oświetlenie 900l - T5, czy LED?

prosument

Post autor: prosument »

s050197 pisze:te diody Cree są strasznie drogie w porównaniu do jak to nazwałeś podrób. czy jest aż taka różnica w jakości że warto zapłacić kilkanaście razy więcej za 1 diodę???
Problem w tym, że nawet nie bardzo wiadomo jakie faktycznie mają parametry "tanie diody". Obiecałem ciekawy artykuł o diodach i chciałem zebrać trochę rzetelnych informacji o diodach mocy dostępnych na rynku, a tu lipa. Co dzwonię do sprzedawcy z prośbą o specyfikację i nr seryjne, to okazuje się, że specyfikacją jest opis na stronie. Dla przykładu ledy kupione przez TaTaDooRa mają opis typu "700-800mA, 3,8-4,2V, 200-220lm i moc 3W", a z wyliczeń wynika min 0,7Ax3,8V=2,66W max 0,8Ax4,2V=3,36W, czyli moc tego leda waha się w granicach 2,66-3,36W, a nie jak sprzedawca opisał równe 3W. Określając sprawność tego leda otrzymujemy 220lm/2,66W=82,71lm/W (bardzo słaby wynik, ale jeszcze do przyjęcia) lub 220lm/3,36W=65,48lm/W (wynik porównywalny do diod smd5050 wykorzystywanych w tanich taśmach led, czyli BUBEL, a nie dioda mocy). Jak widzicie taka rozpiętość wyników uniemożliwia rozsądną ocenę.

Jeśli chodzi o drożyznę, to nie wiem skąd bierzecie ceny, bo diody Cree nie są kilkanaście razy droższe od innych diod mocy. Cena wyżej krytykowanej diody wynosi 3,99zł, a Cree XT-E ok. 10zł, to gdzie to kilkanaście razy?

Wypowiedź kolegi Lukiki jest delikatnie ujmując niepoważna, tym bardziej, że sam ceni profesjonalizm w akwarystyce. Chcąc oddać jej wartość merytoryczną, przyrównam ją do wypowiedzi typu "mam w swoim akwarium najlepsze parametry wody na świecie". Pewnie już wszyscy wiedzą jakie są to parametry. Lukiki zbiorniczki robisz genialne, ale po Twojej wypowiedzi opadły mi ręce.
wojtekr pisze:Argument, przeciw, który mnie najbardziej przekonuje, to ich żywotność i osłabienie parametrów z czasem i pod działaniem wilgoci z akwarium.
Problem spadku żywotności led występuje gdy, pracuję przy zbyt wysokiej temperaturze, na zbyt wysokim prądzie, lub są tanim BUBLEM. Problem w tym, że wiele dostępnych lamp led jest ze złym chłodzeniem lub na maksymalnych prądach. Dlaczego tak się dzieje? Klienci szukają jak najtańszych produktów więc sprzedawcy sprzedają im buble z pięknym opisem marketingowym.

Problemu z wilgocią nie ma gdy ledy są zamknięte w szczelnej obudowie.

W przyszłym miesiącu, jak dam radę, umieszczę DIY lampy led. Będzie to lampa szczelnie odizolowana od wilgoci, na odpowiednio dobranym radiatorze i z efektem świt/zmierzch oczywiście. Ci, którzy nie chcą sami jej robić, mogą się zgłaszać do mnie. Tylko podkreślam, nie robię oświetlenia po kosztach i z niezabezpieczoną instalacją elektryczną.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

lopuch, jeśli "nastaje ciemność" to żaden parametr nie ma znaczenia.
Co komu po wartości PAR,sorki co rośliną po tej wartości,skoro odpalasz światło i jest ciemno.
Mówię o różnicach rzędu ponad 30% ,a nie ledwo zauwazalnych.
Jak ktoś będzie zainteresowany,to na PW podam info o jaką markę lampy chodzi.

