posiadam standardową obudowę 100x40cm (w akwarium 240 litrów). oryginalnie były w niej dwie świetlówki, obecnie przednią świetlówkę wyjąłem i w jej miejsce wpasowałem 2 świetlówki kompaktowe 23W - zawsze to trochę więcej światła...
zastanawiam się teraz nad wyrzuceniem całkowicie świetlówki i zamontowanie 7 - 8 zwykłych gniazd na świetlówki kompaktowe. w przeliczeniu W/l na pewno wyjdzie to na korzyść kompaktów i podejrzewam, że cenowo też wyjdzie to taniej niż jakby np. zrobić oświetlenie np. z 3-4 świetlówek t5 i elektronicznym statecznikiem.
posiadam w zbiorniiku sporo roślin (mało wymagających), ale chciałbym żeby ładniej rosły no i zbiornik żeby był mocniej oświetlony....
i teraz moje pytanie: czy taka operacja ma sens? i ewentualnie jakie świetlówki kompaktowe wybrać? zastanawiałem się nad takimi o barwie 6500K, ale może lepiej zrobić mix różnych? możecie polecić jakieś konkretne modele?
całkowita zmiana oświetlenia w obudowie
może ta stronka ci pomoże w doborze oświetlenia http://saurama.aqua-web.org/index.htm
te świetlówki kompaktowe to tez wcale nie jest taki tani interes, ja jak kupowałem to philips genie 18W kosztuje w granicy 20 zł. Z dostępnością tez są problemy jeśli chodzi o barwe 6500K. Z tego co widzę w internecie koszt 24W t5 i 23w philips tornado jest taki sam, wiec dochodzi tylko koszt statecznika ( 60zł)
Co do T5 to koszt założenia 4x24 to 230zł ( statecznik rury oprawki i uchwyty i przesyłka).
Co do mixu barw to nie ma za wielkiego wyboru bo z tego co wiem są tylko 2700 i 6500
Co do T5 to koszt założenia 4x24 to 230zł ( statecznik rury oprawki i uchwyty i przesyłka).
Co do mixu barw to nie ma za wielkiego wyboru bo z tego co wiem są tylko 2700 i 6500