Jaki czas oświetlenia w nowym baniaku?

ODPOWIEDZ
amamba

Jaki czas oświetlenia w nowym baniaku?

Post autor: amamba »

Witajcie.
Mam problem. Od tygodnia mam nowy zbiornik, który jest jeszcze niezarybiony, ale posiada już sporo roślin. Słyszałem opinie, że na początku powinienem świecić przez jakiś tydzień - 6 godzin a potem co 3 dni wydłużać czas co 0,5h. I tutaj mam problem. Przez pierwszy tydzień świeciłem 6 godzin, ale niestety bardzo zmarniały mi rośliny. Zastanawiam się, czy na początku nie powinienem ze względu właśnie na rośliny stosować oświetlenia przez min. 8 godzin.
Akwa ma wymiar: 97 cm dł x 60 szer x 55 wys
1 belka ze świetlówkami T8 - 30w każda - oświetlenie firmy SYLVANIA - aquastar i grolux.
Od tego czwartku 2 belka z takim samym oświetleniem, co razem da 4 lampy t8 - 30W.

Planuje świecić potem: 2 godz - 2 lampy, dalej 6 h - 4 lampy i znowu 2 h - 2 lampy, co da całkowity czas oświetlenia 10h. z czego 6 pełną mocą.
Napiszcie, czy dobrze kombinuje, bo boję się,że rośliny mi zmarnieją, kiedy maks cykl świecenia rozpocznę za 3-4 tyg.
Pozdrawiam

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

W twoim przypadku, jesli nie dajesz pełnej mocy od początku to z uwagi na rośliny mogłeś dać dłuższy czas świecenia.

Często podaje się że powinno zaczynać sie od 6 godzin ale to się tyczy jak masz pełną moc oświetlenia, a jeśli nie, to można świecić dłużej. Inną kwestią jest to co jest zalecane a to co faktycznie dzieje się w Twoim baniaku, ja zakładając baniaczki nigdy nie bawiłem się w wydłużanie czasu świecenia i kłopotów nie miałem.

Trzeba pamietać, że nie samo światło jest powodem występowania glonów, i nawet przy 6-cio godinnym świeceniu mogą się one pojawić.

amamba

No właśnie. Tym bardziej że roślinki zaczynają naprawdę marnieć. Wydłużę czas do 8 godzin. Mam nadzieję że glony mnie nie zjedzą :-D

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Pamiętaj też o tym, że rosliny nie mrnieją jedynie z braku światła, jesli masz rośliny z giełdy z równej, to moze tez być reakcja na całkowite zanużenie.

amamba

Zgadza się, większość mam z giełdy. To co robić, aby było ok :-(

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Nic nie zrobisz. Rośliny muszą swoje odchorować. Część może tego nie przeżyć a część będzie długo znosić trudy przemiany. Niestety tak jest jak kupuję się emersyjne rośliny.
Pozdrawiam
Piotr

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

amamba pisze:Zgadza się, większość mam z giełdy. To co robić, aby było ok :-(
Lajf is brutal end full of zasadzkas :mrgreen: a tak na poważnie... najlepiej brać roślinki od zaprzyjaźnionych akwarystów. Kupisz tu tanio i co najważniejsze pewne roślinki a czasem można nawet trafić na dobrą okazję z pakiecikiem za free (fakt, że te są zazwyczaj albo małe ale mało) ale jak troszeczkę się przyłożysz to urosną z nich dorodne sztuki. Nie będziesz tracić czasu i nerw na coś co może ale nie musi się przyjąć.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

amamba pisze:No właśnie. Tym bardziej że roślinki zaczynają naprawdę marnieć. Wydłużę czas do 8 godzin. Mam nadzieję że glony mnie nie zjedzą :-D
Nie kombinuj ze światłem,bo światło nie zapewni dobrej kondycji roślin,światło jest stymulatorem wzrostu,a żeby nastąpił wzrost,to roślina musi się czymś odżywiać.
Zacznij nawozić baniak,bo właśnie glony ''Cię'' zjedzą.
Jak nie zaczniesz karmić roślin,to zacznij przygotowywać się do okrzyku ''rośliny głodują,glony balują''
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

amamba

hehe, to prawda. Od dzisiaj właśnie zacząłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”