Mam również namacalne porównanie jakie światło generuja lampy znanej japońskiej firmy,które są oparte chyba na technologii smd,które to podobno są gorsze od diod mocy...
Ja z doświadczenia porownywawczego stwierdzam,że światło emitowane do akwarium z wodą lampa japońskiego producenta jest mega ogromne.
Widząc również różne produkty led na różnych targach napotkać można właśnie lampy oparte na technologii diod mocy,chyba najczęściej właśnie CREE,ale są prezentowane i do zastosowania w solniczkach.
Dlaczego rynek oświetlenia ledowego do slodkowodnych zbiorników ,że tak powiem kuleje?
Bo to trudny temat.
Morszczaki o wiele lepiej radzą sobie z tematem led.
Jeśli miałbym sobie kupić,lub samemu zrobić oświetlenie led,to byłaby,to technologia "smd" i poszedł bym w kierunku takim jak autor tematu w umieszczonym wcześniej linku.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Lukiki

prosument, kolego niech Ci ręce nie opadaja,trzymaj śmiało wysoko.

Nie jestem specjalistą od strony technicznej ledow.

Nie muszę produkować odpowiedzi na podstawie danych specyfikacji technicznych,to trochę bez sensu.
Nie długo jak ktoś napisze "dziś była piękna pogoda" to komuś pewnie ręce opadna,bo brak info na temat temperatury,ciśnienia,czy wilgotności powietrza.
Zaczniemy chyba nie długo rozmawiać językiem technologicznym,ehh.

To co napisalem wczesniej,to pewne informacje,które możnabylo znaleźć gdzieś na folderach,broszurach itd producenta lampy.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

prosument

Lukiki z przykrością stwierdzam, że Twoja arogancja jest tak wielka, iż nie pozwala Ci przyjąć słusznej krytyki.

Jeżeli pisząc o japońskim producencie, masz na myśli ADA Aquasky, to Twoje doświadczenia są szalenie subiektywne, ale o gustach nie będziemy dyskutować.

Jeżeli uważasz, że oświetlenie do akwarium morskiego jest łatwiejsze od oświetlenia akwarium słodkowodnego, to ubawiłeś mnie ogromnie. Powodem szybszego rozwoju technologi led w morszczynie jest zasobność portfela nabywców, a precyzując, właściciele solniczek chętniej wydają kasę na wysokiej klasy osprzęt.

Stwierdzenie, że wg Ciebie technologia smd jest lepsza od diod Cree, jest naprawdę śmieszna i pozbawiona jakiegokolwiek sensu, ponieważ diody Cree są wykonywane w technologi smd. Poczytaj najpierw co oznacza skrót smd, a dopiero twórz opinie oparte na faktach, a nie na braku elementarnej wiedzy.

Twoje doświadczenia i pewne informacje, ehh, szkoda gadać.

Przepraszam pozostałych uczestników tej dyskusji za swoje słowa, ale tak skrajna zarozumiałość przebijająca się z wypowiedzi kolegi Lukiki jest wręcz irytująca.

Lukiki

Sluchaj no chlopie,jak coś piszesz,to pisz po ludzku nie przeinaczaj i nie twórz czegoś czego nie ma.
Jak jesteś taki specjalistą to pojaka cholerę musisz zasiegac i szukać danych technicznych jakichkolwiek diod.
Specjalistą o takich rzeczach wie,a ty wielce improwizujesz tutaj swoje wpisy,i stawiasz sie na piedestale.
Chlopie,dzisiaj każdy sobie może zmontowac każde oświetlenie,wystarczy trzymać die wskazówek zawartych w sieci.

Wyjeżdzasz tutaj,że czego Ty tu nie opiszesz na temat ledow,człowieku takich publikacji jest masa,począwszy od nawet for akwarystycznych,a skończywszy na zawezlonej tematyce.

I lepiej zwaz sobie na charakterystyke swoich wypowiedzi...dobrze radzę.
Filmy

prosument

Bez komentarza.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Lukiki, chyba trochę przesadzasz. Piszesz że prosument jako specjalista nie powinien patrzyć na specyfikacje bo powinien wiedzieć - czy gdybyś chciał kupić telewizor wystarczyło by Ci zdjęcie na stronie ? Sam jego rozmiar powiedziałby Ci jakiej jakości ma matryce ?

