Seachem Purigen - akwa. 54 litry
Seachem Purigen - akwa. 54 litry
Witam szanownych forumowiczów, w chwili wolnej natknałem sie w necie na parę opinii artykułów i wszelakich wypowiedzi na forach o tematyce akwarystycznej, na temat w/w preparatu. Podobno, zastosowanie go, daje zauważalne efekty w postaci kryształowo przejrzystej wody. Wode mam czystą, ale efekt kryształu, który zobaczyłem, zrobił na mnie duze wrazenie. Zastanawia mnie jednak fakt pochłaniania przez Seachem Purigen, związków azotowych w różnych formach. Producent i pare osób , twierdzi, że stricte no3 nie pochłania. Jak to jest naprawdę, czy ktos z Was stosował to u siebie w akwarium? Chodzi tu zwłaszcza o akwarium silnie zarosnięte, nawożone i dośc silnie oświetlone. Zastanawiam sie, czy w/w produkt nie "zeźre" mi no3, które tak dokładnie staram sie dozowac poprzez dawkoanie codzienne nawozów w ustalonej , konkretnje dawce. Zapraszam do wypowiedzi osoby, któe miały do czynienia z tym specyfikiem. Szczerze, powiem, wpadł mi szybki pomysł, wrzucenia woreczka 100ml na sam wierzch wkładów w kaskadzie 

Łukasz
Ja stosuję u siebie purigen od dawna w baniakach morskich.
Purigen tak jak napisałeś nie jest pochłaniaczem, on bardziej pomaga utrzymać NO3 na niskim poziomie,ale go nie pochłania.
Na podstawie moich doświadczeń powiem Ci,że ten produkt naprawdę działa, NO3 w swoich małych baniakach zawsze mam niskie, a podmiany robię co 2 tygodnie i nie mam odpieniacza.
Jeżeli chodzi o klarowanie wody to nie widziałem jakiś oszałamiających efektów, może troszkę bardziej jest krystaliczna, ale nie ma wielkiej różnicy.
Skoro u mnie w morskich baniakach ten środek działa, więc wydaje mi się ,że i w słodkich baniakach też będzie działał z podobnym skutkiem, zresztą Seachem dedykuje ten produkt do obu gałęzi akwarystyki.
Purigen tak jak napisałeś nie jest pochłaniaczem, on bardziej pomaga utrzymać NO3 na niskim poziomie,ale go nie pochłania.
Na podstawie moich doświadczeń powiem Ci,że ten produkt naprawdę działa, NO3 w swoich małych baniakach zawsze mam niskie, a podmiany robię co 2 tygodnie i nie mam odpieniacza.
Jeżeli chodzi o klarowanie wody to nie widziałem jakiś oszałamiających efektów, może troszkę bardziej jest krystaliczna, ale nie ma wielkiej różnicy.
Skoro u mnie w morskich baniakach ten środek działa, więc wydaje mi się ,że i w słodkich baniakach też będzie działał z podobnym skutkiem, zresztą Seachem dedykuje ten produkt do obu gałęzi akwarystyki.
Dzieki za opnię, ciekaw jestem jak to w baniaku roślinnym wygląda i jak to się ma do nawożenia słupa ( kolumny) wody. W jakiej cenie to wystepuje kolego Marcinus
wiem, że sprzedawane to jest w woreczkach 100ml oraz chyba 500ml
i w tak małym zbiorniku jak mój, wtsraczyłoby na pare meisięcy ( 100ml)

