Dzieki, ciekawy opis i zilustrowany przykład, pomyslę nad tym, tylko 24W plus 15 to sporo światła na akwa 54 litry ok 0,72 litry, jak wróce do domu sprawdzę czy tam z tyłu zmieściłaby sie świetlówka t8 :) wtedy zmieniłbym statecznik, który obsługiwałby 2x15w czyli oryginalna i dołozona swietlówkę co dawałoby ok. o,56w na literek i byłoby w sam raz
edit:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 7e2084fa6b
znalezłem taki przykład przerobienia pokrywy standard 60x30 co o tym myslicie?? Tam została dołozona dodatkowa świtlówka t8 15W , czyli taka sama jak jest z przodu oryginalnie. Nie wiem jakim cudem tam weszła, ale widac, że weszła. Ja mam z tyłu mam kaskade jeszcze więc musiałbym to spasowac wszystko, ale pomysł dobry dwie takie same świetlówki o takiej samej mocy na prżód i tył, dodatkowo odbłysniki i sądzę, że w 54 litrach ( ok 47 netto) powinno dac fajny efekt tj. ok. 0,64w na literek ( odjałem mniej więcej objetośc żwirku)

Z przodu dałbym 6500k a z tyłu 8000k i jak???

Wszystko możnaby zrobić na jednym stateczniku , tj. wywalic ten magnetyczny i wstawic jeden elektroniczny obsługujący dwie 15w świetlówki t8. Koszt tego wszystkiego w ATTI to ok 60-70zł plus dodatkowo świetlówka 15w t8 ok 25 zł:). Sądzę, że lepszy pomysł, niz dołozenie t5 24 na przód, gdyż cały czas pozostaje niedoświetlony tył a tutaj doświetlamy tył akwarium i dodatkowo dajemy odbłysniki, a światło rozchodzi się dośc równiemiernie:)