Oświetlenie LED

Awatar użytkownika
cina

Oświetlenie LED

Post autor: cina »

Jak że ten temat staje się co raz bardziej popularny i ludzie zaczynają się interesować LEDami kilka linków.

Teoria LED
http://wkretak.pl/readarticle.php?article_id=4

I jeden z producentów
http://www.lediko.com/index.php

Sam zamierzam u siebie zainstalować ~15 LEDów w kolorze białym.

Może ktoś z Was bawił się już w oświetlenie LED ?

jabol

Re: Oświetlenie LED

Post autor: jabol »

nie wiem czy dobrze kombinuje ale chyba aby w jakis sposob przelozyc plusy/minusy LEDOW w stosunku do np oswietlenia T5 nalezy chyba porownac parametry lumenow i watow oraz ceny.

idac ww droga mamy np:

Świetlówka 24W - philips 965

moc: 24W
opis: Strumień świetlny średni 1300 lumenów.
koszt: 46 zl

czyli teoretycznie:

1300/24 = 54
lub
46/1300 = 0,03 (czyli 3 grosze za lumen)

w przypadku powiedzmy listwy LED z twojego linku:

Oprawa LEDIS 3XR-E NW – 90 (podejrzewam ze 90 ta kat swiecenia) - mamy:
moc: 7,8W
strumien: 378 lumenow
koszt: 202,56 zł

daje to:

378/7,8 = 48
202/378 = 0,53 (czyli pol zlocisza za lumen)

hmm.. jesli moja dedukcja jest w miare racjonalna..to poki co ni huhu nie oplaca sie inwestowac w diody (no chyba li tylko zeby zaoszczedzic miejsce w pokrywie)
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 22:30 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

OK, ale ja mam tangę i praktycznie mogę się obejść bez oświetlenia i pozostać jedynie przy świetle słonecznym. Obecnie mam 2x18, ale zastanawiałem się np. czy 15 białych LED-ów nie załatwiło by mi sprawy ?

Zacząłem się zastanawiać po rozmowie z kolegą Przemkiem, który podrzucił mi temat LEDów.

jabol

cina pisze:OK, ale ja mam tangę
heh.. :) swoja tange 240 litrow oswietlalem swego czasu 1 x 18 W.

co ciekawe dochowalem sie dosc pokaznej kepu mchu jawajskiego i calkiem niezle rosnacych krypc i nurzancow

PS

3 ledy niebieskie na zwyklym zasilaczu robily u mnie za oswietlenie nocne

grafipl

Post autor: grafipl »

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Z tego co ja czytałem i zrozumiałem to nie do końca można przeliczać tak jak to zrobił jabol, ze względu na to że lumen to jednostka odzwierciedlająca postrzeganie ludzkiego oka, a LED ma swoje maks. widmo w pasmie niewidocznym dla naszego oka (ale szczerze mówiąc nie do końca to do mnie dotarło, bo dyskusja zachaczała już o zaawansowaną fizykę :-P która średnio do mnie dociera)

W technologii LED chodzi głównie o zaoszczędzenie miejsca pod pokrywą oraz oszczędność prądu. Nie ma to większego znaczenia przy oświetleniu rzędu 24w, ale jeśli ktoś posiadał oświetlenie ok 300W HQI a dzieki LED ten sam efekt jest w stanie osiągnąć przy 99W to jest różnica.

jabol

pszemoo pisze:Z tego co ja czytałem i zrozumiałem to nie do końca można przeliczać tak jak to zrobił
hmm:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lumen

to chyba tak jak metr - 100 cm i tyle

moze sie myle, ale w takim razie musi byc jakas mozliwosc porownania podobnie jak porownujemy T5 i T8 czy tez HQI

Awatar użytkownika
pszemoo

Ciekawa idyskusja na ten temat wywiązała się na forum roślinnym: http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... ed&start=0
Właśnie w tym wątku wyjaśniono o co chodzi z tymi lumenami i jak to mniej więcej przeliczać.

jabol

btw..dodam ze specjalnie porownalem ledy i swietlowke o barwie daylight 6500K

Awatar użytkownika
pszemoo

Porównanie jest o tyle trudne, że LED daje skupione światło, a świetlówki, HQI dają światło w promieniu 360 st. (skupiamy je odbłyśnikami, ale to nie to samo).

jabol

apropos tego co pisal spider na forum:

http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm

faktem jest ze: np grolux jest swietlowka "ciemna" dla ludzkiego oka ale "jasna" dla roslin.

z reszta z groluxem byl swego czasu niezly myk - kiedys byl bardziej "ciemny" (tzn jasniejszy dla roslin) . ale poniewaz klienci stwierdzali ze maja za ciemno w akwa.. :) to firma poszla im na reke "dodajac" do swietlowki "garsc widma zielonego".... ") mozna to jeszcze gdzies w necie zobaczyc, porownujac stare i nowe wykresy widmowe

Awatar użytkownika
cina

fajnie, ale może przejdziemy jakoś do praktyki z tymi LEDami ?

Awatar użytkownika
pszemoo

hehe... z praktyką trochę gorzej. Osobiście nigdy nie miałem do czynienia z LED w akwarium. "Przymierzam się" do założenia takiego oświetlenia nad akwarium, ale trochę odstrasza mnie cena, bo póki co PowerLEDy (1W lub 3W) są jeszcze drogie. Chyba, że ktoś też przymierza się do kupna, to można pomyśleć o hurtowych zakupach i spróbować ponegocjować cenę.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A ja planuję zakupić ledy ale do nocnego oświetlenia... tylko nie wiem ile bym musiał tego kupić do 720l i czy lepiej niebieskie czy białe. Ma ktoś z Was nocne oświetlenie?

jabol

Kubiszon pisze:A ja planuję zakupić ledy ale do nocnego oświetlenia... tylko nie wiem ile bym musiał tego kupić do 720l i czy lepiej niebieskie czy białe. Ma ktoś z Was nocne oświetlenie?
przed chwila gadalem z Olkiem Warwockim. poki wg niego oswietlenie LED jako alternatywa swietlowek to spiew przyszlosci (cena). powiedzial tez zeby nie pchac sie w tzw power ledy - bo cholerstwo sie nagrzewa mocno..a nawet bardzo mocno.

a co do nocnego - ja do swojego 240 tanganiki zrobilem 3 x niebieska i bylo ok
takze ty kubi moze powieniens zrobic z "prostej" matematyki zrobic ww x 3 = 9 ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”