Jaki typ oświetlenia wybrać?
Jaki typ oświetlenia wybrać?
Siema
Juz od pewnego czasu planuje postawic nowe akwa a to co mam (54l) oddac siostrze... nowe akwarium byloby rowne z kazdej strony z blatem szafki czyli 75x45x40 i tu sie nasowa 1 pytanie... dac z taka dł. i szer. wysokosc 40 czy 45cm? bo mam wrazenie ze 45 bedzie wygladalo zle... (za wysokie)
co do oswietlenia tak mysle nad wiszaca lampa nad akwarium.... tylko beznadziejnie bedzie wygladac wiszacy kabel od oswietlenia :p wiec tez tak sobie ten plan mi sie podoba :) chcialem oswietlenie HQI ale jak zobaczylem ceny to mi sie odechcialo bo razem z akwarium i wyposazeniem chcialem zamknac sie w 600zł. Co do oswietlenia to jakiegos mocnego tez nie potrzebuje bo chce zrobic Tanganike ale kilka ladnych duzych roslinek tez bym chcial miec... wiec jarzeniowki spokojnie starcza... a i jak ktos by mial to Poprosze o numer/adres do jakiegos dobrego i nie drogiego szklarza. A tak w ogole to sklarz jak sobie liczy za robote od litra?
[ Komentarz dodany przez: megalomaniacc: 2009-09-07, 21:58 ]
PW - temat postu
Juz od pewnego czasu planuje postawic nowe akwa a to co mam (54l) oddac siostrze... nowe akwarium byloby rowne z kazdej strony z blatem szafki czyli 75x45x40 i tu sie nasowa 1 pytanie... dac z taka dł. i szer. wysokosc 40 czy 45cm? bo mam wrazenie ze 45 bedzie wygladalo zle... (za wysokie)
co do oswietlenia tak mysle nad wiszaca lampa nad akwarium.... tylko beznadziejnie bedzie wygladac wiszacy kabel od oswietlenia :p wiec tez tak sobie ten plan mi sie podoba :) chcialem oswietlenie HQI ale jak zobaczylem ceny to mi sie odechcialo bo razem z akwarium i wyposazeniem chcialem zamknac sie w 600zł. Co do oswietlenia to jakiegos mocnego tez nie potrzebuje bo chce zrobic Tanganike ale kilka ladnych duzych roslinek tez bym chcial miec... wiec jarzeniowki spokojnie starcza... a i jak ktos by mial to Poprosze o numer/adres do jakiegos dobrego i nie drogiego szklarza. A tak w ogole to sklarz jak sobie liczy za robote od litra?
[ Komentarz dodany przez: megalomaniacc: 2009-09-07, 21:58 ]
PW - temat postu
Ostatnio zmieniony 2009-09-11, 08:43 przez FLOW, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Co o tym myslicie? :P
lepiej zeby wysokosc nie byla wieksza od glebokosci - lepiej zachowauje sie glebie akwaFLOW pisze: wysokosc 40 czy 45cm? bo mam wrazenie ze 45 bedzie wygladalo zle... (za wysokie)
belka Hagena Glo - 2 x 24W T5 - spokojnie wystarczyFLOW pisze: co do oswietlenia tak mysle nad wiszaca lampa nad akwarium....
75x45x40 - 176 zlFLOW pisze:Poprosze o numer/adres do jakiegos dobrego i nie drogiego szklarza.
75x45x45 - 198 zl
Re: Co o tym myslicie? :P
Skoro chcesz tanganikę , to HQI odpada. Belka glo jest ciekawa, ja jeszcze mogę zaproponować coś takiego: http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=549 ... 3cc4abad19 masz mało kasy, a za tego kompakta i całe bebechy zapłacisz około 100pln i będziesz miał super światło do takiego akwarium.FLOW pisze:Siema
Jeśli chodzi o wymiary akwarium to zdecydowanie 40cm wysokie a 45cm szerokie.
Szklarz: popiełuszki 21a, telefon jest gdzieś na forum, cena to około 80-90 groszy za litr, zależy jak grube szkło itp.
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 12:38 przez Marcinus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Co do ceny zbiornika, wszystko zależy od jakości wykonania i grubości szkła.
Cena za litr z 6 będzie oscylowała w okolicach 1 zł.
Szkło 8 będzie już trochę droższe.
Jeśli to ma być zbiornik dekoracyjny, to jakość odgrywa najważniejszą rolę i nie ma co żałować powiedzmy 25 zł.
Ja kleje na Retkini przy kościele w okolicach krańcówki autobusowej, tam płace za zbiorniki 25-50l około 90gr za litr.
Nie są może idealne, ale mi wystarczają.
Fakt że za dobrze sklejony zbiornik trzeba zapłacić trochę więcej.
Także warto zobaczyć jakiś zbiornik sklejony i wtedy podjąć decyzje.
Cena za litr z 6 będzie oscylowała w okolicach 1 zł.
Szkło 8 będzie już trochę droższe.
Jeśli to ma być zbiornik dekoracyjny, to jakość odgrywa najważniejszą rolę i nie ma co żałować powiedzmy 25 zł.
Ja kleje na Retkini przy kościele w okolicach krańcówki autobusowej, tam płace za zbiorniki 25-50l około 90gr za litr.
Nie są może idealne, ale mi wystarczają.
Fakt że za dobrze sklejony zbiornik trzeba zapłacić trochę więcej.
Także warto zobaczyć jakiś zbiornik sklejony i wtedy podjąć decyzje.
a co powiecie o czyms takim http://allegro.pl/item729698390_aquael_ ... r_24m.html .Mysle ze byloby proste do zamontowania (bo chyba dobrze rozumiem ze jarzeniokwa to to samo co swietlowka?) i mozna by polaczyc dwie jarzeniowki roznego typu i jakis fajny efekt stworzyc? albo http://allegro.pl/item725512136_aquael_ ... szawa.html i moge dostosowac sobie do kazdej jarzeniowki T8 o tej mocy
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:11 przez FLOW, łącznie zmieniany 3 razy.
na wstpie pisales ze nie masz jak zamontowac np HQI - zeby nic nie wisialo.FLOW pisze:a co powiecie o czyms takim
to jak chcesz zamontowac swietlowki z linka.... zeby nie wisialy "w prozni" ?
poza tym takie swietlowki jak z linka swieca 360 stopni :), wiec przydalby sie jakis gustown dekiel ..i zaczynaja sie schody
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:08 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
na te swietlowki zrobie specjalna obudowe... cos w takim ksztalcie:

