Oświetlenie 200l

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mc_majcher pisze: A co do świetlówki Sera (jeśli jest 45w T5) to chcesz się zamienić na groluxa czy sprzedać ;-)
Powiem tak...oczywiście, że jest to T-5-ka 45W...mam ją przez "nadgorliwość" pewnego znajomego ;-) Bo miał mi kupić 54W 105cm długości a w związku, że takowej akurat nie było na giełdzie, więc w zamian kupił mi ww. Dlatego też w grę wchodzi zamiana, ale na 54W lub sprzedaż :-)

mc_majcher

Post autor: mc_majcher »

krzych0062 pisze:
mc_majcher pisze: A co do świetlówki Sera (jeśli jest 45w T5) to chcesz się zamienić na groluxa czy sprzedać ;-)
Powiem tak...oczywiście, że jest to T-5-ka 45W...mam ją przez "nadgorliwość" pewnego znajomego ;-) Bo miał mi kupić 54W 105cm długości a w związku, że takowej akurat nie było na giełdzie, więc w zamian kupił mi ww. Dlatego też w grę wchodzi zamiana, ale na 54W lub sprzedaż :-)
Ja mam same 45W tak więc targu nie dobjemy ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Czarek, nie dość,że nie potrafisz poprawnie pisać,to na dodatek nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Nadal nie rozumiem,dlaczego to,co napisałem...:
''Za równo przy 0,7w/l jak i 1w/l możesz mieć glony jeśli zabraknie CO2 z butli i odpowiedniej zbilansowanej pożywki dla roślin.''
...uważasz za bzdurę.
Czarek pisze:i nie pisz że Lukiki ma rację bo widzę że stajesz się adwokatem
''Nie sprzymierzeniec stał się sprzymierzeńcem'' :mrgreen:
Krzysiek,ale fucha Ci się trafiła ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:''Nie sprzymierzeniec stał się sprzymierzeńcem'' :mrgreen:
Krzysiek,ale fucha Ci się trafiła ;-)
No wiesz...nie zawsze muszę stać "po ciemnej stronie mocy"...A jeśli widzę, że masz rację to czemu mam tego oficjalnie nie powiedzieć? ;-) :-P

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Lumen to jednostka praktycznie nie mająca żadnego znaczenia w hodowli roślin. To jest tylko taka poglądowa pierdoła, która opisuje to co widzą ludzie.
Po tygodniu bez światła gwarantowany zakwit pierwotniaków. :mrgreen:
Co ma na celu wyłączanie światła pomiędzy 13:00 a 15:00?
Ostatni akapit jest zakończeniem artykułu czy to Twoje dzieło?
Wypadałoby napisać autorów lub nazwę forum, na którym napisano ten artykuł.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Tak odnośnie całej dyskusji to pociągnę temat dalej, ale oczywiście bez kontynuacji wątku Czarka....
Irek pisze: Lumen to jednostka praktycznie nie mająca żadnego znaczenia w hodowli roślin.
Irku dlaczego? Chętnię się dowiem czegoś nowego. O ile mnie pamięć nie myli na studiach itd zawsze mnie uczono, że wydajność źródła światła mierzy się w lumenach. I dlatego jeżeli kupujemy źródła światła o tej samej mocy to nie zawsze będziemy mieć taką samą ilość światła.... Osoba nie zdająca sobie sprawy z tego kupi np w markecie żródła światła o tej samej mocy ale o mniejszej wydajności, przychodzi do domu wkręca i w pokoju jest ciemniej.... Wystarczy kupić np zwykłe żarówki np 40W o 400 lumenach i halogenowe o podobnej mocy ale już 625 lumenowe. I sprawdzić efekt oświetlenia...
Powodem z którego korzystamy z świetlówek jest właśnie lumen, bo gdyby nie on to montowalibyśmy zwykłe żarówki - taniej przecież.... A zwykła żarówka więcej pobranej energii przeznacza na ciepło niż światło. Ale może się mylę?
98l - Krewetkarium

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Bardziej liczy się widmo. W niektórych konfiguracjach lumenów jest mało a rośliny rosną szybciej.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

mario150375 pisze: O ile mnie pamięć nie myli na studiach itd zawsze mnie uczono, że wydajność źródła światła mierzy się w lumenach.
Bo tak jak napisał Irek, lumen to ludzka jednostka. Preferuje środek widma – okolice 550 nm.
40W "Warm White" ma 3100 lm, podczas gdy roślinna Aquarelle 2380lm, a popularna niegdyś AquaGlo zaledwie 960lm. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę ilość energii w zakresach wykorzystywanych przez rośliny, to te wartości wynoszą odpowiednio: 18,1 29,1 27,9 uE/s. Czyli optycznie najciemniejsza jest "dla roślin" o 50% "jaśniejsza".
Pzd
P.

jabol

Post autor: jabol »

apropos:
Pigul71 pisze:to te wartości wynoszą odpowiednio: 18,1 29,1 27,9 uE/s. Czyli optycznie najciemniejsza jest "dla roślin" o 50% "jaśniejsza"..

http://strony.aster.pl/faolan/dobor-swietlowek.htm

http://strony.aster.pl/faolan/light01.htm

http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm

http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”