Możecie doradzić w sprawie oświetlenia ?? 200l akwarium
Możecie doradzić w sprawie oświetlenia ?? 200l akwarium
Witam, chciał bym ładne akwarium roślinne ale seryjna obudowa z 2 świetlówkami jest za słaba. obecnie posiadam 2 świetlówki T-8 Sylvania Aquastar i Sera blue sky royal obie po 90 cm długości i 30 W mocy. mogę bez problemu zamontować 2 świetlówki T-5 ale jaki rodzaj i jaką moc ?? maxymalną długość mogą mieć 90 cm. Pozdrawiam
roślinne 200l , krewetkarium 25l i 45l
- krzych0062
Skoro chcesz świetlówki podobnej długości i T-5 to w rachubę wchodzą 45W-89,5cm wg katalogu Sery. I tejże firmy polecam Ci "Daylight brilliant" a z Sylvani- "Gro lux". Tylko, że nie wiem czy już produkują o tej mocy i długości.
Od niedawna zaczęto produkcję świetlówek pod ten standard Juwela, bo generalnie uważane są za nietypowe...

hmm bo chciał bym zamontować może coś z serii 6500K i Philips Aquarelle bo nie chce mi się w jakieś drogie świetlówki bawić skoro na tańszych ma się ten sam efekt ... tylko bardziej mi chodzi o moce i żeby nie było 2-óch różnych stateczników elektronicznych potrzebnych ..
roślinne 200l , krewetkarium 25l i 45l
- krzych0062
Ta z Sery ma 6000K a to niewielka różnicawaldii pisze:chciał bym zamontować może coś z serii 6500K
Ceny GroLuxa i Aqarelle są porównywalne.

Ostatnio zmieniony 2010-01-27, 18:31 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Możecie doradzić w sprawie oświetlenia ?? 200l akwarium
mozesz zamontowac 4 x 39 W - T5
jednak trzeba dosc mocno przerabiac pokrywe:
-usunac stare oprawki
-zakleic dziury po ww
-zamontowac uchwyty pod T5
wszystko oparte jest na oprawkach gumowych bryzgoszcelnych i stateczniku elektronicznym
czas roboty to jakies 1,5-2 godziny:
tutaj masz dokladny opis z fotami:
http://www.toya.net.pl/~lawscy/
PS
nie zgadza sie chyba na korzysc - koszt przerobki..ale o ile mnie pamiec nie myli to Jarek pisal te strone ..jakies 5 lat temu :)
jednak trzeba dosc mocno przerabiac pokrywe:
-usunac stare oprawki
-zakleic dziury po ww
-zamontowac uchwyty pod T5
wszystko oparte jest na oprawkach gumowych bryzgoszcelnych i stateczniku elektronicznym
czas roboty to jakies 1,5-2 godziny:
tutaj masz dokladny opis z fotami:
http://www.toya.net.pl/~lawscy/
PS
nie zgadza sie chyba na korzysc - koszt przerobki..ale o ile mnie pamiec nie myli to Jarek pisal te strone ..jakies 5 lat temu :)
Ostatnio zmieniony 2010-01-28, 09:48 przez jabol, łącznie zmieniany 2 razy.