Oswietlenie 240L a rośliny

ODPOWIEDZ
hory

Oswietlenie 240L a rośliny

Post autor: hory »

Witam mam dwa akwaria 240L i30L. Oba mają takie same parametry wody i tak samo są "traktowane". 30-tka to shrimp set z wyposażeniem stoi na parapecie słońce świeci od 15 do zachodu. Z tym akwarium nie mam kłopoty rośliny rosną, że aż miło.
Akwarium 240L - 120dł, 40 szer i 50 wys Jest to akwarium ogólne zamieszkałe przez krewetki i rybki.
Rośliny nie rosną i robią się jasne.
Parametry ph7,2 ,gh8,kh3,No3-20,Po4-0, Co2(w/g testu sery) za mało.
Oświetlenie sylwania aquastar 10000k 45w, sylwania grolux 45w.
Podłoże ada amazonia na wierzchu drobny zwirek.
Nawożenie; ada shade 1ml/40L/,easy carbo 5ml
Rośliny trawnik; lileopsis brazylijski .
Drugie pole; anubias, błyska japońska, żabienica
Tył; kabomba karolińska, nurzaniec spiralny rogatek sztywny
Ogólnie na bokach trochę bacopy drobnolistnej i parę kulek rogatka.
Na korzeniach będzie mech (jaki-kwestia do uzgodnienia)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

W/g moich obserwacji jest za mało światła (chyba , że się myle).
W przeliczniku watt/litr wychodzi niecałe 0,4W,chcę dołożyć dodatkowe oświetlenie. Jest kilka opcji.
1- jedna świetlówka (45w,54) z tyłu lub przodu przymocowana do pokrywy lub przy pomocy uchwytów do obecnych świetlówek.
2- dwie świetlówki (np. 2x30w,lub inne) montowane jw jedna z przodu druga z tyłu.
3- 1 (45 lub54w )świetlówka zamontowana na dole od tyłu akwarium (efekt wizualny nie najgorszy)
Proszę o porady i opinie.
Nie stać mnie na eksperymentowanie gdyż zakup takiego zestawu jest dosyć drogi.Mój post jest po to aby mi ktoś napisał " kup taką i taką świetlówkę zamontuj ją tu i tu" bo tak będzie dobrze.

Chyba że nie jest to wina oświetlenia?
Pozdrawiam; hory

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Według mnie, faktycznie może to być "wina" światła. Przydałaby się jeszcze jedna świetlówka. I opcja numer (1) wydaje się wystarczająca. Co do producenta świetlówek? Hmm... U mnie rośliny dobrze rosły pod Philipsami, ale i pod zwykłymi Sylvaniami (4 sztuki w 240L) zasuwają aż miło.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

