prosze o pomoc odnosnie oswietlenia iwagumi

ODPOWIEDZ
pingwin

prosze o pomoc odnosnie oswietlenia iwagumi

Post autor: pingwin »

zamierzam założyć iwagumi i mam trochę rozterek na punkcie oświetlenia.
Chciałbym oświetlić je ledami .Od jakiegoś czasu temat oświetlenia ledowego stal się modny ,ale można również wyczytać wiele sprzecznych informacji. Myślałem żeby do tego celu wykorzystać żarówki led smd z soczewką, chociaż wiele osób twierdzi że nie nadają się do akwariów roślinnych. Nie rozumie dlaczego .Żarówki te emitują światło przede wszystkim o widmie niebieskim ,czyli najbardziej potrzebnym rośliną do produkcji chlorofilu B potrzebnego do rozrostu roślin ,widmo czerwone którego jest mniej (chociaż niektórzy upierają się ,że tak potrzebne) wykorzystywane dla chlorofilu A wydaje mi się nie jest tak potrzebne bo ma raczej wpływ na kwitnienie.Przecież jest różnica pomiędzy roślinami wodnymi a lądowymi. Widmo czerwone jest i tak w znacznej mierze absorbowane przez wodę wiec rośliny wodne skutecznie przeprowadzają syntezę przy świetle niebieskim. Myślę że to niektórych przekona. http://www.roslinyakwariowe.pl/galerie/ ... quanl.html A jeśli się mylę to czy może lepiej samemu zrobić lampę na diodach mocy np:XP-G cree czy raczej XP-E no i ile kelwinów skoro rośliny można oświetlić 4000k-10000K to może lepiej wybrać te o mniejszej ilości kelwinów żeby jednak tego widma czerwonego było więcej. A może dodać led reed-deep albo wykorzystać diody tylko blue-deep i reed-deep. A jeśli tak to :pytanie natury technicznej :)
Czy można diody mocy LED białe i red-deep podłączyć szeregowo do jednego zasilacza stałoprądowego ,mi się osobiście wydaje ,że nie chociażby ze względu na różny prąd dopuszczalny,co za tym idzie czy w takim razie muszę użyć dwóch zasilaczy ewentualnie jakichś driverów.Tylko nie odpiszcie prosze :evil: żeby zrobić oświetlenie na świetlówkach.
Ostatnio zmieniony 2013-04-21, 09:34 przez pingwin, łącznie zmieniany 1 raz.

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Ja poszedłem na łatwiznę i zamontowałem żarówki smd pod gu10 (6500K kąt padania 120*).

pingwin

a jak myslisz lepiej z soczewkami czy nie

arek17ap

Post autor: arek17ap »

tzn?
Jeżeli chodzi o szybkę (ip44) to jak najbardziej tak, bez takowej żarówka nie wytrzymała u mnie 1 dnia. Kąt 120* jest imo odpowiedni.

pingwin

a może mi ktoś powiedziec gdzie w polsce można kupic ledy o długości fali 660nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”