oswietlenie
-
oswietlenie
mam problem ze mam nie wymiarowy baniaczek tzn 75 dlug na 32 szer,wiec ciezko mi dokupic jakos obudowe bo zazwyczaj sa 80 na 30,co zrobic? pokrywa na zamowienie,belka oswietlenoia np hagen czy lampa hqi ?
Najpierw sam musisz zdecydować czy chcesz mieć odkryte akwa i belkę i borykać się z dolewaniem wody i osadem z kamienia na szybie ale za to cieszyć się z możliwości obserwowania ryb od góry i podziwiania nie tylko podwodnych ale i nawodnych roślin.
Czy może opcja z pokrywą własnej roboty jeśli tylko znajdziesz trochę czasu i jakis fajny pomysł jak takową wykonać, te fabryczne pokrywy tłoczone z ABS-u moim zdaniem są szpetne, osobiście taką mam i jest tylko dlatego że mam profilowane akwa i za dużo wysiłku włożyłem w modernizacje oświetlenia w niej.
Przy twoim baniaku HQI to razej przesada bo te lampy mają minimum 70W mocy i są najdroższym rozwiązaniem.
Co do wyboru belek nie pomogę ale moge jeszcze najwyżej podsunąć pomysł jakiejś lampy wiszącej, widziałem takie kilka razy i byłem pod wrażeniem. Ich największym plusem jest to że mozesz skrócasz linki i spokojnie grzebać w akwa które masz oświetlone, w przypadku pokrywy są z tym problemy.
Czy może opcja z pokrywą własnej roboty jeśli tylko znajdziesz trochę czasu i jakis fajny pomysł jak takową wykonać, te fabryczne pokrywy tłoczone z ABS-u moim zdaniem są szpetne, osobiście taką mam i jest tylko dlatego że mam profilowane akwa i za dużo wysiłku włożyłem w modernizacje oświetlenia w niej.
Przy twoim baniaku HQI to razej przesada bo te lampy mają minimum 70W mocy i są najdroższym rozwiązaniem.
Co do wyboru belek nie pomogę ale moge jeszcze najwyżej podsunąć pomysł jakiejś lampy wiszącej, widziałem takie kilka razy i byłem pod wrażeniem. Ich największym plusem jest to że mozesz skrócasz linki i spokojnie grzebać w akwa które masz oświetlone, w przypadku pokrywy są z tym problemy.
-
oswietlenie
ok,ale jak zrobic zeby miec te o,5 watta na litr,lampa 2 x 25 watt ma 90 cm to o 15 cm wiecej niz moj baniak
zrobienie pokrywy ze spienionego pcv wraz z elektryka 3x 18 watt to koszt okolo 250 zł plus swietlowki o robocie nie mowie bo to robi sie dla siebie,inne rozwiazanie,koszt szkla 8 mm z opti whita 10 mm ,pod wymiar dwustulitrowego akwa wraz ze sklejeniem u szklarza to jakies 100 zł,plus pokrywa 150 zł i ma sie wymiarowe akwa

Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 16:33 przez sirocco123, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: oswietlenie
100zł za 200 litrów z OW to coś mało mi się wydaje, no chyba że masz jakieś specjalne układy :)sirocco123 pisze:,inne rozwiazanie,koszt szkla 8 mm z opti whita 10 mm ,pod wymiar dwustulitrowego akwa wraz ze sklejeniem u szklarza to jakies 100 zł
Moja była Tanganika -
Re: oswietlenie
cina pisze: 100zł za 200 litrów z OW to coś mało mi się wydaje, no chyba że masz jakieś specjalne układy :)
albo łOWu z PRC :) :)
-
Jak masz dojście do szkła to klej nowe akwarium i kup oświetlenie jakie chcesz, jak sam napisałeś będzie lepiej.
Moja była Tanganika -