witam!
Ostatnio nabyłem lampę UV-c, i tu mam do Was pytanie:
czy lepiej taka lampę podłączyć przed filtrem czy za nim?
Głównym moim założeniem używania lampy jest dezynfekcja wody(po ospie rybiej/pleśniawkach) w moim ogólnym baniaku gdzie też są krewecie i nie chcę użyć żadnej chemii by im nie zaszkodzić.
Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam:)
Lampy UV-c
Generalnie nie jestem (już) zwolennikiem stosowania lampy uv. Jeśli już wydałeś kasę i koniecznie chcesz ją stosować to wg za mnie za filtrem.
Moja była Tanganika -
Przykre nie. Stosowałem lampę przez kilka lat w swoich akwariach, nie miałem chorób a glony były zawsze, raz mniej raz więcej. Później doczytałem na jakimś forum, że stosowanie lampy UV cały czas wyjaławia wodę i ryby stają się bardziej podatne na różne choroby i zarazki ponieważ żyją w jałowej wodzie, zanikają w pewnym sensie mechanizmy obronne ryn przez zarazkami i bakteriami.
Teraz od prawie roku jak mam tanganikę nie stosuje lampy i jak na razie jest OK.
Nie wykluczam czasowego użycia lampy UV, ale trzeba mieć świadomość że stosując lampę niszczymy również "dobre" bakterie.
Teraz od prawie roku jak mam tanganikę nie stosuje lampy i jak na razie jest OK.
Nie wykluczam czasowego użycia lampy UV, ale trzeba mieć świadomość że stosując lampę niszczymy również "dobre" bakterie.
Moja była Tanganika -
Przez ten czas to zniszczysz już nitryfikacyjne.grafipl pisze:niech pochodzi z 2 dni i wyłaczył bym
Lampe stosować bezpośrednio przy podmianie wody i około 2 godzin.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
A dlaczego ma zniszczyć? Przecież są głównie osiadłe w filtrze, w podłożu. Gdyby tak było to u ciny i wszystkich innych amoniak skakał by w krótkim czasie.Lukiki pisze:Przez ten czas to zniszczysz już nitryfikacyjne.grafipl pisze:niech pochodzi z 2 dni i wyłaczył bym
Lampe stosować bezpośrednio przy podmianie wody i około 2 godzin.
Pzd
P.