Żarówka

Lukiki

Post autor: Lukiki »

baq do prawidłowego wzrostu roślin jest potrzebne światło o temperaturze barwowej w przedziale od 4200K do 6800K.
Potrzebujesz udokumentowania? Znajdź i pokaż mi zbiorniki roślinne ( nie chwastowe ) w których zastosowano tylko 2700K.

Dla roślin Kelviny są ważne do wzrostu i fotosyntezy.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
Lukiki prosilem o jakies naukowe opracowanie a Ty z calym szacunkiem karzesz mi Tobie udowadniac ze sie da
troche pomylilismy strony :)

druga sprawa to czy chwasty to nie rosliny? chyba ze rosliny w zaleznosci od szlachetnosci istnienia/pochodzenia rozrozniaja widmo swiatla i "chwasty moga rosnac na 2700K a te "lepsze" rosliny wymagaja lepszej jakosci swiatla :)

ja uwazam ze jesli w jakis sposob ma znaczenie dla roslin temepratura swiatla to chyba tylko w ten ze z gorszej jakosc swaitla ( czytaj 2700K )sa w stanie mniej wyciagnac dla siebie cos jak lumeny dla naszego oka

no i ostatnia kwestia, napisany przez Ciebie przedzial 4200K-6800K nijak ma sie do prawdy, owszem takiej temperatury swiatlo jest najladniejsze z naszego punktu widzenia ( stad najczesniej jest one uzywane w zbiornikach )
ale najwieksze slawy akwarystyki uzywaja innych temperatur barwowych

przyklady ?
oki Tom Barr 10000K i Amano 8800K

ahh i jeszcze jedno
mialem przez 3 tygodnie oswietlenie 2700k w zbiorniku 27l
gdyz zarowki kompaktowe z lamp solar duo 26W 6500k( obie ) poszly do reklamacji
i nie zauwazylem ze rosliny zmarnialy, a uwierz mi ze mialem wymagajace gatunki

pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 2009-05-30, 21:31 przez baq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Z tego wszystkiego wynika jeden wniosek... sztuczne napędzanie sprzedaży specjalnych świetlówek do celów akwarystycznych prze firmy, które kręcą na tym grubą kasę, o dziwo wygląda że spisek/propaganda się sprawdza bo 80-90% akwarystów (nie mówimy tu o posiadaczach kuli itp) stosuje je do oświetlenia baniaków.
Daliśmy się nabić w butelkę? to niech każdy rozsądzi sam.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Taeraz nie mogę odnaleźć strony ale była strona w ktrej były zamieszczone widma niektórych świetlówek i TLD 865 któa jest świetlówką trójpasmową najsilniejsze pasma widma przypadają w okolicy swiatła niebieskiego dwa pozostałe juz niepamiętam gdzie.

Trójpasmowość daje jej przewage nad zwykłymi świetlówkami wielopsmowymi bo większość jej promieniowania co za tym idzie mocy przekłada sie na barwe niebieską.

Moim zdaniem ta swietlówka kładzie na głowe inne świetlówki do akwariumów roślinnych, pomijajc lampy HQI o których narazie nie wiem za wiele.

http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm Swietna strona i podstrony dla kogoś kto się interesuje oświetleniem.
Ostatnio zmieniony 2009-05-31, 20:47 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”