Witam, zakładam baniak 119l, mam statecznik elektroniczny 4x18W, zastanawiam sie nad konfiguracją świetlówek, ile i jakie, wstępnie myślałem o 2x6500K i 2x10000K lub 6500K, 2x8500K, 10000K, nie mam za bardzo pojęcia o doborze świetlówek, poczytałem trochę i wiem czym one się różnią, ale jak je dobrać?? co do obsady będą to bojowniki wielkie, roślinność to moczarka, rogatek, kryptokorny CRYPTOCORYNE CORDATA VAR. BLASSII i CRYPTOCORYNE PONTEDERIIFOLIA, BLYXA JAPONICA, MICROSORUM PTEROPUS, oczywiście co dostanę i na co mnie będzie stac to życie zweryfikuje, ale powiedzmy to zestaw docelowy, prócz bojowników będą jeszcze na pewno jakieś inne rybki, może brzanki, kiryski zobaczy się, zastanawiam się też nad Low Techem i wtedy zupełnie inne oświetlenie
będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
4 x 18 W, jakie dobrać świetlówki i czas świecenia
4 x 18 W, jakie dobrać świetlówki i czas świecenia
Co by tu napisać... 

- krzych0062
Moim zdanie jeden statecznik do czterech świetlówek to chybiony pomysł. Zdecydowanie lepsze rozwiązanie to 2x2...no ale skoro tak wybrałeś
Co do świetlówek zaproponowałbym Ci taki układ:
1x6500K
1x4000K
1x10000K
1x5000K
Roślinki, które wybrałeś nie należą do zbyt śwaitłolubnych-po za Blyxą-ale taki układ oświetlenia ładnie podkreśli kolorystykę i fauny i flory, jak również przy odpowiednim nawożeniu wspomoże ich wzrost...

1x6500K
1x4000K
1x10000K
1x5000K
Roślinki, które wybrałeś nie należą do zbyt śwaitłolubnych-po za Blyxą-ale taki układ oświetlenia ładnie podkreśli kolorystykę i fauny i flory, jak również przy odpowiednim nawożeniu wspomoże ich wzrost...

Ponieważ akwarium tworzę małym kosztem (patrz okazje w dziale giełda) mam to co mam, nie mówię, że w przyszłości nic nie zmienię, ale muszę sobie radzić z tym co mam, dzięki za odpowiedź jest z czym startować :)
Ostatnio zmieniony 2011-07-16, 12:26 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać...