Świetlówki wybarwiające

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Świetlówki wybarwiające

Post autor: Alchemik »

Hejka
Ostatnio czytając o nowinkach w oświetleniu LED zauważyłem, że każdy kto ma lampę stosuje różne kolory LED. Okazuję się, że ma to dość znaczący wpływ na wybarwienie się roślin i ryb.
Sam w akwarium stosuję tylko świetlówki i raczej tak zostanie, ale jednak zacząłem się zastanawiać nad jedną rzeczą. Otóż od zawsze mam w akwarium tylko świetlówki o barwie 6500K. Jakoś ten kolor najbardziej mi pasuje ale... no właśnie czy odpowiednio wybarwia on moje rośliny i ryby ?
Jako że zbliża się czas wymiany moich T5 może macie propozycję jakie świetlówki kupić aby może lepiej wyciągnąć kolory z ryb i roślin. Dodam, że moim priorytetem są rośliny i raczej na ich prawidłowym wzroście się skupiam choć ryby stanowią dopełnienie tej przestrzeni.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

ja kiedyś miałem w swoich baniakach świetlówki 9000K i 10 000K. Miałem wrażenie że dzięki temu kolory rybek były troszkę żywsze. Rośliny zresztą też. Spotkałem się z opinią że nie wszystkim ta chłodna barwa odpowiada. Popróbuj ich kombinacji z 6500K.
Ostatnio zmieniony 2015-01-04, 22:17 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.
Proporczykowiec błękitny - Fundulopanchax sjoestedti
Proporczykowiec Walkera - Fundulopanchax walkeri
Proporczykowiec Chromaphyosemion melanogaster Ebome CAM-0312-CI
Szczupieńczyk Karłowaty - Epiplatys Annulatus
Krewetki - różne heteropody ;-)

Awatar użytkownika
_VIPER_

Post autor: _VIPER_ »

Teoria teorią a praktyka i tak robi swoje .. :)
Teoretycznie dla fotosyntezy roślin potrzebne jest dość szerokie spektrum światła z przewagą czerwonego, niebieskiego, troszke pomarańczowego. Stosując ledy dobrze jest w miarę możliwości zapewnić te barwy choć i zwykła świetlówka 6500k czy dioda led o tej barwie przecież też te kolory w mniejszych ilo ściach w swym składzie posiada.
Tyle szkól ilu akwarystów, najlepiej wypróbować różne warianty samemu..
W praktyce jak ktoś ma farta i mu się nie spieszy to na zwykłej żarówce (może ostatnio to już rzadkość ) czy na byle jakiej świetlówce noname o nieokreślonej białej barwie rośliny wychoduje, czasem widzę gdzieś takie przypadki i nie mogę się nadziwić kondycją roślin :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”