112L - OŚWIETLENIE

ODPOWIEDZ
spinnermiki

112L - OŚWIETLENIE

Post autor: spinnermiki »

Witam kolegów, jestem początkującym akwarystą i mam problem :-) !!! Mniej więcej rok temu zakupiłem zestaw dla początkujących Diversa 112 ze standardową pokrywą i oczywiście typowymi świetlówkami 2x 18W 6500K. Akwarium miało być tylko dla syna ale mnie wciągnęło. Pooglądałem trochę fajnych aranżacji poczytałem o podstawowych zasadach prowadzenia i wystartowałem : zakupiłem jakiś dobry substrat + podłoże Filtus wysypałem na grubość ok. 5 cm, posadziłem kilka roślin ( hydrofila wielonasienna, nurzaniec, tatarak trawiasty, kabomba i korzeń z mchem), przygotowałem wodę - kranówka odstana z uzdatniaczem, zamontowałem filtr - też typowy z zestawu i zalałem. Przez pierwsze 2 tygodnie było względnie dobrze, akwarium cieszyło oko jednak nie widziałem przyrostów chociaż rośliny się ukorzeniły a dalej to już była tragedia , wszystko marniało w oczach liście pokryły się okrzemkiem który początkowo był żółto brązowy a z czasem zrobił się czarny nawet mech nie wytrzymał i po kilku tygodniach wyglądał jak .... Postanowiłem trochę zainwestować, dokupiłem świetlówkę T5 24 W Sylvania Aquastar o barwie 10000K a pokrywę wyłożyłem folią aluminiową , podłączyłem bimbrownię ( kostka lipowa) -zmiana zacieru co dwa tygodnie, gaz jest zaciągany przez kaskadę przy samym dnie, dodałem drugi filtr (kaskada FZN 2) i wymieniłem rośliny na inne (anubiasy, dalej nurzaniec, hydrofile, duży Heniek i dużo microcorium narrow na korzeniach), zapodałem Easycarbo ( 3 ml codziennie)+ potas przygotowany z K2SO4 (3 mll codziennie)+ Ferro+(1 mll codziennie) + przy podmianach Aquaflorin według zaleceń+ wyciąg z tofu + PH(-) +MacroRed (1 mll co dwa dni) . Z początku było nieźle - rośliny zyskały ładny mocno zielony odcień i zaczęły ładnie rosnąć nawet anubiasy wypuszczały liść za liściem, trwało to jednak chwilę bo po 2-3 tygodniach liście bardziej delikatnych roślin zaczęły żółknąć - taki żółto brązowy osad postępujący od dołu ku górze zaś anubiasy i microsoria wręcz mają czarne liście - glon oczywiście zatrzymał przyrosty, jedynie microsorium rozgałęzione jakoś się trzyma oraz nurzaniec ma się nawet bardzo dobrze (rośnie jak szalony). Ręczne usuwanie glona powoduje niszczenie blaszki listnej i po czasie roślina jest do usunięcia. Pomyślałem że skoro doświetliłem to może filtracja jest jeszcze słaba więc nie dawno dokupiłem kubełek EHEIM 2224 z prefiltrem a wyjąłem filtr wewnętrzny- po kolejnych 3 tygodniach jest bez zmian, dalej glon glon i glon. Oczywiście wspomnę o obsadzie:
2 x gurami złociste
3x neon diamentowy
2xkirys panda
3x kosiarka
2 x sum rekini (małe ok. 5 cm - karły)
3x tęczanka bosmana (już całkiem duże po ok. 4 cm)
3x miedzik
trochę świderków
"glonojad" taki złoty- wyczyścił ładnie szyby, roślin nie tyka
i całkiem już sporo krewetek red cherry, white biene - ładnie się mnożą
Nigdy nie robiłem testów, zdaję sobie sprawę że powinienem ale szkoda mi już kasy. Chciałbym wypracować system dzięki któremu znikną glony a rośliny będą nawet słabo ale podrastały jednak nie chcę dawać środków antyglonowych. Kilka razy kupowałem rośliny u kolegów którzy nie robili testów a mieli piękne rośliny przy podobnym oświetleniu i dozowaniu jedynie Carbo i potasu.
Czy jednak zwiększyć oświetlenie bo teraz mam w sumie 60W na te netto 95 l a z drugiej strony jak zwiększę to i CO2 powinno być z butli + dobry dyfuzor ale tez mnie nie stać więc czy jest sens dokładać lumeny.
Chyba obsada też jest zbyt duża jednak wodę podmieniam co 7 nawet co 5 dni po ok. 20% (kranówka po 3 dniowym odstaniu) - nie ma szans na RO :-)Filtry czyszczę na zmianę tydzień/tydzień wodą z akwa, kubeł ma wypełnienie w postaci biobali + ceramika + 3 gąbki
Tracę wiarę i chyba po roku odpuszczę tylko szkoda bo już sporo energii i kasy poszło. Nadmienię że do zestawu dokupiłem oryginalną szafkę Diversy czyli ogólnie z zewnątrz wygląda ładnie tylko te rośliny :-| .Może ktoś ma złoty środek

