Aquael Pat Mini
Aquael Pat Mini
Jak sprawuje się ten filterek? Może jakieś inne propozycje.Szczególnie proszę o opinię tych którzy go mają w krewetkarium.
- krzych0062
Faktycznie mogę potwierdzić te słowa, choć ww filterek użytkowałem raptem 3dni na mistrzostwach nano. Pomimo małego rozmiaru trochę "robił wiatru" w kostce. Co do biologii...nie jest to z pewnością rewelacja w porównaniu choćby do kaskad, ale przy odpowiednich podmianach wody, jakąś roślinnością i bez "zupy krewetkowej"aronix pisze:Przykręciłem go trochę bo wirował
jak szalony.

- krzych0062
- krzych0062
Trzeba było tak od razu mówić
Pytanie podstawowe-ile chcesz, możesz wydać kasy?
Bo jeśli nie za wiele to jakaś "chińszczyzna", jeśli trochę więcej to np. N-500 AquaSzuta...oczywiście mowa o kaskadach. A jak chcesz wydać 2ie stówki to polecam Aquacompakt Eheima(taki specjalny kubełek do małych akwariów)

Bo jeśli nie za wiele to jakaś "chińszczyzna", jeśli trochę więcej to np. N-500 AquaSzuta...oczywiście mowa o kaskadach. A jak chcesz wydać 2ie stówki to polecam Aquacompakt Eheima(taki specjalny kubełek do małych akwariów)

Pytałem Krzychu o aquaela ,bo mam m.in. Unimaxa ,z którego jastem zadowolony,mam też Eheima 2224 i tu tez złego słowa nie powiem ....kierowałem się głównie ceną ,Pat mini można kupić za 25 zł no i gw. na 2 lata, tego Eheima o którym piszesz miałem okazję widzieć u Zbyszka i to już jest mistrzostwo świata ,ale ...... mam nie jeden a trzy zbiorniki (po 50 L każdy) i 6 stówek ,które musiałbym wysupłać raczej nie wchodzi w grę (kryzys idzie!!)
Wiem że nie da się dobrze i tanio ale muszę na razie znależć jakiś kompromis -niedrogo ,ale nie tandetnie. Mam nadzieję że z Waszą pomocą coś sensownego wybiorę.
Wiem że nie da się dobrze i tanio ale muszę na razie znależć jakiś kompromis -niedrogo ,ale nie tandetnie. Mam nadzieję że z Waszą pomocą coś sensownego wybiorę.
- krzych0062
Przy tym litrażu to zdecydowanie lepiej powiesić kaskadę...ale Aquaela nie są aż tak tanie, dlatego poleciłem Ci "Szuta"

U mnie teżPabian pisze:tego Eheima o którym piszesz miałem okazję widzieć u Zbyszka

"Chińszczyzna" nie jest za droga, ale są modele godne polecenia...Choćby Heilea, Atman. Dodatkowo na in plus przemawia fakt, że są wykonane z bezbarwnego plastikuPabian pisze:Wiem że nie da się dobrze i tanio

Popieram, zdecydowane lepsze rozwiązanie niż jakikolwiek wewnętrzny. W niewielkim akwarium do ok 60 litrów max sprawdza sie idealnie. Mam w 54 litrach FZN-2, cichutki i dobra wydajnośc, mały pobór prądu. Aquaela faktycznie nie są tanie, za FZN-2 musisz dac cos ok 80zł, jednak moge polecic ze względu na duża ilośc miejsca na wkłady... nawet, nawetkrzych0062 pisze:Przy tym litrażu to zdecydowanie lepiej powiesić kaskadę...ale Aquaela nie są aż tak tanie

Łukasz
ja dałem jeszcze kawałek karimaty miedzy kaskadę i szybę, pokrywa mi się trzyma bez luzów (HBL-701) i jest cichutko, prócz tego mam jeszcze HBL-301 w 10l ze ślimakami, chodzi na wypadek szpitalika lub kwarantanny, też cichutki, w mniejszym mam tylko gąbkę a w większym naładowałem ceramikę i dałem na górę gąbkę jako mechaniczny, bo zatrzymuje wszystkie farfocle, co prawda szybko się zapycha, ale jak raz w tygodniu przepłuczę przy podmiance to śmiga ładnie, zastanawiam się nad filtrem podobnym do tego, który opisywał Syjon, tylko zamiast węża dać pojemnik z 5l i wypełnić go ceramiką, wtedy kaskada będzie robiła tylko za mechaniczny, a tamto za biologiczny, chciałem zrobić coś takiego:

czyli generalnie coś na kształt kubełka mini kani by wyszło

czyli generalnie coś na kształt kubełka mini kani by wyszło
Co by tu napisać...