...

Serdecznie pozdrawiam :-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

z tego co widać na twoich zdjęciach to do świetlówek 2x8W użyłeś elektroniki 2 x 18W może to spowodować przedwczesne spalenie się świetlówek. jak masz 2x8 to w sumie starczyło by jakbyś to podłączył pod jeden statecznik.

maly2st

Post autor: maly2st »

Wtiam ja zrobilem dodatkowa zarowke w klapie tym sposobem i wyglada to tak jak na fotach nie robilem dziur tylko wykozystalem te co juz byly a elektronike z kompaktu upchnolem w klapie obok statecznika (izolacja fioletowa)

Obrazek

http://imageshack.us/photo/photo/62/201 ... 020991.jpg

http://imageshack.us/photo/photo/4/2012 ... 150206.jpg
Ostatnio zmieniony 2012-03-24, 09:56 przez maly2st, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
blue3003

mario150375 pisze: Zmień, zmień... Chociaż hehe tak między nami prowizorki bywają wieczne. Wiesz przecież...
Tak przeglądam ten temat i zauważyłem że nie postawiłem przysłowiowej kropki nad "i".

Oba stateczniki elektroniczne zaraz po zakończeniu testowania (jeszcze w listopadzie ) wylądowały w puszce o IP65.
Wejścia kabelków zabezpieczyłem dodatkowo silikonem.

Koszt puszeczki 5,6zł ;-)

A oba ponieważ nie udało mi się na jednym stateczniku odpalić dwóch świetlówek.

Obrazek

Czesiek

Post autor: Czesiek »

Możecie powiedzieć jak połączyliście przewody od układu ze świetlówką ? jest tam jakiś dodatkowy układ, czy po prostu bezpośrednio przewód ze świetlówką ?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

końcówki z oprawek pod odpowiednie kabelki z modułu i zasilanie pod kolejne, nic dodatkowego, kolega użył złączek jak skręciłem na krótko na próbę, ale docelowo też założę kostki
Co by tu napisać... :-P

Czesiek

Post autor: Czesiek »

Super! Dzięki :]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”