Papja

Post autor: Papja »

Lowtech-Ala Diana Walstad.I dołożenie jednego kompakta 6500k z 18-22waty.To wszystko.

PS:Tatarak to roślina bagienna musi wystawać ponad wodę chociaż z 1cm.

fanbmw

Post autor: fanbmw »

zapodałem Easycarbo ( 3 ml codziennie) nie za dużo??
ObrazekObrazek

Papja

Easycarbo ok,ale jeśli założysz low-techa polecam dokończyć gdy rośliny ruszą,a potem już nie dokupywać bo szkoda pieniędzy.Tak właściwie to low-tech jest chyba najlepszym akwarium ozdobnym bo nie trzeba się namęczyć a jest co oglądać gdy się umie ładnie posadzić rośliny które rosną strasznie szybko.

spinnermiki

No właśnie , potwierdziliście moje przypuszczenia Koledzy Szanowni - jednak restart. Po roku wertowania artykułów i konsultacji wiem że powinienem był zacząć zupełnie inaczej (bez substratów i z mniejszą obsadą , mało wymagającymi roślinami i poooowoli do przodu). Mało światła + potężne dawki nawozu uwalniane z substratu + brak CO2 = glon.
Poradźcie tylko proszę jak odłowić krewety bo szkoda mi choćby sztuki, za dnia ich nie widać ale po zgaszeniu światła wieczorem jak przyświecę latarką to pięknie grasują całe stada, od naprawdę dużych po maluchy. Krewetki w ciągu dnia się nie pokazują bo polują na nie tęczanki i gurami.

fanbmw

Post autor: fanbmw »

jakie masz krewetki?

spinnermiki

Pragnę nadmienić jeszcze że jestem częstym bywalcem sklepu kakadu w Porcie Łódź , mają tam takie akwarium jak u mnie z identycznym podłożem i nawet podobnym oświetleniem (2 x T5 24 W Hagen - power glo i sun glo), rozmawiałem ze sprzedawcą wydał się dość kompetentny , mówił że od wielkiego dzwonu wleją trochę Easycarbo i nic ponadto - podmiany na kranówkę . Rośliny piękne, zero glona?????? Ale moje spostrzeżenie jest następujące - ich akwarium jest w miejscu gdzie światła słonecznego nie ma w ogóle, natomiast mają jeszcze inne duże sferyczne które robi za wystawkę dla przechodniów a w nim już glon jest - anubiasy mają czarne i poskręcane liście tylko że na to padają w ciągu dnia promienie słoneczne przez taki lufcik w dachu, wspominam o tym bo zapomniałem nadmienić że moje też stoi przy oknie , co prawda tył jest zasłonięty czarno granatową tapetą ale boki już nie - myślicie że ma to wpływ na rozwój glona?

Papja

W zbiorniku typu low-tech to nawet jest polecane,gdy masz szybko rosnące roślinki nie powinno to sprawiać problemu nawet bez ziemi,najważniejsze to ustalić równowagę biologiczną a potem jest z górki.Co do krewetek-wyłapać ryby wyrwać roślinki "otrzepując" je w wodzie poczekać aż muł opadnie wyłapać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”