Łukasz
Zatem koszt dośc spory, jednak jesli faktycznie warto to chętnie bym zastosował. Nie to żebym miał mętna wodę, chociaz dzień przed wymianą, nie jest juz tak przezroczysta jak dzień po wymianie. Nie wiem, moze filtr chodzi na zbyt duzym przepływie, ale racej nie. Filtr jaki mam to fzn-2 , na wlocie prefiltr z grubej gabki, w środku w polowie gruba gabka i na górze ceramika JBL i tyle, mysle, że jesli to skutecznie utrzymuje przejrzystą wodę, może włożyc to na wierzch na ceramikę. Poczekam na wypowiedzi osób, które trzymaja to w rosliniakach.
Łukasz
- krzych0062
Potwierdzam,ratowałem się wówczas SERA AQUARIACLEAR.krzych0062 pisze:A nie zastanowiłeś się, że powodem może być podłoże? Z tego co pamiętam to masz "ziemniaka" i tu upatrywałbym przyczyny
Po zaaplikowaniu tego środka o pół mniejszej dawce niż zaleca producent,po 4-5 godzinach woda była tak krystaliczna,że nie mogłem wyjść z podziwu.
Mało tego,to pomimo dwóch pracujących kubełków denerwowało mnie to,że pomimo czystej wody można było zauważyć ''kurz'' w toni,a po zastosowaniu tego środka,to tego ''kurzu'' trzeba by było chyba z lupą wypatrywać.
Sory za nawiązanie do innego produktu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Myslałem o tym panowie, ale to jakby nie to, woda jest czysta ma tylko jakby lekkie zabarwienie, które jest intensywniejsze im blizej końca tygodnia, czyli czasu na podmiankę. Moze mam filtr ustawiony za mocno, nie wiem. Stąd moje pytanie odnosnie preparatu, czy ktos korzystał i jak to ma się do nawozenia słupa wody a zwłaszcza no3? Lukiki - a ten specyfik, który Ty stosowałes, może powiesz cos więcej, cały czs był w filtrze? Na ile wystarczał i jak z no3? Zaaplikuje jeszcze wate perlonową, zobaczymy jaki będzie tego efekt. Po prostu brakuje tych 5-10% do kryształu
dla mnie to duzo

Łukasz
Łukasz,SERA AQUARIACLEAR,to produkt płynny,więc lejemy go do akwarium.
Parametrów nie mierzyłem pod jego zastosowanie,ale chyba nie zmienia.
Na ile starczał,to Ci nie powiem,bo kupiłem i stosowałem go na ostatnie już chwile poprzedniej aranżacji.
Teraz zaczynasz pisać szczegóły,a to istotne,bo zabarwienie nie ma nic wspólnego z klarownością.
Można mieć czarne wody z herbacianą wodą i za razem klarowną.
Jeśli masz w akwarium korzeń,to może tak on zabarwiać.
Parametrów nie mierzyłem pod jego zastosowanie,ale chyba nie zmienia.
Na ile starczał,to Ci nie powiem,bo kupiłem i stosowałem go na ostatnie już chwile poprzedniej aranżacji.
Teraz zaczynasz pisać szczegóły,a to istotne,bo zabarwienie nie ma nic wspólnego z klarownością.
Można mieć czarne wody z herbacianą wodą i za razem klarowną.
Jeśli masz w akwarium korzeń,to może tak on zabarwiać.
Ostatnio zmieniony 2011-11-21, 21:15 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
- krzych0062
Jak również barwnik z ziemi (np. z torfu, jakichś kawałków korzeni, liści...) przykrytej żwirem.Lukiki pisze:Jeśli masz w akwarium korzeń,to może tak on zabarwiać.
Ludzkie oko nie jest w stanie zauważyć takiej różnicy...Coś wiem, bo jestem poligrafem i stosuję przyrządy elektroniczne, które powiedzmy, że wykazują takie różnice a oko tego nie widzilukaszLDZ pisze:Po prostu brakuje tych 5-10% do kryształudla mnie to duzo

Oj ...to była raczej przenosnia, niz fakt, chodzi o ta kropke nad "i" zeby było okej, stad moje pytanie, bo na róznych forach i w necie przeczytałem pozytywne opinie, ale czesc skarzyła się, ze no3 zjadło im, ja mam u siebie 10 no3 przed podmiana 15, wiec nie chciałbym aby mi to zjadło do zera
Łukasz
Jeśli ma coś Ci zjeść,to na pewno nie zje do końca.
Jak zauważysz,że je,to automatem zwiększysz dawkę i po kłopocie.
IMHO w Twoim przypadku produkt ten nie ma uzasadnienia w użyciu go.
Jak zauważysz,że je,to automatem zwiększysz dawkę i po kłopocie.
IMHO w Twoim przypadku produkt ten nie ma uzasadnienia w użyciu go.
Filmy
Też tak myslę, wstrzymam sie z chemią, której poza nawożeniem, nie używam wcale.
Moze spróbuje z wata perlonowa włozona na sam wierzch w kaskadzie, wymieniana co tydzień lub czyszczona, powinna wyłapac drobne syfki. Wczoraj zmniejszyłem przepływ filtra i jakby lepiej, ale czy tak ma byc, nie wiem.
Moze spróbuje z wata perlonowa włozona na sam wierzch w kaskadzie, wymieniana co tydzień lub czyszczona, powinna wyłapac drobne syfki. Wczoraj zmniejszyłem przepływ filtra i jakby lepiej, ale czy tak ma byc, nie wiem.
Łukasz
- mario150375