Aquael Pat Mini

Pabian

Aquael Pat Mini

Post autor: Pabian »

Jak sprawuje się ten filterek? Może jakieś inne propozycje.Szczególnie proszę o opinię tych którzy go mają w krewetkarium.

aronix

Post autor: aronix »

Ja mam ten filtr w 30 l krewetkarium.Opinie są takie że jest
za cienki ale u mnie daje radę.Przykręciłem go trochę bo wirował
jak szalony.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

aronix pisze:Przykręciłem go trochę bo wirował
jak szalony.
Faktycznie mogę potwierdzić te słowa, choć ww filterek użytkowałem raptem 3dni na mistrzostwach nano. Pomimo małego rozmiaru trochę "robił wiatru" w kostce. Co do biologii...nie jest to z pewnością rewelacja w porównaniu choćby do kaskad, ale przy odpowiednich podmianach wody, jakąś roślinnością i bez "zupy krewetkowej" ;-) powinno być ok.

aronix

Tak właśnie jest jak mówi Krzychu,przy odpowiedniej obsadzie i częstej
pdmianie jest do przeżycia.Ja podmieniam raz w tygodniu 6l,obsada to 8
cristalec i jest ok.

Awatar użytkownika
krzych0062

Nawet można by się pokusić o nieco większe podmiany...tzn. np. 4l dwa razy w tygodniu. Ale to dla "bardziej chcących" ;-)

aronix

Chęci mi nie brakuje,tylko jestem laikiem w tym temacie,
ale chętnie się uczę.

Pabian

Baniak będzie 50 L brutto więc nie taki mały....a może FAN 1 będzie lepszym wyborem , ewentualnie zostawic w spokoju te wszystkie wewnętrzne i zakupić kaskadę???

Awatar użytkownika
krzych0062

Trzeba było tak od razu mówić :-P Pytanie podstawowe-ile chcesz, możesz wydać kasy?
Bo jeśli nie za wiele to jakaś "chińszczyzna", jeśli trochę więcej to np. N-500 AquaSzuta...oczywiście mowa o kaskadach. A jak chcesz wydać 2ie stówki to polecam Aquacompakt Eheima(taki specjalny kubełek do małych akwariów) :-)

Pabian

Pytałem Krzychu o aquaela ,bo mam m.in. Unimaxa ,z którego jastem zadowolony,mam też Eheima 2224 i tu tez złego słowa nie powiem ....kierowałem się głównie ceną ,Pat mini można kupić za 25 zł no i gw. na 2 lata, tego Eheima o którym piszesz miałem okazję widzieć u Zbyszka i to już jest mistrzostwo świata ,ale ...... mam nie jeden a trzy zbiorniki (po 50 L każdy) i 6 stówek ,które musiałbym wysupłać raczej nie wchodzi w grę (kryzys idzie!!)
Wiem że nie da się dobrze i tanio ale muszę na razie znależć jakiś kompromis -niedrogo ,ale nie tandetnie. Mam nadzieję że z Waszą pomocą coś sensownego wybiorę.

Awatar użytkownika
krzych0062

Przy tym litrażu to zdecydowanie lepiej powiesić kaskadę...ale Aquaela nie są aż tak tanie, dlatego poleciłem Ci "Szuta" ;-)
Pabian pisze:tego Eheima o którym piszesz miałem okazję widzieć u Zbyszka
U mnie też ;-)
Pabian pisze:Wiem że nie da się dobrze i tanio
"Chińszczyzna" nie jest za droga, ale są modele godne polecenia...Choćby Heilea, Atman. Dodatkowo na in plus przemawia fakt, że są wykonane z bezbarwnego plastiku :-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze:Przy tym litrażu to zdecydowanie lepiej powiesić kaskadę...ale Aquaela nie są aż tak tanie
Popieram, zdecydowane lepsze rozwiązanie niż jakikolwiek wewnętrzny. W niewielkim akwarium do ok 60 litrów max sprawdza sie idealnie. Mam w 54 litrach FZN-2, cichutki i dobra wydajnośc, mały pobór prądu. Aquaela faktycznie nie są tanie, za FZN-2 musisz dac cos ok 80zł, jednak moge polecic ze względu na duża ilośc miejsca na wkłady... nawet, nawet ;-) pozatym, jest dosc cichy, możesz spokojnie miec akwarium blisko łóżka i spac bezproblemowo ;-) . Innym rozwiązaniem sa polecane na forum i nie tylko , kaskady HBL -a, za naprawde niezłe pieniądze ( cos ok 30zł) masz dobry filtr, nieco głośniejszy, ale widziałem, że niektórzy zdejmuja pokrywy i filtr nie wpada w wibracje :mrgreen: . Na wlot kaskady zakładasz gruboziarnista gabke, a w środku wkładasz jakąs ceramikę lub cokolwiek innego, wedle uznania i masz za niewielkie pieniądze naprawde niezły filtr. Oczywiście regulacja jest. Za niewielka kase idealne rozwiązanie do akwarium o takim litrażu. Chyba, ze masz wiecej kasy to wiadomo...kubeł
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja dałem jeszcze kawałek karimaty miedzy kaskadę i szybę, pokrywa mi się trzyma bez luzów (HBL-701) i jest cichutko, prócz tego mam jeszcze HBL-301 w 10l ze ślimakami, chodzi na wypadek szpitalika lub kwarantanny, też cichutki, w mniejszym mam tylko gąbkę a w większym naładowałem ceramikę i dałem na górę gąbkę jako mechaniczny, bo zatrzymuje wszystkie farfocle, co prawda szybko się zapycha, ale jak raz w tygodniu przepłuczę przy podmiance to śmiga ładnie, zastanawiam się nad filtrem podobnym do tego, który opisywał Syjon, tylko zamiast węża dać pojemnik z 5l i wypełnić go ceramiką, wtedy kaskada będzie robiła tylko za mechaniczny, a tamto za biologiczny, chciałem zrobić coś takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

czyli generalnie coś na kształt kubełka mini kani by wyszło
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Fajny patent tylko bałbym sie cos takiego zostawic na zewnatrz z oczywistych wzgledów :-/ w razie rozszczelnienia masz cała zawartośc akwa na podłodze. Podoby patent tylko nie zewnętrzny ale wewnetrzy, opisywal ktos na helenderskie.pl, włącznie z ilustracją. Ale pomysł super. :mrgreen:
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wszystko zależy od dbałości o materiały i wykończenie, w ostateczności można wsadzić w wiadro, a pompę dać jako odprowadzacz wody z filtra i wtedy nawet jeśli w wiaderku będzie się zbierała woda to pompa odprowadzi ją do baniaka, czy źle myślę??
Co by tu napisać... :-P

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

problem rozszczelnienia można zaniechać w sytuacji gdy pompka wysysa wodę z kubła robiąc w nim podciśnienie, wtedy w przypadku rozszczelnienia dochodzi jedynie do zapowietrzenia pojemnika i nic się nie rozlewa :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”