Chłodzenie pokrywy 100cm wromak
Chłodzenie pokrywy 100cm wromak
Witam
Przerobiłem pokrywę dodając dwa wentylatory. Miałem problemy z temperaturą
ponieważ cztery świetlówki robią swoje ,chociaż mają stateczniki wyprowadzone na zewnątrz.
Jeden zaciąga powietrze z zewnątrz ,drugi wywiewa....
Ale efekt mizerny ....jak to jest u was? , może lepiej zrobić dwa wyciągowe?
Pozdrawiam
Przerobiłem pokrywę dodając dwa wentylatory. Miałem problemy z temperaturą
ponieważ cztery świetlówki robią swoje ,chociaż mają stateczniki wyprowadzone na zewnątrz.
Jeden zaciąga powietrze z zewnątrz ,drugi wywiewa....
Ale efekt mizerny ....jak to jest u was? , może lepiej zrobić dwa wyciągowe?
Pozdrawiam
Malawi
Możesz bardziej sprecyzować ? O ile i w jakim czasie spadła ci temperatura wody? Jaki efekt chciałeś osiągnąć ?syjon pisze:Ale efekt mizerny ....
Moja była Tanganika -
Przykład
21 C dom -26 C akwarium ,świecone 11 h ,temperatura koniec 27C,2 pokrywy otwarte
wentylatory chodzą na 7.5v
22 C dom 26 c akwarium, świecone 11h,tempertura koniec 29 C,2 pokrywy zamknięte
wentylatory chodzą na 7,5 v
Mogę dać na 9v i mam zapas na 12v ale wtedy jest już zbyt głośno
wentylatory 4cm na 4cm ,13m3 na h max
Ale szukam kogoś kto ma już zamontowane...może coś podpowie...
21 C dom -26 C akwarium ,świecone 11 h ,temperatura koniec 27C,2 pokrywy otwarte
wentylatory chodzą na 7.5v
22 C dom 26 c akwarium, świecone 11h,tempertura koniec 29 C,2 pokrywy zamknięte
wentylatory chodzą na 7,5 v
Mogę dać na 9v i mam zapas na 12v ale wtedy jest już zbyt głośno
wentylatory 4cm na 4cm ,13m3 na h max
Ale szukam kogoś kto ma już zamontowane...może coś podpowie...
Malawi
Ja miałem wentylator ale taki duży, od zasilacza komputerowego na 12V podłączony. Leżał sobie na dziurze w pokrywie i wyciągał ciepłe powietrze (miałem 2x18+2x24 w akwa 144l). Jak były upały to miałem w akwa ~30stopni, przez ~3h pracy wiatraka temperatura spadała do ~26-27stopni, ale ubytek wody też był widoczny gołym okiem, ~1cm poziom się obniżył.
Moja była Tanganika -
Chcąc zachować walory estetyczne moje zamontowane są z tyłu pokrywy wiec obieg nie jest
taki na przestrzał, nie mogę ich skierować na lustro wody ,gdyż są dokręcone do pokrywy i nie są ruchome, i tu w/w wyżej parowanie wody też jest problemem bo już teraz na domowym hygrometrze mam 50 -60 % wilgotnośc a nie chcę mieć w domu dżungli:)..hehe amazonka w akwarium i w domu ;)
taki na przestrzał, nie mogę ich skierować na lustro wody ,gdyż są dokręcone do pokrywy i nie są ruchome, i tu w/w wyżej parowanie wody też jest problemem bo już teraz na domowym hygrometrze mam 50 -60 % wilgotnośc a nie chcę mieć w domu dżungli:)..hehe amazonka w akwarium i w domu ;)
Malawi
Ja radziłbym Ci ustawić oba wentylatorki na wyciąganie powietrza z pod pokrywy. To powinno ułatwić parowanie a wtedy to tak jak z poceniem. Tylko tak jak cina pisał będzie sporo wody ubywało. No i jak jesteś w stanie regulować napięcie zasilania to poeksperymentuj i ustal złoty środek między wydajnością a hałasem.
Witam
Minęło już trochę czasu ,chciałem podzielić się z wami spostrzeżeniami ale czekałem do czasu aż przyjdzie upał , bo normalnie wentylatory dawały radę choć miały jeszcze zapas mocy (tzn chodziły na 7.4v a jeszcze w zapasie 9 i12)
Dzisiaj w mieszkaniu temperatura osiągnęła 26 C w akwarium z rana było 28, to wynik wczorajszej wysokiej temperatury,wolniejszej pracy wentylatorów i że w nocy woda nie ochłodziła się sama .... Widząc co się dzieje postanowiłem włączyć je na max (trochę szumią ale po pewnym czasie przyzwyczaiłem się),jednocześnie otwierając pokrywy.Stan na chwile obecną to 29 C w akwarium czyli sukces...przybyło 1 C
Przypomnę tylko że da wentylatory ustawione są wywiew ciepłego powietrza z pod pokrywy..
Minęło już trochę czasu ,chciałem podzielić się z wami spostrzeżeniami ale czekałem do czasu aż przyjdzie upał , bo normalnie wentylatory dawały radę choć miały jeszcze zapas mocy (tzn chodziły na 7.4v a jeszcze w zapasie 9 i12)
Dzisiaj w mieszkaniu temperatura osiągnęła 26 C w akwarium z rana było 28, to wynik wczorajszej wysokiej temperatury,wolniejszej pracy wentylatorów i że w nocy woda nie ochłodziła się sama .... Widząc co się dzieje postanowiłem włączyć je na max (trochę szumią ale po pewnym czasie przyzwyczaiłem się),jednocześnie otwierając pokrywy.Stan na chwile obecną to 29 C w akwarium czyli sukces...przybyło 1 C
Przypomnę tylko że da wentylatory ustawione są wywiew ciepłego powietrza z pod pokrywy..
Malawi