Twoje wypowiedzi nie zawierały żadnych konkretów. Były to tylko subiektywne obserwacje nie poparte żadnymi konkretami.
Byłoby na miejscy poprzeć swoje słowa konkretami, a nie "bo tak mi się wydaje".

Każdy ma prawo do swojej opinii, jednak jeżeli chce przekonać do swojego zdania innych powinien umieć je obronić. Wiem .... za chwile powiesz że nie chcesz nikogo przekonywać - w takim wypadku po co zabierasz głos w temacie w którym Twoje wiedza opiera się na patrzeniu na dwie różne "lampki" i nic nie wnosi do dyskusji ?

Człowiek przedstawia konkretne wyliczenia. Jasno opisuje różnice pomiędzy jednym a drugim źródłem światła. Ty ograniczasz się do "bo tak". Nie masz 10 lat żeby w ten sposób prowadzić dyskusje .....
Ostatnio zmieniony 2013-08-30, 00:04 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Jakoś wypowiedź Lukkiego mnie nie zadziwiła, bo on zawsze ma problem gdy inny wiedzą lepiej lub mają inny punkt widzenia 8-)

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

To nie znaczy że wszyscy mają kiwać główkami i powtarzać "no tak, przecież to Lukiki - on już tak ma" ......
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Ogranicz mu prawa tylko do czytania postow i bedzie z glowy ;-)

Lukiki

imrasil pisze:Twoje wypowiedzi nie zawierały żadnych konkretów. Były to tylko subiektywne obserwacje nie poparte żadnymi konkretami.
No zgadza się,subiektywne.
Tylko nie rozumiem w czym jest problem.
By były ochy i achy i zadowolenia z odpowiedzi,to trzeba jakieś wyliczenia przedstawiać?

Ja podałem sam przykład porównawczy,który miałem okazję robić,napisałem o tym,a tu wielka wrzawa o jakiś arogancjach i następnych komentarzach.
imrasil pisze:Człowiek przedstawia konkretne wyliczenia. Jasno opisuje różnice pomiędzy jednym a drugim źródłem światła
Wyliczenia,to można zrobić sobie samemu,lub skopiować z odpowiednich stron,jaka tego filozofia jest,to każdy sobie może wyliczyć,a nie każdy ma możliwość móc porównać jak święcą lampy w rzeczywistości,czy też widzieć kilkumiesięczne plantacje roślinne w akwariach na oświetleniu ledowym.
Ja takową możliwość mam,więc podzieliłem się właśnie tym SUBIEKTYWNYM odczuciem,od tak po prostu...ale widać jak zawsze interpretujecie wszystko po swojemu.

Jesteście bardzo dziwni,chamscy i dwulicowi,na PW to d..e liżecie ,a publicznie piszecie co innego...dobrze wam tak z tym?
Filmy

lopuch

Post autor: lopuch »

Lukiki ale twoje wnioski sa jedne tylko o jasnosci zrodla swiatla. Nie sprawdziles czy naprzyklad na ledach nie lepiej by rosly rosliny. Oceniles tylko lumeny a nie jakosc swiatla to po pierwsze. Po drugie co do lampki jeszcze nie mialem zbyt duzo czasu zeby poszukac z czego ona tak na prawde jest zlozona tzn z jakich diod i ilu. Bo to ze ona ciagnie 160W to nieznaczy a nawet na pewno nie sa to same ledy ale jeszcze dodatkowe komponenty tzw elektronika od bajerow ktorych twoj HQi nie ma te sciemniania rozjasniania zachody slonca itd. Zreszta druga sprawa sprawdzales ile zre twoje HQI czy 150W czy aby nie wiecej? Bo wydaje mi sie ze to jest tylko moc zarnika a do tego dochodzi jeszcze cala elektroniku lub niedajboze magnetyka (co zre jeszcze wiecej niz elektroniczny sprzet)?
Ostatnio zmieniony 2013-08-30, 10:50 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”