Dodatkowe oświetlenie akwarium 54 l
Dodatkowe oświetlenie akwarium 54 l
Witam, mam wolny 54 litrowy baniak i postanowiłem go zaadoptować. Posiada on standardowa obudowe diversa. Wbudowana tam jest świetlówka t8 15 W. Postanowiłem dodatkowo dołożyć świetlówkę t5 24w. Czy będzie to wystarczająca ilość swiatła? Jeśli tak to jaką świetlówkę zapkupić. Obecnie posiada do tej obudowy świetlówkę Narva T8 15W DayLight o temperaturze barwowej 6500K. Chce kupić świetlówkę t5 24W o długosci 44cm i zastanawiam się nad Sylvania Grolux, Sylvania AquaStar , Juwel Nature , Juwel Day. Co ewentualnie innego moglibyście polecić?
Ostatnio zmieniony 2014-04-11, 17:27 przez romek510, łącznie zmieniany 1 raz.
Do prawidłowego rozwoju roślin 15w na 54l to trochę mało. Daje to 0,28 w/l . Jestem początkującym akwarysta i nie mam jeszcze zbytniego doświadczenie w tych sprawach, ale wiem ze to sporo za mało. Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli kupię statecznik elektryczny 2x24W to będę do niego mógł podłączyć jednocześnie świetlówkę t5 24W i t8 15W?
Z tego co się orientuje to nie można podłączać różnych świetlówek do jednego statecznika. A i druga rzecz, zależy jakie rośliny chcesz hodować w akwarium. Rośliny mało wymagające mogą rosnąć przy takim świetle jakie posiadasz a jeżeli już się decydujesz na zwiększenie światła to musisz się zastanowić nad nawożeniem np z bimborowni, i podłożem (najtaniej wychodzi na ziemi ogrodowej bo żwirkiem).