ABC oświetlenia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pszemoo

ABC oświetlenia

Post autor: pszemoo »

Krążąc po internecie natknąłem się na bardzo ciekawą i przydatną stronkę o oświetleniu akwarium, mam nadzieję, że admini nie będą mieli nic przeciwko temu linkowi:

http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php

Myślę, że opracowanie przyda się wielu początkującym (i nie tylko ;) )akwarystom.

W artykule niestety nie ma podanych parametrów świetlówek typu T5 (śr. 16mm), są one znacznie droższe od tradycyjnych T8 (śr. 26mm). Należy jednak pamiętac o tym, że przy takiej samej długości świetlówki typu T5 mają znacznie większą moc.

Problemem jaki może dotknąć początkującego akwarystę jest ich cena :/ same świetlówki są droższe od T8, poza tym wymagają elektronicznego zapłonu, który tez jest znacznie droższy od tradycyjnego "balastu". Ale w zamian za to świetlówki zużywają mniej prądu, w porównaniu do T8. Dostępne sa równiez elektroniczne układy zapłonowe do świetlówek T8 (tu zużycie prądu jest również mniejsze niż przy tradycyjnym zapłonie) albo obsługujące T8 lub T5.

Świetlówki powinno się stosunkowo często wymieniać. Niektórzy piszą, że raz na 3 m-c inni, że raz na rok. Myślę, że to jest uzależnione przede wszystkim od ilości godzin świecenia w ciągu dnia i od jakości świetlówek. U siebie w akwarium wymieniam raz na ok. 6 m-cy i wydaje mi się, że to niezły kompromis pomiędzy jakością światła w akwarium (a co za tym idzie kondycji roślin) a kosztami ponoszonymi podczas zakupu świetlówek.
Warto również zaznaczyć, że wymiana oświetlenia nad akwarium nie powinna być zbyt gwałtowna, żeby rośliny i zwierzęta przystosowały się do zmiany natężenia oświetlenia i nie doszło do wysypu glonów. Najlepiej wymieniać świetlówki po 1 szt., co kilka dni.
Ostatnio zmieniony 2008-07-29, 17:19 przez pszemoo, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Link nie działa !!!

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Bo ta strona nie jest już obsługiwana przez własciciela... i nie będzie.

Awatar użytkownika
lesioand
Kontakt:

Post autor: lesioand »

a szkoda bo taki dział o oświetleniu bardzo przydatny, dla początkującego
lesioand

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”