hory pisze:Rośliny nie rosną i robią się jasne.
Parametry ph7,2 ,gh8,kh3,No3-20,Po4-0, Co2(w/g testu sery)
hory pisze: Nic nie piszesz o CO2,ale widzę,że masz spiek ceramiczny,po przeciwległej stronie od filtra-wielkie kule z niego lecą.Być może warto by się zastanowić nad tym czy jest dobry obieg dwutlenku węgla w akwarium.Z kalkulatora zależności pH-kH, wychodzi go zaledwie 9 ppm-ów.
Następna sprawa to fosforany-pomijając już temat testów i ich omylności(osobny temat), to jednak jakiś tam obraz dają, tego, co się dzieje w wodzie akwariowej,a brak fosforu lub tak znikoma jego ilość, jest bardzo silnym czynnikiem limitującym rośliny, zaraz po CO2.Pomijam już też wspomniany ostatnio na forum stosunek Redfielda, bo azotanów masz według testów 20 mg/l.
Kolejna sprawa, to potas, zapewne nie podajesz go dodatkowo,wiem..na opakowaniu Ada Shade jest napisane,że producent użył większej ilości potasu..ale podajesz zaledwie pół dawki zalecanej przez producenta, który zaleca owy nawóz używać 3 razy w tygodniu(nic nie piszesz o częstotliwości podawania w swoim zbiorniku?).To, co jest zamieszczone w informacjach od producenta, na opakowaniu tegoż nawozu, to są dawki minimalne, przewidziane na akwarium z małą ilością roślin, może jedną na krzyż :-P.W zbiorniku"roślinnym", te dawki należy czasem zwiększyć nawet 4-krotnie.O magnezie nic producent nie napisał.Ogólnie to były już badania na temat tego ile jest nawozu,a ile placebo w gotowych zestawach do nawożenia roślin,ale nie chcę wywoływać burzy.Wiadomo też,że nic nie wiadomo ile czego jest w takich nawozach 8-).Ale to nie jest antyreklama, bo wszystko ma swoje dobre zastosowanie, kiedy weźmiemy pod uwagę istotne czynniki(ilość roślin, oświetlenie, to, co chcemy osiągnąć w danym zbiorniku...itd..).
Ja bym Ci poleciła zbadanie tej dystrybucji dwutlenku węgla w Twoim zbiorniku, delikatne podniesienie fosforu, przy jednoczesnej obserwacji roślin i kontroli parametrów wody, podanie dodatkowego potasu, np. w formie K2SO4...ogólnie jeszcze warto byś się zaopatrzył w magnez.Dlaczego?, bo używając nawozów"komponowanych", podnosisz sobie jednocześnie kilka wartości w zbiorniku.
Dobrze by było, gdybyś zwiększył jeszcze masę roślin szybko rosnących, bo masz ich w tej chwili bardzo mało objętościowo,a żabienice, anubiasy i nurzańce, z pewnością nie rosną tak szybko i robi się mała "obsuwa".
Dalej-oświetlenie, polecam Ci dołożenie świetlówki 54W i dopiero po dołożeniu światełka pokombinuj sobie z nawożeniem wyżej wspomnianym.
Masz super korzenie,ale te"bomby" cladophory, szpecą wedle mojej opinii.Mniej więcej po środku zbiornika masz najprawdopodobniej ophiopogona kyoto-nie nadaje się do akwarium.I za dużo rybek, a co do gatunków, to już sprawa gustu.Dolej wody do akwariu i na razie tyle ode mnie ;-).
Ostatnio zmieniony 2011-03-03, 18:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zafira pisze:Nic nie piszesz o CO2,ale widzę,że masz spiek ceramiczny,po przeciwległej stronie od filtra-wielkie kule z niego lecą
A ja myślałem,że ,to napowietrzanie no,ale jak,to od CO2,to rozpuszczalność pewnie 1 klasa.

Na 90 Watach cudów nie zdziałasz za bardzo,bo jak Ci się roślina rozrosną,to będą sobie światło zasłaniać,a ta moc nie będzie wystarczająca do przebicia się przez warstwy.

Czy masz odbłyśniki chociaż?

Dziwi mnie dlaczego używasz ada shade,jest,to dla mnie zupełnie nie zrozumiałe względem Twojego zbiornika ( zasoby roślinne ) i jego technicznych możliwości.

Dolej wody,proszę :-?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

hory

Post autor: hory »

Dzięki za pomoc. Kilka dodatkowych informacji CO2 nie mam, odbłyśniki są, nawóz podaję co 2 dni (w mojej instrukcji napisali 1ml/20L wody codziennie przy dużej ilości roślin zwiększyć). Gałęzatka jest obciązeniem korzeni już jej nie ma.
Zacznę od zwiększenia oświetlenia jak proponuje Zafira
Tylko jaką świetlówkę proponujesz.
philips master tl5 865 54w 6500k
philips master tl5 ho 90 de lux 965 54w 6500k
narva lt colourlux 865 hq 54w 6500k
juwel high lite colour 54w 6800k
albo inną
Obecne foto (słabej jakości - robione w dzień)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Dalsze uwagi i propozycje mile widziane
Pozdrawiam; hory
Ostatnio zmieniony 2011-03-04, 18:54 przez hory, łącznie zmieniany 1 raz.

lopuch

Post autor: lopuch »

Jak dla mnie o ile nie stosujesz CO2 to dodawanie kolejnej świetlówki nic nie pomoże a wręcz przeciwnie może przysporzyć kłopotów

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wstaw poprawnie zdjęcie,nie link.
Jeśli chcesz dodać jakąkolwiek świetlówkę podaną przez Ciebie,to wraz z tym musisz zainstalować CO2.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”