Kolejność wkładów JBL

ODPOWIEDZ
lukaszLDZ

Kolejność wkładów JBL

Post autor: lukaszLDZ »

Witam koleżanki i kolegów, mam nowy filterek JBL e900 i w standardzie sa tam liczac od góry: 3 koszyki z gabkami i na samym dole ceramika. Czy to tak ma byc biorac pod uwage że woda filtrowana jest w tym filtrze od dołu do góry a nie odwrotnie, więc cały syf osiada na ceramice najpierw aby na koniec przejśc przez gabkę...??? Czy to ma sens??

Druga sprawa jak przygotowac taki filtr, on pachnie w środku produkcją:) wiecie nie wiem czy to jakos zdezynfekowac czy wodą polać, czy po prostu załączyć i tyle.

Prosze o porady konkretne, może przyda się to równiez innym poczatkującym w przyszłości
Łukasz

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

wg mnie to tak ma byc bo wieksze brudy zostają w ceramice zauważ ze gąbka ma corac mniejsze otworki , jakby bylo na najmniejszym odrazy to by Ci sie szybko zapchał i by tak dobrze nie filtrował a takto odkłada sie w czasie i mozna go nie czyscic nawet 6 miesięcy. Ja mam E1500 to odrazu go załączyłem niektorzy leję bakterie do filtra. Ale to juz jak kto uważa. Pozdr.
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

lukaszLDZ

no ok rozumiem, ale oprzeciez ten najwiekszy syf powinien zostawac na gabce o najwiekszej przepustowości, że tak powiem i wzgledmnie potem ceramika a tu od razu ceramika zostaje zalana woda prosto z akwa nieoczyszczona
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

lukaszLDZ pisze:no ok rozumiem, ale oprzeciez ten najwiekszy syf powinien zostawac na gabce o najwiekszej przepustowości, że tak powiem i wzgledmnie potem ceramika a tu od razu ceramika zostaje zalana woda prosto z akwa nieoczyszczona

Weź pod uwagę że woda która jest pobierana z akwa idzie najpierw przez 2 gąbeczki o bardzo dużych oczkach i to właśnie na nich osadza się "duży" brudek. Więc na ceramikę leci już wstępnie mechanicznie przefiltrowana woda ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Hm jesli tak to ok, ale wydaje mi sie ze w tym filtrze woda wędruje od samego dołu na góre a nie odwrotnie, więc ten chyba najpierw wchodzi właśnie na ceramikę, chyba , że mówiz ze najpierw idzie przez ten koszyk "combi" tak sie chyba nazywa. Swoja droga moze polecicie jakis fajny ukłąd lub wkłądy aby zmniejszyć troche ph ( mam 7,4) oczywiście nie interesuje mnie potorfowe zabarwienie., chociaz ponoc torf włóknisty nie pozostawia zabrudzenia, zabarwienia a działa nieźle. Jak z tymi wkładami w końcu który na sam wierzch ?? czy tak ma zaostac :-)
Łukasz

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Zostaw tak jak jest, to się sprawdza ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

lukaszLDZ

Oki, zrobie jak piszesz, wybaczcie, że twe pytania wydawac mogą się głupie, ale przed zalaniem, chce dokładnie zasięgnąc opinii aby nie popełnic błędu. Chciałem troche zmniejszyc tez ph wkładając torf włóknisty, on ponoć nie zabarwia wody jak granulat , bo nie chce mieć BW.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”