Prosze pomóżcie mi z oświetleniem
-
Prosze pomóżcie mi z oświetleniem
Potrzebuje wskazowek jak podlaczyc instalacje oswietlenia w akwarium, co mi jest potrzebne ile i jak to wszystko podlaczyc zeby bylo dobrze
zależy co masz. Czy pokrywę czy inną belka czy jakaś samoróbka. A co chcesz mieć jak to ma wyglądać bo jak działać to ja wiem?
Moja była Tanganika -
- Witek Miszczak
Opcji jest dużo, a jak podasz odpowiedzi na następujące pytania będzie nam łatwiej Ci pomóc:
1) jakie duże akwarium
2) jaki biotop, co chcesz mieć w akwarium
3) ile masz na to kasy
1) jakie duże akwarium
2) jaki biotop, co chcesz mieć w akwarium
3) ile masz na to kasy
Moja była Tanganika -
-
Kupujesz układ zapłonowy elektroniczny do świetlówek T5 o mocy 2x12W, do tego oprawki bryzgoszczelne o długości 1m lub 1,5m i już. Żeby zamocować świetlówki kupujesz uchwyty plastikowe i mocujesz je do pokrywy na śrubki lub jakieś zaczepy.
Moja była Tanganika -
Może być 12W lub 15W , nie pamietam jakie mają długości więc sie kłócił nie będę
Szczególnie przy profilowanej nie wiem jak sa rozłożone bo nie miałem profilowanej pokrywy.

Moja była Tanganika -
- Witek Miszczak
Jeżeli to 54 Litry to długość 60 cm, więc zmieszczą się nawet dwie T5 24W - strzelam, że koszt ze świetlówkami zapłonem i odbłyskiem wyniesie conajmniej 300 zł, ale będzie naprawdę "widno". Inna tania opcja, to dołożenie oprawy żarówkowej z tyłu i wkręcenie compactu 20-24 W - koszt ok 30 zł, ale efekt na pewno gorszy.
ee to trochę za dużo chybaWitek Miszczak pisze:strzelam, że koszt ze świetlówkami zapłonem i odbłyskiem wyniesie conajmniej 300 zł,
Moja była Tanganika -
- Witek Miszczak