Pomoc techniczna -instalacja ośw. na Power LED

ODPOWIEDZ
Pabian

Pomoc techniczna -instalacja ośw. na Power LED

Post autor: Pabian »

Mam gorącą prośbę do osoby ,która dobrze porusza się w temacie instalacji na Power Ledach (konkretnie -lampa nad akwarium)
Z konstrukcją to sobie poradzę . Chodzi o to , żeby ktoś konkretnie wytłumaczył mi co ,jak , do czego ...czytałem sporo w necie na ten temat i czym więcej czytam , tym bardziej się miotam .... Być może , już moje stare zwoje mózgowe nie ogarniają tych spraw . Nie kumam tych driverów , sterowników , obliczeń amperów /volty (albo odwrotnie :-x ) itp. itd
Jeżeli ktoś chętny aby pomóc , to serdecznie zapraszam ...ale ostrzegam , jestem w tych sprawach kompletnie niekumaty i lojalnie uprzedzam ,że mogę kogoś wyprowadzić z równowagi idiotycznymi pytaniami.
Za poświęcony czas i niewątpliwie znaczny uszczerbek na zdrowiu psychicznym ,oferuję rekompresatę w postaci jakiegoś szkiełka OW ;-)

Awatar użytkownika
mania56

Post autor: mania56 »

Kaledon ;)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

wywołany zgłasza się na ochotnika :P

Marker75

Post autor: Marker75 »

Pabian, napisz coś więcej - co chcesz zrobić, jaki baniak (głównie wysokość), jaka obsada roślin - może coś pomogę - sam ostatnio modyfikowałem swoje oświetlenie. Za klika dni planuje start po bardzo długiej przerwie. Zatem, będę tutaj zaglądał często.
Pzdr Marker75

andrzej_70

Post autor: andrzej_70 »

Dokładnie tak jak pisze Marker75. Napisz Pabian jaki zbiornik, jakie diody, ile, jaki radiator, efekt świtu i zmierzchu lub nie i wszystkie inne rzeczy, które chcesz mieć w tym oświetleniu. Jako nagrodę za najbardziej pomocną instrukcję czy wręcz pomoc, ufunduj kosteczkę spod swojej ręki i zobaczysz ile będziesz miał zgłoszeń. Sam wystartuję w tym konkursie.

Pabian

Post autor: Pabian »

Heheh , konkurs powiadasz .... wiesz , trochę byłoby nie fair faworyzować tę lub inną osobę , każda z nich by coś wniosła w dyskusji i niezręcznie byłoby mi wybrać kto dostanie szkło .....najlepszym wyjściem byłoby obdarować wszystkich , ale wtedy poszedł bym z torbami :mrgreen: :mrgreen: :lol:

Miałem raczej na myśli kogoś , kto wytłumaczy i pokaże na jakimś przykładzie co , jak i dlaczego .I to raczej w "realu". Wiele jest informacji w necie , ale dla mnie to jest niezrozumiałe i nawet jeżeli tu na forum ktoś by mi tłumaczył co i jak , to jest wysoce prawdopodobne ,że i tak nie zrozumiem . Niestety w tym temacie jestem , nie bójmy się tego słowa - debilem :lol: :lol: , ja muszę zobaczyć , dotknąć ....dlatego nacisk aby to były rozmowy "face to face" . Po za tym nie będę, tu na forum , wydurniał się zadawaniem głupich pytań. o rzeczy które są oczywiste i zrozumiałe dla 95% populacji :lol: :lol:

Oczywiście można pisać w tym temacie , jeżeli ktoś ma jakieś porady, uwagi , problemy itp. , to niech śmiało pisze , chociaż inni z tego skorzystają

Jeżeli chodzi o to , co chcę zrobić , to nie będzie to jakiś skomplikowany układ . Chcę zrobić lampę na Power Ledach , na trzech żyłach /obwodach
Jedna żyłą ledy białe , druga czerwone , trzecia niebieskie . Lampa ma być pod roślinniaka ,ale ziele niewymagające , więc jak będzie ok. 25-30 lumenów/litr , to myślę że wystarczy . Akwarium ok. 100 L. (na razie) Każdy obwód chciałbym mieć regulowany , chodzi mi o to abym mógł na razie sterować tylko natężeniem światła (może być ręcznie) Na chwilę obecną nie potrzebuję wodotrysków typu -zmierzch /świt /dyskoteka ;-) Na sterowaniu z kompa i przez satelity też mi nie zależy :-P . Na razie chcę ogarnąć podstawowe rzeczy ...jeśli mi się uda , to kiedyś może zechcę wejść na wyższy poziom

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”