Zmiana oświetlenia w akwarium 144l

ODPOWIEDZ
Prymulka

Zmiana oświetlenia w akwarium 144l

Post autor: Prymulka »

Startuje ze swoim pierwszym 144l akwa (wymiary pokrywy 80x40 ),na początku chcę się zająć wymianą oświetlenia,teraz jest standardowe oświetlenie 2x18W,T8. Znalazłam zestaw,który by mnie interesował,a jako ,że dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką moja wiedza jest jeszcze bardzo niewielka, chciałam zasięgnąć opini ,czy to dobry wybór,ewentualnie posłuchać rad ekspertów:

http://www.zoolight.pl/product-pol-560- ... ROLUX.html

Moje pytanie jest następujące:czy jeśli to jest ośw. 2x35W to obie świetlówki muszą mieć 35W,czy jedna może być słabsza,np 24W? (pytam tak na przyszłość)

Dodam jeszcze ,że zbiornik będzie miał chyba konkretny biotop,bo w końcu zdecydowałam się na ameryke poł.,roślin chce mieć sporo,ale na początek może jakieś mniej wymagające ,a z fauny zbrojniki,moje ukochane kiryski,jakąś ławice i najprawdopodobniej skusze się za podpowiedzią forumowiczów na p.kakadu.
Ostatnio zmieniony 2010-11-26, 22:54 przez Prymulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jak dla mnie to zły zestaw wybrałaś. Nie zmieszczą się w pokrywie świetlówki 35W. Miałem dokładnie taką samą pokrywę i przerobiłem na 2x18+2x24 i to było super, gdzieś na forum jest opis jak to zrobiłem.
Weź pod uwagę że pokrywa się zwęża na końcach, a trzeba jeszcze doliczyć miejsce na oprawki.
Układ zapłonowy możesz mieć większy niż moc świetlówki, ale odwrotnie nie.

Akwarium kupiłaś nowe z pokrywą czy używane ?
Ostatnio zmieniony 2010-11-27, 14:47 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

Prymulka

Dłużej się nad tym zastanawiając doszłam do tego samego wniosku niestety,ze to przecież świetlówka ma 74cm,a do tego dochodzi jeszcze oprawka.Sugerowałam się (przeglądając inne fora)tym,żeby świetlówka była jak najdłuższa i oświetliła mi tez boki.

Akwarium kupiłam używane z ogłoszenia na forum,pokrywa jest tez przerobiona,ale okazuje się,ze działa tylko jedna lampa 18W,drugiej się nie podłączy,bo coś jest zepsute.
Jestem trochę zrozpaczona,bo to niby miał być cały zestaw z wyposażeniem ,a okazuje się ,ze dobry jest tylko termometr i grzałka,resztę sprzętu wyrzuciłam do śmieci (z rożnych powodów) i tak na dobrą sprawę wydalam kupe kasy na samo akwa,bo pokrywa w późniejszym czasie tez do wymiany.

Poproszę o jakąś radę co do rozwiązania problemu zamiany takiego oświetlenia.

Może jest w Łodzi jakiś sklep,w którym można nabyć wszystkie te potrzebne rzeczy,bo jak kupię przez internet i coś będzie nie tak ,reklamacja potrwa dużo czasu,a mnie na nim zależy .
Ostatnio zmieniony 2010-11-27, 11:04 przez Prymulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Prymulka

znalazłam u nich w sklepie jeszcze jeden zestaw,może ten byłby odpowiedni ??

http://www.zoolight.pl/product-pol-559- ... rolux.html
Ostatnio zmieniony 2010-11-27, 13:41 przez Prymulka, łącznie zmieniany 1 raz.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jest w łodzi kilka hurtowni z elektryką, w których można kupić wszystkie potrzebne elementy. Hurtownie są na Brukowej, na Tramwajowej, na Dąbrowskiego.

Co do podłączania innej mocy świetlówek niż jest podane na statecznikach, wiąże się z tym, że jak świetlówki bedą słabsze to się szybciej wypalą, jeżeli mocnieszcze to bedzie widoczny efekt migotania.

Nie jestem pewien ale jeśli statecznik jest elektroniczny, to może się tak zdażyć, że w ogóle sie nie zapali.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Masz pewnie moje stare akwa i pokrywę ;-) . Generalnie to co miałem przerabiałem pod każdym względem żeby roślinki jakoś fajnie rosły. Wady przeróbki tej pokrywy były następujące:
1) jedna świetlówka wychodziła w miejscu karmienia, nawet trochę przesunięta i tak utrudniała dostęp do akwa przez pokrywę.
2) zdjęcie pokrywy z taką ilością przewodów przy ustawieniu akwa pod ścianą i przy szafie też stanowiło problem. Weź pod uwagę że długość przewodu nie powinna przekroczyć ~1,5m od układu zapłonowego.
3) metalowe uchwyty do świetlówek odpadają, rdzewieją w zastraszającym tempie, później przerobiłem na plastykowe z Rybarium.
4) Jak chcesz mieć 4 świetlówki to sugeruje 3 układy zapłonowe, 1x18, 1x18, 2x24 - masz dużą możliwość regulacji ilością światła oraz sterowaniem załączania poszczególnych opraw. Jak już całe robisz to proponuje wszystko na 24W T5.

Mimo tych wad pokrywa spłeniała swój cel i dobrze się eksploatowała.
Jak mi w poniedziałek dasz znać jakie układy zapłonowe potrzebujesz to mogę się dowiedzieć za ile ja mogę pewne rzeczy: świetlówki i układy zapłonowe. Jak masz jakieś pytania możesz do mnie na gg sie odezwać.
Ostatnio zmieniony 2010-11-28, 07:49 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”