Chłodzenie pokrywy 100cm wromak

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
syjon

Chłodzenie pokrywy 100cm wromak

Post autor: syjon »

Witam
Przerobiłem pokrywę dodając dwa wentylatory. Miałem problemy z temperaturą
ponieważ cztery świetlówki robią swoje ,chociaż mają stateczniki wyprowadzone na zewnątrz.
Jeden zaciąga powietrze z zewnątrz ,drugi wywiewa....
Ale efekt mizerny ....jak to jest u was? , może lepiej zrobić dwa wyciągowe?

Pozdrawiam
Malawi

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja bym po prostu potestował. Możliwe, że najwydajniejsze okaże się wtłaczanie powietrza z zewnątrz bo będzie mocniej ruszać taflą wody.

zami84

Post autor: zami84 »

I moze wlasnie lekko skierowac strumien powietrza na tafle wody?
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

syjon pisze:Ale efekt mizerny ....
Możesz bardziej sprecyzować ? O ile i w jakim czasie spadła ci temperatura wody? Jaki efekt chciałeś osiągnąć ?

Awatar użytkownika
syjon

Przykład
21 C dom -26 C akwarium ,świecone 11 h ,temperatura koniec 27C,2 pokrywy otwarte
wentylatory chodzą na 7.5v
22 C dom 26 c akwarium, świecone 11h,tempertura koniec 29 C,2 pokrywy zamknięte
wentylatory chodzą na 7,5 v
Mogę dać na 9v i mam zapas na 12v ale wtedy jest już zbyt głośno
wentylatory 4cm na 4cm ,13m3 na h max

Ale szukam kogoś kto ma już zamontowane...może coś podpowie...
Malawi

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ja miałem wentylator ale taki duży, od zasilacza komputerowego na 12V podłączony. Leżał sobie na dziurze w pokrywie i wyciągał ciepłe powietrze (miałem 2x18+2x24 w akwa 144l). Jak były upały to miałem w akwa ~30stopni, przez ~3h pracy wiatraka temperatura spadała do ~26-27stopni, ale ubytek wody też był widoczny gołym okiem, ~1cm poziom się obniżył.

Awatar użytkownika
syjon

Chcąc zachować walory estetyczne moje zamontowane są z tyłu pokrywy wiec obieg nie jest
taki na przestrzał, nie mogę ich skierować na lustro wody ,gdyż są dokręcone do pokrywy i nie są ruchome, i tu w/w wyżej parowanie wody też jest problemem bo już teraz na domowym hygrometrze mam 50 -60 % wilgotnośc a nie chcę mieć w domu dżungli:)..hehe amazonka w akwarium i w domu ;)
Malawi

TomekP

Post autor: TomekP »

Ja radziłbym Ci ustawić oba wentylatorki na wyciąganie powietrza z pod pokrywy. To powinno ułatwić parowanie a wtedy to tak jak z poceniem. Tylko tak jak cina pisał będzie sporo wody ubywało. No i jak jesteś w stanie regulować napięcie zasilania to poeksperymentuj i ustal złoty środek między wydajnością a hałasem.

Awatar użytkownika
syjon

i tak też zrobiłem....zobaczymy czy coś się zmieni...pozdrawiam
Malawi

Awatar użytkownika
syjon

Witam

Minęło już trochę czasu ,chciałem podzielić się z wami spostrzeżeniami ale czekałem do czasu aż przyjdzie upał , bo normalnie wentylatory dawały radę choć miały jeszcze zapas mocy (tzn chodziły na 7.4v a jeszcze w zapasie 9 i12)
Dzisiaj w mieszkaniu temperatura osiągnęła 26 C w akwarium z rana było 28, to wynik wczorajszej wysokiej temperatury,wolniejszej pracy wentylatorów i że w nocy woda nie ochłodziła się sama .... Widząc co się dzieje postanowiłem włączyć je na max (trochę szumią ale po pewnym czasie przyzwyczaiłem się),jednocześnie otwierając pokrywy.Stan na chwile obecną to 29 C w akwarium czyli sukces...przybyło 1 C
Przypomnę tylko że da wentylatory ustawione są wywiew ciepłego powietrza z pod pokrywy..
Malawi

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

syjon pisze:w akwarium z rana było 28
syjon pisze:Stan na chwile obecną to 29 C w akwarium czyli sukces...przybyło 1 C
Ty chciałeś schłodzić baniak czy podgrzać - jakoś się pogubiłem ....
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

lukasses

Post autor: lukasses »

schlodzic kolega ironizowal z tego co widze, tez sie borykam z tym problemem i nie wiem co zrobic

Awatar użytkownika
matiolo1

Post autor: matiolo1 »

imrasil pisze:Ty chciałeś schłodzić baniak czy podgrzać - jakoś się pogubiłem ....
Jeżeli dobrze rozumiem ( :-P ) to chodziło o to że wcześniej temperatura wznosiła się o kilka stopni a z wiatrakami tylko o 1 stopień.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ja tez tak to zrozumiałem że teraz różnica temperatur spadął tylko do 1 stopnia, co przy 27-28 stopniach w pokoju jest nieźle bo jakby podskoczyła o np 3 to jest jest 30-31 i niektóre ryby mogą tego nie wytrzymać.

Więc jak narazie wiatraczki się sprawdzają.

Awatar użytkownika
syjon

matiolo1 pisze:Jeżeli dobrze rozumiem ( :-P ) to chodziło o to że wcześniej temperatura wznosiła się o kilka stopni a z wiatrakami tylko o 1 stopień.
Tak włąśnie oto chodziło...pozdrawiam
Malawi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”