Oświetlenie 200l

jabol

Post autor: jabol »

mc_majcher pisze:czyli bez różnicy które pierwsze a które jako drugie

jedni wola Bethoveena - inni jak im nogi smierdza ....
mc_majcher pisze:ważne aby zachować miedzy zapalaniami 4 godziny czy tak.
moze byc i 3-5 godzin (chodzi o symulacje switu-dnia i zmierzchu .........

mc_majcher

Post autor: mc_majcher »

ok to już wszytko rozumiem. Teraz tylko kwestia zakupu świetlówek, więc chyba zdecyduje sie na ten zestaw z allegro. Mam nadzieje że będzie pasował, że mi roślinki nie padną. Ale proszę o potwierdzenie czy na pewno. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

mc_majcher pisze:Teraz tylko kwestia zakupu świetlówek, więc chyba zdecyduje sie na ten zestaw z allegro.
Firma, która to oferuje jest ze Zgierza - możesz umówić się i podjechać, zobaczyć zanim kupisz, ja tak zrobiłem - może na miejscu zobaczysz coś innego. Ja mam zestaw od tej firmy właśnie - polecam wszystko działa, profesjonalna pomoc sprzedawcy :-)
Ostatnio zmieniony 2011-09-22, 07:05 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Nie wiem, o której firmie rozmawiacie, nie chce mi się szukać w temacie linka z allegro. Natomiast jeśli ze Zgierza to zapewne chodzi o ATTI. A piszę to po to, żebyś wiedział, że możesz to u nich kupić na starcie w boksie 8.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Irek pisze: A piszę to po to, żebyś wiedział, że możesz to u nich kupić na starcie w boksie 8.
Niestety, ale już nie. Pan Sławek z tego co jest mi wiadomym zrezygnował z giełdy na Starcie i "oddał interes" komuś, kto ma stoisko przed wejściem bocznym na halę.

Awatar użytkownika
mario150375

Tak to prawda. Pana Sławka już nie ma na Starcie. Dobrze, że zadzwoniłem wcześniej do niego i nie jechałem w ciemno na Start. Przed wejściem bocznym stoi człowiek, który też ma świetlówki i osprzęt, ale nie ma wszystkiego tego co miał Pan Sławek.
Z Panem Sławkiem jedynie można spotkać się w Zgierzu lub jeżeli komuś za daleko zamówić dostawę. :-)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

No to przepraszam za wprowadzanie ludzi w błąd.

mc_majcher

OK dziękuje za wszystkie odp. Na pewno skorzystam z waszych rad koledzy. Pozdrawiam.

mc_majcher

mario150375 pisze:
mc_majcher pisze:Teraz tylko kwestia zakupu świetlówek, więc chyba zdecyduje sie na ten zestaw z allegro.
Firma, która to oferuje jest ze Zgierza - możesz umówić się i podjechać, zobaczyć zanim kupisz, ja tak zrobiłem - może na miejscu zobaczysz coś innego. Ja mam zestaw od tej firmy właśnie - polecam wszystko działa, profesjonalna pomoc sprzedawcy :-)
Witam
Trochę czasu to trwało ale w końcu skompletowałem moje oświetlenie. Zakupiłem je właśnie w/w firmie. I jest to świetlówka Grolux T5 45w 2szt i Juwel Hight Lite Day 45w 1 szt + cały osprzęt do tych świetlówek. I związku z tym moje pierwotne plany ( o których pisałem wcześniej) uległy zmianie. Fabryczne oświetlenie idzie do kosza a zamiast jego właśnie te 3 świetlówki. I z stąd mam pare pytań:
1. W jakiej kolejności umieścić świetlówki w pokrywie zaczynając od frontu.
2. Jak nimi sterować (symulacja zmierzchu i świtu) które maja się zapalać jako pierwsze które jako drugie a może wszystkie naraz.
3. Ile czasu ma się palić oświetlenie.
Dodam że do akwarium zakupiłem jeszcze butle co2 8,9 KG i filtr kubełkowy. Tak więc trochę się wykosztowałem ale mam nadzieję że to nie będą wyrzucone pieniądze w błoto.
Pozdrawiam i proszę o odp. na moje pytania.
A to moje oświetlenie
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-10-11, 21:49 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mario150375

mc_majcher pisze:Tak więc trochę się wykosztowałem ale mam nadzieję że to nie będą wyrzucone pieniądze w błoto.
A to Twoje pierwsze doświadczenie z akwarium? Jak połkniesz bakcyla to później będziesz się śmiał z tego co napisałeś.....

A wracając do tematu. Gdybym ja miał Twoje akwarium to zacząłbym tak (ale nie bierz tego jako ścisłych wytycznych - to tylko moje zdanie):
- grolux na tył, juwela z przodu
- dwie zewnętrzne cały czas zaświecone, a środkowa na 5,6 godzin dziennie,
- 12 godzin

A potem spoglądałbym co się dzieje w zbiorniku i ewentualnie próbował inaczej.
Wiesz każdy zbiornik jest inny, bo każdy ma inne korzenie, żwir, podkład itp. W sumie nie można podać jakiegoś rozwiązania i stwierdzić, że tylko tak a nie inaczej. Nie wszystko zależy tylko od oświetlenia - jeszcze jest nawożenie, CO2 i wiele innych niuansów... :-)

discus6

Post autor: discus6 »

mc_majcher pisze:zakupiłem jeszcze butle co2 8,9 KG
:shock: Możesz podać jej wymiary :?:
discus6

mc_majcher

discus6 pisze:
mc_majcher pisze:zakupiłem jeszcze butle co2 8,9 KG
:shock: Możesz podać jej wymiary :?:
Butla ma 81 cm wysokości i (+-) 12cm średnicy. A wracając do oświetlenia to pan Sławek u którego kupiłem oświetlenie proponował żebym dał juwela na sam tył a groluxy w środek i przód. A co do czasu świecenia proponował aby groluxy paliły się z 12 godzin a juwel około 6 godzin.
I co myślicie o takim rozwiązaniu dobrze by było dla wzrostu i rozwoju roślinek, przy jednoczesnym nawożeniu mikro i makro elementami oraz CO2. Czy też zrobić tak jak zaproponował kolega mario150375. Pozdrawiam i czekam na odp.

jabol

mc_majcher pisze: Butla ma 81 cm wysokości i (+-) 12cm średnicy. .
czyli to jest "zwykla" 6 kg do piwa

mc_majcher

Chyba tak poniżej jej fotka sam zobacz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

jabol

mc_majcher pisze:Chyba tak
w rzeczy samej

ODPOWIEDZ