.światło w 112l
.światło w 112l
Witam mam pytanie odnośnie mojego oświetlenia w akwarium.Mam akwarium 112l,80cm szerokie,40 wysokie,35 szerokie.Akwarium zakupiłem jakieś 2 miesiące temu teraz są w nim zainstalowane następujące świetlówki:2x Philips Master TLD 965 18W i 1x Philips Aqurelle 18W mam pytanie czy te świetlówki są wystarczające czy wymienić je na jakieś inne?
Światło masz dobre,dwie pierwsze świetlówki o barwie 6500 k ,czyli jak najbardziej nadają ca się do akwarium ,aquarelle , też jest dobra ,wybarwia ryby i sprawia że akwarium staje naturalnie.
W twoim przypadku jest tylko pytanie ,jak bardzo wymagające rośliny chcesz hodować, i jakie ma być to akwarium.
Z takim oświetleniem spokojnie będzie te 0,6 w/litr ,i to dla większości gatunków zielska wystarczy.
Ale zawsze możesz zamontować jeszcze jedną 18 w ,jak masz trochę doświadczenia z roślinami i nawożeniem.
W twoim przypadku jest tylko pytanie ,jak bardzo wymagające rośliny chcesz hodować, i jakie ma być to akwarium.
Z takim oświetleniem spokojnie będzie te 0,6 w/litr ,i to dla większości gatunków zielska wystarczy.
Ale zawsze możesz zamontować jeszcze jedną 18 w ,jak masz trochę doświadczenia z roślinami i nawożeniem.
- krzych0062
No kolegooo...trochę zaniżyłeś wartość tych świetlówekbehemoth pisze:Światło masz dobre,dwie pierwsze świetlówki o barwie 6500 k ,czyli jak najbardziej nadają ca się do akwarium ,aquarelle , też jest dobra

- krzych0062
Ja u siebie 110 L. mam prawie to samo ,tyle że Aquarellka + Sylvania 865 i takie zestawienie akurat mi odpowiada jest też jedna 965 De luxe ....która włącza się na 2 godz. rano i 2 godz. wieczorem ...dzięki czemu mogę oglądać akwa w dwóch odsłonach ,ponieważ wygląd po przełączeniu się świetlówek zmienia się diametralnie. Nie wiem czy to dobre dla roślin ,ale raczej mchy nie beczą że im żle . Wcześniej miałem je załączone wszystkie na raz ...ale przy mojej wiedzy ,albo raczej niewiedzy na temat nawożenia , to już był spory hardcore

Krzych0062 nie wiem o co ci chodzi z tym światłem,przecież nie napisałem że to są złe świetlówki,wręcz przeciwnie.
Chyba że chodzi ci o to, że nie napisałem iż to są ,
Baaaardzooo dobre świetlówki 
Chyba że chodzi ci o to, że nie napisałem iż to są ,

