Oswietlenie LED
Oswietlenie LED
Witam. Tak sobie dzisiaj pomyslalem nad zrobieniem oswietlenia LED w moim 63L akwarium. Chodzi mi o takie slabe oswietlenie nocne aby bylo widac poczynania ryb w nocy, tak zeby im nie przeszkadzalo. Czy jest w ogole sens zrobienia czegos takiego i jesli tak to ile potrzeba tych ledow i jak to zrobic, co potrzebne.
więc w pierwszym przypadku kupujesz 60 cm taśmy led, a drugim przypadku kupujesz 50 cm taśmy led (wow!), np. takiej:

wklejasz taśmę w pokrywę, przeważnie te paski ledowe mają taśmę klejącą pod spodem, ale dla pewności możesz co 10 cm podkleić klejem na gorąco lub jakimś innym, podłączasz ten pasek do zasilacza, np. takiego:
następnie włączasz do gniazdka np. takiego:
i działa!

wklejasz taśmę w pokrywę, przeważnie te paski ledowe mają taśmę klejącą pod spodem, ale dla pewności możesz co 10 cm podkleić klejem na gorąco lub jakimś innym, podłączasz ten pasek do zasilacza, np. takiego:

następnie włączasz do gniazdka np. takiego:

i działa!

mniej pierdzielenia i lepszy efekt jest przy zastosowaniu modułu led np smd 5050
potrzeba zasilacz 12V modul o jakiejś tam barwie i trochę czasu.
mam takie oświetlenie w terrariach.
wszystko wodoszczelne, więc i w pokrywie mozna zamontować.
te moduly można w różnych barwach kupić, lecz ja polecam oswietlenie ze swiqtlem dziennym, nie zadnym ciepłym czy zimnym.
Warto by się zastaniwic nad zasilaczem z regulacją, wtedy mozesz regulować natężenie swiatla.
lub tez moduly led smd RGB i sterownik, wtedy to np za pomoca pilota dobierasz sobie barwę swiatla w akwarium.Sterujac mozesz uzyskać każdy kolor o zielonego, czerwonego, niebieskiego i pokrewnych odcieni...
potrzeba zasilacz 12V modul o jakiejś tam barwie i trochę czasu.
mam takie oświetlenie w terrariach.
wszystko wodoszczelne, więc i w pokrywie mozna zamontować.
te moduly można w różnych barwach kupić, lecz ja polecam oswietlenie ze swiqtlem dziennym, nie zadnym ciepłym czy zimnym.
Warto by się zastaniwic nad zasilaczem z regulacją, wtedy mozesz regulować natężenie swiatla.
lub tez moduly led smd RGB i sterownik, wtedy to np za pomoca pilota dobierasz sobie barwę swiatla w akwarium.Sterujac mozesz uzyskać każdy kolor o zielonego, czerwonego, niebieskiego i pokrewnych odcieni...