Filtr zewnętrzny do kostki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mario150375

Filtr zewnętrzny do kostki

Post autor: mario150375 »

Witam,
Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu założenie kostki ok 30 - 40 litrów dla krewetek. Powoli zaczynam rozpoznawać temat. I właśnie myślę nad tematem filtra. Chciałbym filtr zewnętrzny - bo nie zabiera miejsca w akwarium, ale akwarium planuję postawić na półce wiszącej posadowionej nad moim akwarium 126l. Filtr myślę, żeby posadowić w szafce pod właśnie akwarium 126l. No i tu mam zagwostkę bo będzie ponad 1,5m do góry od filtra do akwarium. Jaki musi być to filtr aby pociągnąl wodę na tą wysokość? Czy jest to opłacalne przedsięwzięcie?

Myślalem ewentualnie nad Eheim Aquacompact ale z tego co widzę to trzeba go posadowić blisko akwarium. Ale to jest ostateczność.

Dzięki za podpowiedzi. :-)

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Im większa długość węży tym słabszy przepływ wody, wysokość nie ma tu znaczenia(naczynia połączone), musisz kupić filtr z większą wydajnością.
Lub zastanowić się nad filtrem kaskadowym.

Edit:
I będziesz miał większe ciśnienie w filtrze(hydrostatyczne) co może przyczynić się do przeciekania(nie wiem czy będzie na tyle duże aby spowodować takie zagrożenie ale ryzyko jest dużo większe niż przy 0,5m).
Ostatnio zmieniony 2011-11-14, 22:40 przez arek17ap, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

a nie myslałeś o kaskadzie, bardzo fajnie sie one sprawuja w akwariach nieduzych, sam takowy mam FZN-2 w 54 litrach i filtruje super, niezawodny , dośc duzo miejsca na wkłady i cichy, ponadto dośc aktrakcyjna cena
Łukasz

jabol

Re: Filtr zewnętrzny do kostki

Post autor: jabol »

mario150375 pisze: Dzięki za podpowiedzi. :-)
aqua silent

lukaszLDZ

Ten aqua silent to coś w rodzaju kaskady czy typowego kubła/kanistra? Bo z fotek niezbyt jednoznacznie mogę to wywnioskować, chociaz ma wylot typowy dla kaskady. Cena też dośc wysoka jak za kaskadę, bo za około 150zł to juz można kupić mały kubełek, nowy lub jakis lepszy używany, np. eheim ;-)

Ja bym brał kaskadę na Twoim miejscu, jest cicha i spełnia swoje funkcje idealnie. Do tego cena atrkacyjna w stosunku do jakości i pełnionej funkcji - 76,00zł za FZN-2:) ( U siebie założyłem na wlot gruboziarnistą gąbkę aquaela, co idealnie spełnia swoją funkcję tj. mechanicznego oczyszczania wody. W środku jest natomiast też gąbka w połowie a w drugiej połowe ceramika, wszystko równomiernie rozłozone w obydwu koszyczkach.
Jedynym problemem przy kaskadzie może byc sposób podawania co2, bo ona porusza taflą wody a więc powoduje to wyrącanie się co2. Ja u siebie zniwelowałem to zjawisko podnoszac o centymetr poziom wody w akwarium, to spowodowało, że ruch fatli wody jest minimalny i co2 sie ładnie rozpuszcza ( sądzac po kh i ph wartość ok 25-30 - podaje narazie gaz niestety za pośrednictwem kostki do napowietrzania umiesczonej pod wylotem filtra na dole, ładnie rozprowadza po akwa bąbelki )
Ostatnio zmieniony 2011-11-15, 09:14 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

lukaszLDZ pisze:Ten aqua silent to coś w rodzaju kaskady czy typowego kubła/kanistra?
Może pracować tak i tak ;-)

jabol

Post autor: jabol »

blue3003 pisze:
lukaszLDZ pisze:Ten aqua silent to coś w rodzaju kaskady czy typowego kubła/kanistra?
Może pracować tak i tak ;-)
http://new.aquaszut.pl/pl/offer/index/category/20

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Ok, tylko czy dobrze rozumiem, że ten aqua silent może być umieszczony właśnie 1,5 niżej od akwarium?
Na temat kaskady myślałem, ale jest to wieszane na akwarium, czego chciałbym uniknąć.
:-)

lukaszLDZ

Jak masz tło z tyłu akwa, to wieszasz kaskadę i filtra nie widać ;-)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”