Ostatnio zmieniony 2013-02-19, 01:09 przez behemoth, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
jest nadruk ''master tld de lux'' czy jakoś tak wiem,że muszę je wymieniać co jakiś czas i dlatego się pytałem i mam zamiar kupić to samokrzych0062 pisze:Absolutnie nie...mówił prawdę. A jak jeszcze na 965ce masz nadruk-"Graphika Pro" to już najwyższa półkaTylko powiedz, jak stare są te rury? Bo wiesz, że powinno się je wymieniać po ok. roku używania
nie wiem tylko czy za długo ich nie świecę bo wyskoczyły mi glony,wyczytałem gdzieś,że to może być wina za długo palącego się światła u mnie odpalam wszystkie 3 jarzyniówki na raz na czas 11 godzin, nie wiem czy nie za długo i czy tej jednej nie włączać później,żeby świeciła krócej
A jest jakas suplementacja slupa wody,co2?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Czyli masz zadanie domowe.
Poczytaj o nawozeniu zbiornika makro i mikroelementami.
Glony masz wlasnie pewnie stad,ze brak papu dla roslinek,dlugo swiatlo sie swieci,co tam we wodzie bylo,to roslinki zjadly,teraz wegetuja,a glony przejmuja baniak.
Oczywiscie nawet jak jest nawizony zbiornik,to glony tez moga wystapic.
Trzeba czasu ny zapiznac sie ze zbiornikiem i dostosowac dawki do roslin i swiatla.
Poczytaj o nawozeniu zbiornika makro i mikroelementami.
Glony masz wlasnie pewnie stad,ze brak papu dla roslinek,dlugo swiatlo sie swieci,co tam we wodzie bylo,to roslinki zjadly,teraz wegetuja,a glony przejmuja baniak.
Oczywiscie nawet jak jest nawizony zbiornik,to glony tez moga wystapic.
Trzeba czasu ny zapiznac sie ze zbiornikiem i dostosowac dawki do roslin i swiatla.
Filmy
leje tylko eazycarbo w dawkach podanych przez producenta, generalnie mam teraz mniej glonów ale może napiszę jak było od początku
od początku miałem w akwarium kryptokorynę która była w akwarium jak je kupiłem i na czwartkowej tej hurtowej giełdzie kupiłem kabombę i jakąś roslinkę ,której nazwy niestety nie pamiętam kabomba rosła jak oszalała w 2 tygodnie podwoiła swoją wysokośc na kryptokorynie zaczął pojawiać się glon z którym nawet otoski nie dawały sobie rady a na tej drugiej roślince zaczęły z czubków roślin wyrastać takie jakby kolce a później te kolce też zaczęły rosnąć na korzeniach i pokazywać się na zewnątrz tydzień tamu wkurzyłem się wywaliłem kryptokorynę (zostawiłem tylko jeden korzeń w którym poobcinałem wszystkie liście i teraz już zaczyna coś odrastać) i tą drugą roślinkę tę z kolcami (zrobiłem kąpiel w roztworze z kwasku i wsadziłem do akwa 25l , wygląda tak jak by te kolce zrobiły się mniejsze i bardziej wiotkie ale są nadal) to było tydzień temu pojechałem do łodzi znalazłem na tablicy gościa,który sprzedaje roslinki kupiłem u niego nurzańca i moczarkę i 3 rodzaje chyba limnofilii(przynajmniej są do nich najbardziej podobne) zasadziłem to tydzień temu i 2 rodzaje tych niby limnofili podwoiły swoją wysokość a jedna z 5 cm urosła do ok.30 cm w tydzień moczarka nie za bardzo mi się podobała więc dziś prawie całą wyrzuciłem zostawiłem tylko kilka ładniejszych reasumując roslinki się przyjmują rosną w miarę szybko rybki tez czują się dobrze więc z wodą jest chyba wszystko w porządku przypuszczam ,żę coś trzeba zrobić ze światłem może nie włączać wszystkich 3 jarzyniówek tylko najpierw dwie a później tą trzecią nie mam pojęcia liczę na jakąś pomoc
myślałem,żeby poza eazycarbo zacząć lać jakiś nawóz dla roslinek ale tyle tego jest,że liczę też na jakąś podpowież
jestem w sumie początkującym więc chyba często będę się zwracał o pomoc d oWas
z góry dziękuję
od początku miałem w akwarium kryptokorynę która była w akwarium jak je kupiłem i na czwartkowej tej hurtowej giełdzie kupiłem kabombę i jakąś roslinkę ,której nazwy niestety nie pamiętam kabomba rosła jak oszalała w 2 tygodnie podwoiła swoją wysokośc na kryptokorynie zaczął pojawiać się glon z którym nawet otoski nie dawały sobie rady a na tej drugiej roślince zaczęły z czubków roślin wyrastać takie jakby kolce a później te kolce też zaczęły rosnąć na korzeniach i pokazywać się na zewnątrz tydzień tamu wkurzyłem się wywaliłem kryptokorynę (zostawiłem tylko jeden korzeń w którym poobcinałem wszystkie liście i teraz już zaczyna coś odrastać) i tą drugą roślinkę tę z kolcami (zrobiłem kąpiel w roztworze z kwasku i wsadziłem do akwa 25l , wygląda tak jak by te kolce zrobiły się mniejsze i bardziej wiotkie ale są nadal) to było tydzień temu pojechałem do łodzi znalazłem na tablicy gościa,który sprzedaje roslinki kupiłem u niego nurzańca i moczarkę i 3 rodzaje chyba limnofilii(przynajmniej są do nich najbardziej podobne) zasadziłem to tydzień temu i 2 rodzaje tych niby limnofili podwoiły swoją wysokość a jedna z 5 cm urosła do ok.30 cm w tydzień moczarka nie za bardzo mi się podobała więc dziś prawie całą wyrzuciłem zostawiłem tylko kilka ładniejszych reasumując roslinki się przyjmują rosną w miarę szybko rybki tez czują się dobrze więc z wodą jest chyba wszystko w porządku przypuszczam ,żę coś trzeba zrobić ze światłem może nie włączać wszystkich 3 jarzyniówek tylko najpierw dwie a później tą trzecią nie mam pojęcia liczę na jakąś pomoc
myślałem,żeby poza eazycarbo zacząć lać jakiś nawóz dla roslinek ale tyle tego jest,że liczę też na jakąś podpowież
jestem w sumie początkującym więc chyba często będę się zwracał o pomoc d oWas
z góry dziękuję
Wstaw zdjecie calosci akwarium,to troche ulatwi dalsze dyskusje.
Filmy
- krzych0062