Różnica między świetlówką liniową a żarówką kompaktową

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Myślę że podstawowym problemem jest mały wybór w świetlówkach zintegrowanych (energooszczędnych), większość z nich świeci na żółto (2700K). Natomiast jeżeli już są świetlówki typu 865 to cena troszkę odstrasza. Wyjątkiem jest chyba Polux (24 W 6400 K) są dostępne po ok 12zł, natomiast nie ma podanej nigdzie zdolności oddawania barw tych świetlówek, ale według mnie jest całkiem przyzwoita. Dużym plusem jest łatwość montażu, wystarczy kupić gwintowaną oprawkę z przewodem zasilającym i już można jej używać ;-)
Natomiast bezpieczeństwo takiego rozwiązania nie jest najwyższe.

Co do świetlówek kompaktowych niezintegrowanych nie wypowiadam się, bo nigdy nie miałem z nimi do czynienia.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Żeby nie robić nowego wątku skrobnę w tym :mrgreen:

Jedno pytanie... co sądzicie o takiej świetlówce niezintegrowanej?

Świetlówka niezintegrowana PLS, 11W, 6400K Brilux

Moc - 11W
Trzonek - G23
Napięcie - Produkt przystosowany do napięcia zasilania 230V/50Hz, jedynie w wypadku zastosowania odpowiedniego urządzenia stabilizacyjno-zapłonowego
Żywotność - Średnia trwałość: 6000h
Temperatura światła - 6400K
Strumień świetlny - 11W - 860lm
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

cmepro pisze:Żeby nie robić nowego wątku skrobnę w tym :mrgreen:

Jedno pytanie... co sądzicie o takiej świetlówce niezintegrowanej?

Świetlówka niezintegrowana PLS, 11W, 6400K Brilux

Moc - 11W
Trzonek - G23
Napięcie - Produkt przystosowany do napięcia zasilania 230V/50Hz, jedynie w wypadku zastosowania odpowiedniego urządzenia stabilizacyjno-zapłonowego
Żywotność - Średnia trwałość: 6000h
Temperatura światła - 6400K
Strumień świetlny - 11W - 860lm

Parametry ma dość dobre, jeśli chodzi o przydatność do akwarystyki.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

A tak by to wyglądało ;-)

Obrazek

I tu mam do Was prośbę i pytanie... potrzebuje:
a. świetlówkę
b. gniazdo G23
c. ??
i tu się zaczynają schody. Pewnie będę potrzebował jakiegoś statecznika czy coś, także jak ktoś coś wie jak można by to zgrabnie zrobić i jakie są koszty tego to proszę o kilka słów.
Ostatnio zmieniony 2008-09-14, 15:55 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Wystarczy Ci zwykły statecznik na 11W i trochę kabelków, koszty będą niewielkie, bo statecznik może być zwykły, nie potrzebujesz elektronicznego.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Witam

Mam pewien problem. dorabiam sobie w baniaku mocniejsze oświetlenie jest teraz 1x14W a chce dorzucić kompakt 24W( LYNX-L 24W/865) lub 36W(LYNX-L 36W/865). I teraz moje pytanie, do tych żarówek potrzebuje jeszcze... no właśnie czego?

W opisie jest wspomniane coś takiego "Wymagają zasilania przez układ zapłonowy konwencjonalny lub elektroniczny" czy może być takie coś jak w zwykłej świetlówce liniowej?

Czyli, czy może być zwykły konwencjonalny statecznik za ok 15zł czy musi być statecznik elektroniczny z dopiskiem do świetlówek kompaktowych z trzonkiem 2G11(czyli taki jak posiadają te żarówki)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

mat114 pisze:Witam

Mam pewien problem. dorabiam sobie w baniaku mocniejsze oświetlenie jest teraz 1x14W a chce dorzucić kompakt 24W( LYNX-L 24W/865) lub 36W(LYNX-L 36W/865). I teraz moje pytanie, do tych żarówek potrzebuje jeszcze... no właśnie czego?
Potrzebujesz statecznik [nie musi być elektroniczny] , starter [jeśli będziesz miał zwykły statecznik], uchwyty i okablowanie.

Awatar użytkownika
mat114

Taki bedzie git? :arrow: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd

Jeszcze jedno pytanie. na niektórych statecznikach elektronicznych jest napisane"Do świetlówek z trzonkiem 2G11 o mocach 18 i 24W" właśnie taki trzonek mam. Nie na wszystkich statecznikach jest to napisane.(tylko na niektórych elektronicznych) wiec czy bedzie sie dało to połączyć jak nie ebdzie tego dopiska?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

mat114 pisze:Taki bedzie git? :arrow: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd

Jeszcze jedno pytanie. na niektórych statecznikach elektronicznych jest napisane"Do świetlówek z trzonkiem 2G11 o mocach 18 i 24W" właśnie taki trzonek mam. Nie na wszystkich statecznikach jest to napisane.(tylko na niektórych elektronicznych) wiec czy bedzie sie dało to połączyć jak nie ebdzie tego dopiska?
Pod ten statecznik nie podłączysz świetlówki 36W.

Elektroniczne kupuj dedykowane do świetlówek kompaktowych.

Awatar użytkownika
mat114

ale 24W podłacze? Nie bardzo chce kupować elektroniczny wole zwykły bo tańszy :roll:
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 12:40 przez mat114, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pszemoo

Nie bardzo do 24 W potrzebny jest statecznik elektroniczny, można by było pokombinować ze starterem z żarówki energooszczędnej, ale osobiście bym nie ryzykował (świetlówki T5 są troszkę za drogie na takie eksperymenty).

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

pszemoo pisze:Nie bardzo do 24 W potrzebny jest statecznik elektroniczny, można by było pokombinować ze starterem z żarówki energooszczędnej, ale osobiście bym nie ryzykował (świetlówki T5 są troszkę za drogie na takie eksperymenty).
Pszemo , my tu nie rozmawiamy o świetlówkach T5, tylko o kompaktach sylvania lynx-l, do nich nie trzeba mieć elektronicznych stateczników [za wyjątkiem świetlówki 55W]

Awatar użytkownika
pszemoo

Najmocniej przepraszam, "rzuciłem okiem" na temat nie zwracając uwagi na szczegóły.
Ale wydaje mi się, że kolega mógłby spróbować z elektronicznym starterem z żarówki energooszczędnej, jeżeli ma ograniczone fundusze a chciałby mieć elektronikę (zawsze to trochę mniej prądu zużywa).

Awatar użytkownika
raadi

Post autor: raadi »

uważam że nie warto kombinować z zintegrowanymi świetlówkami (wyjątek philips tornado) producenci tychże świetlówek dodają w nich barwy zielonej dzięki czemu wydaje się że jaśniej świecą ale dla roślin są bezużyteczne,
a po drugie tanie zintegrowane świetlówki nie są wcale energooszczędne podawana jest moc rurki szklanej a zapomina się o jakości statecznika i jego pobór prądu w skrajnych przypadkach produktów z chin świetlówka zintegrowana pobierała tyle prądu co żarówka. więc może lepiej zainwestować w porządny sprzęt???????????

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”