Jaki wybrać filtr?

ODPOWIEDZ
magdamaj

Jaki wybrać filtr?

Post autor: magdamaj »

Witam.Mam problem z wyborem filtra kubełkowego do swojego akwarium.Mam nadzieję,że mi pomożecie ,w końcu macie w tym doświadczenie:).Akwarium 240 l,obsada:4 skalary,para barwniaków czerwonobrzuchych,zbrojnik lamparci,2 kosiarki i 10 gupików.Zastanawiam się nad Tetrą ex700,JBL cp900 lub fluvalem 305. Poczytałam już trochę na ich temat ale im więcej czytam tym większy mętlik mam w głowie :-/ .Stąd moje pytanie.Z góry dziękuję za pomoc:)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

No ja bym polecił EHEIM - CLASSIC 2215, co firma to firma. Mam co prawda 2217, ale to już kolejny eheim w mojej przygodzie z akwarystyką i jestem zadowolony.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Szczerze się nad tym zastanawiam.

Tertatec EX 700 kosztuje prawie o połowę mnie i ma w komplecie wkłady oraz o połowę większą pojemność.

Nawet jeśli by miała nawalić po 2 latach użytkowania to rachunek dla mnie jest prosty. Teratec.
Ostatnio zmieniony 2009-07-14, 22:19 przez imrasil, łącznie zmieniany 2 razy.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

magdamaj

Jeśli już mówimy o cenie to Tetra i JBL są w podobnej,fluval jest rzeczywiście droższy.A jak z ,,wydolnością'' tych filtrów,dadzą radę przy takiej obsadzie?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jeśli pozbędziesz się zbrojnika lamparciego, który i tak rośnie zdecydowanie za duży do 240 litrów to każdy z wymienionych tu kubełków da radę. Do tego mały wewnętrzny filtr robiący dodatkowy ruch wody i będzie ok. Na wydajność bym tak bardzo nie patrzył, wiadomo, że im więcej tym lepiej, ale kubeł z założenia ma być filtrem biologicznym więc wystarczy żeby ta woda po prostu przez niego płynęła.

magdamaj

Dzięki za te rady.Jeśli jeszcze komuś coś by zaświtało to niech pisze.Filtr zamierzam kupić pod koniec lipca także mam jeszcze trochę czasu na decyzję:)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Wątpie by była między tymi filtrami jakaś widoczna różnica w procesie filtrowania wody,więc jak takowej nie widać to wybór jest prosty.
Czyli kup taki ,który wizualnie przypada Ci bardziej do gustu :)
Napewno tak czy inaczej po paru miesiącach wydajność spada o jakieś 30%,możesz temu zapobiec docinając węże tak by droga przepływu wody była najkrótsza.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

magdamaj

Dzięki,za jakis tydzień się okaże na co padł wybór:)Pozdrawiam

mkslonik

Post autor: mkslonik »

ja używam tetry ex 700 ponad dwa lata i nie mam z nim żadnych problemów wszytko działa w niem świetnie

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

dokladne Imrasil nawet jakby miala nawalic po dwoch latach to rachunek jest prosty :)
troche kasy na wymiane podlog w mieszkaniu, odrobinke za zalanie sasiadow i rachunek jest super prosty
moja zaczela cieknac po 2 latach od kupienia ... naszczescie akurat bylem przy akwarium
Ja rozumiem ze jest sporo osob uzywajacych i zadowolonych bo to tani filtr
tyle tylko ze nietety na wiekszosci forow akwariowych strasznie na tetre klna
urwane zawory, cieknace filtry, wycieki spod pompki zayssajacej
ja wiedzac to wszystko obslugiwalem sie z nia super ostroznie, no niesttey nic to nie dalo musialem wymienic zawory.
cieknie z pod pompki do zalewania poprostu tragedia.
mam tez kilka filtrow eheima, i naprawde mozecie mi wierzyc ze to dzien do nocy

Ja polecilbym Ci eheima 2215+ ewetnualnie 2217+
a jak masz wiecej gotowki to eheima 2026 badz 2028
polecam to co uzywam i wiem jak dziala

magdamaj

Dziękuję za wszystkie porady.Pod koniec lipca udało mi się wreszcie sfinalizować zakup.Wybór padł na JBL-a.Jak na razie nie narzekam(wiem,to na razie tylko 5 m-cy)ale mam nadzieję,że tak pozostanie.:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”