i bedzie ona opierala sie na szybach bocznych
tylko ze tutaj rodzi sie pytanie... czy dac 1 swietlowke mocniejsza np 36/38W czy 2x18W

tylko ze tutaj rodzi sie pytanie... czy dac 1 swietlowke mocniejsza np 36/38W czy 2x18W
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:46 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.
nie boisz sie ze ktos zawadzi .... i ...:)FLOW pisze:na te siwietlowki zrobie specjalna obudowe... cos w takim ksztalcie:
PS
policz wszystkie koszty swoich pomyslow...a potem zobacz ile kosztuje belka GLO ..... :)
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:21 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
no wszystko sie moze zdazyc ale bede probowal zrobic cos zeby nie latalo oswietlenie tylko bylo przymocowane do szyby :) (np w miejscach gdzie opiera sie szyba wyciac otowory zeby pokrywa mogla sie zamocowac jakos :P
obrazek :
co do belki to 2x24w - 220zł allegro
a ten zestaw 2x18w 130zł + zmontowanie pokrywy
obrazek :

Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:45 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.
FLOW pisze:
policz ile zaoszczedzisz...?... 50 zl ? warto za 50 zl babrac sie z robota , nie mowiac juz o pozniejszym bezpieczenstwie???...o estetyce nie wspomne... :)
choc w sumie doceniam upor i ambicje
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 21:49 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
ja akurat lubie majsterkowac a za to 50zł zaoszczedzone mam juz łupki do akwarium :)
piszcie dalej ja biore kazda dobra rade do serca :) chce wkoncu poczuc ze to co postanie bedzie czyms wyjatkowym ^^
piszcie dalej ja biore kazda dobra rade do serca :) chce wkoncu poczuc ze to co postanie bedzie czyms wyjatkowym ^^
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 22:02 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bardzo popieram wszystkie projekty DIY sam ostro w tym siedze i mnie to kręci. A 50 zł to jest sporo kasy pozatym zawsze patrząc na coś co sie samemu zrobi nawet jesli nie jest to najpiękniejsze jest się z siebie dumnym.
Moim zdaniem ten kształt trochę dziwny ja bym troszkie inny zrobił :) ale każdy robi tak jak lubi:)
a co do tego jakiej mocy rury to sprawdz jakie na długść Ci wejdą i wtedy zdecydujesz:)
Jak chcesz mogę conieco pomóc w robieniu samemu.
Moim zdaniem ten kształt trochę dziwny ja bym troszkie inny zrobił :) ale każdy robi tak jak lubi:)
a co do tego jakiej mocy rury to sprawdz jakie na długść Ci wejdą i wtedy zdecydujesz:)
Jak chcesz mogę conieco pomóc w robieniu samemu.
ali g pisze: pozatym zawsze patrząc na coś co sie samemu zrobi nawet jesli nie jest to najpiękniejsze jest się z siebie dumnym..
:) :) :) ... porozmawiamy o ww kwestii za jakies powiedzmy (patrzac na wasze metryczki... ) 5-6 lat...jak bedziecie miec żony......................................................... :)
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 22:27 przez jabol, łącznie zmieniany 2 razy.
No ale teraz jesteśmy młodzi wolni i pełni werwy :) wiec działamy ja aktualnie w kwesti osiwetlenia robię wiszącą lampe 2x 150W HQI i 2x39 T5 sterowane timerami :) i mam sporo frajdy z tym :)
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 22:26 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
no wlasnie widze ze do mojego przyszlego akwarium o dlugosci 75cm moge wsadzic max. 20W :) wiec ten zestaw 2x18w to calkiem dobry pomysl chyba :p
ali g, co do ksztaltu obudowy narysuj w paint co bys proponowal :) / ew. zdjecie czegos w podobie :P
ali g, co do ksztaltu obudowy narysuj w paint co bys proponowal :) / ew. zdjecie czegos w podobie :P
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 22:35 przez FLOW, łącznie zmieniany 5 razy.