jaka powinna byc kolejność świetlówek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rafikfi

jaka powinna byc kolejność świetlówek

Post autor: rafikfi »

witam jak w temacie proszę o pomoc w jakiej kolejności najlepiej zamontować świetlówki mam 1x54W grolux 1x39 865 i 1x39 aquastar
na prośbę wstawiam fotkę fotograf ze mnie żaden :-(
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-04-12, 20:41 przez rafikfi, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pokaz akwarium,to mozna cos doradzic,bo niby na czym maja byc oparte podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 2012-04-12, 20:06 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Mysle, że to kwestia jak Ci sie bardziej podoba ;-) chodzi o barwe czy z przodu chcesz miec "róż" czy z tyłu. Ja mam z przodu dwie 865 i z tyłu jedną daylight i na samym koncu auastar. Dałbym na koniec z tyłu auastar a reszte według uznania, jak wolisz. ;-) Ile ludzi tyle zdań chyba dla roslin barwa nie ma aż takiego znaczenia wielkiego. Kwestia gustu ;-)
Łukasz

Lukiki

Bardzo fajnie poukładane rośliny.
Generalnie ustawienie kolejności świetlówek,to więcej indywidualnego odbioru niż racjonalizmu,ale jest pewne ale.
Mianowicie jeśli znajdują się w zbiorniku rośliny ''wybarwiające'' się do czerwonego,to dobrze im robi jak najcieplejsza barwa.
Tak jak u Ciebie jest z tyłu rotala,to powinno się dać jej takie właśnie światło,podobno wpływa,to pozytywnie na jej wybarwienie.
Sam u siebie właśnie to testuje.

A jaką obecnie masz świetlówkę z tyłu?
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Łukasz a jakiej barwy masz HQI, 6500?? Rotalka z tego co pamiętam ładnie Ci sie wybarwia, tak samo ludwigia, u mnie niestety ludwigia wypuszcza zielone czubki i nie chce sie wybarwic :-(
Łukasz

Lukiki

Tak HQI 6500K Ludwigia pięknie czerwona,a niektóre nawet bordowe.
Z Indicą,to u mnie różnie,a w chwili obecnej no jest różowawa,ale przy wartości żelaza 0,5-0,7ppm !!! powinna być wręcz bordowa.
Także dochodzę do wniosku,że ilość i jakość światła,to nie jedyny czynnik.

Jak ludwigia u Ciebie jest zielona,to albo braki żelaza,na stałym równym poziomie,albo NO3 dość wysokie.
Ja żelazo daje 3 razy dziennie :mrgreen:
Filmy

Awatar użytkownika
rafikfi

dzięki za odpowiedzi u mnie w chwili obecnej jest taka kolejność od przodu aquastar 39W 865 39W i tył grolux 54W i w sumie musi tam zostać bo musiałem trochę przerobić pokrywe żeby ja tam zmieścić no i rotala ładnie sie wybarwia to nie ma co ruszać ewentualnie zamienie kolejność aquastar z 865 i zobaczymy jaki będzie efekt skoro kolejność nie ma wpływu na roślinność

lukaszLDZ

Jak Ci pasuje to oki, nie ruszaj, sam w 54 litrach miałem aquastara na przodzie a z tyłu 865, teoretycznie odwrotnie powinno byc, ale było oki. Jak Ci odpowiada niekombinuj
Łukasz

Awatar użytkownika
rafikfi

jednak zmieniłem pierwsza jest 865 druga aquastar i na końcu grolux i tak już chyba zostanie nie maco za bardzo kombinować dzięki panowie za porady

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”