problem ze szczelnoscia tetra tec 700
-
problem ze szczelnoscia tetra tec 700
Witam,mój problem polega na tym, że filtr pewnego dnia zaczął cieknąć spod jednej klamry,nie był rozbierany, pracował normalnie i zaczął cieknąć. Obracalem oring a filtr cieknie ciagle z prawej strony pod klamrą. Od trzech dni moje życie toczy sie wokół filtra, ciągłe kombinacje ale nic z tego nie wychodzi. Odechciało mi sie akwa, zaniedbałem je. Wczesniej wymieniłem trzpień i teraz jakoś glośno chodzi, nie wiem czy jest sens kupować uszczelkę bo po przekręceniu jej powinno lecieć z innej strony, chyba lepiej walnąć filtr do garazu i kupić eheima, może ktos tez mial taki problem? Poczekam, może pokąbinuje.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 22:40 przez sirocco123, łącznie zmieniany 1 raz.
Skoro cieknie ciągle spod tej samej klamry ja bym w niej ( w jej okolicy) szukał problemu albo w pojemniku albo pokrywie od strony tej klamry może powstał jakis mały tunelik którym woda sie wydostaje.
Na Twoim miejscu bym rozebrał filtr całkowicie i od początku złożył go jeszcze raz pokolei, ewentualnie pokombinował coś z odwróceniem pojemnika.
A Jak sie obawiasz nocnych wycieków to postaw filtr powyżej akwa, wtedy bedzie wsysał powietrze ewentualną nieszczelnością (naczynia połączone) a ty bedziesz mógł spać spokojnie nie martwiąc sie o zalanie i kolejnego dnia dalej z nim walczyć.
Na Twoim miejscu bym rozebrał filtr całkowicie i od początku złożył go jeszcze raz pokolei, ewentualnie pokombinował coś z odwróceniem pojemnika.
A Jak sie obawiasz nocnych wycieków to postaw filtr powyżej akwa, wtedy bedzie wsysał powietrze ewentualną nieszczelnością (naczynia połączone) a ty bedziesz mógł spać spokojnie nie martwiąc sie o zalanie i kolejnego dnia dalej z nim walczyć.
Miałem taki sam filterek , kupiłem uszczelkę , kupiłem kubełek jak ciekł tak ciekł. Najlepsze było to że po pierwszym zalaniu nie ciekł a potem jak go się otwrzyło i ponownie zamkneło leciało z niego jak ........... . Szkoda było czasu i forsy . Tetra Tec podobno tak ma , w każdym razie posiada taką opinię na forach.
Arek
-
-
właśnie od wczoraj mam ten sam problem (cieknący ex 700), przymierzam się do rozebrania głowicy
czy ktoś z was nie ma może wymiarów uszczelek jakie są w środku w głowicy i w zaworze aquastop?
czy ktoś z was nie ma może wymiarów uszczelek jakie są w środku w głowicy i w zaworze aquastop?
Ostatnio zmieniony 2011-03-02, 19:35 przez Aragorn, łącznie zmieniany 1 raz.
-